Local

Imaginile horror cu dezastrul din cartierul Tudor Vladimirescu din Iași. Conest SA a lăsat în urmă capcane la tot pasul. Iată cum arată lucrarea pentru care ieșenii au plătit 7,2 milioane de Euro – GALERIE FOTO

Publicat: 10 mart. 2021
Bulevardul Tudor Vladimirescu din municipiul Iași și Viorel Cozma, patronul firmei Conest SA
Firma Conest SA a lăsat dezastru în urmă după reabilitarea zonei din cartierul Tudor Vladimirescu, proiectul având numeroase capcane pentru șoferi și trecători

Dezastru pe linie în cazul proiectului de reabilitare a bulevardului Tudor Vladimirescu din Iași. La câteva săptămâni de la inaugurarea oficială cu fast, lucrările făcute de firma Conest SA crapă văzând cu ochii. Bordurile se desprind, capacele de canal sunt adevărate capcane, iar liniile de tramvai au ajuns să prezinte deficiențe. Viorel Cozma, patronul firmei Conest SA, și-a încasat partea de 7,2 milioane de euro și a lăsat vraiște în urmă. Imaginile sunt mai mult decât sugestive

Cel mai elocvent dezastru făcut în municipiul Iași pe bani publici îi aparține unei firme abonate la contractele cu Primăria. O lucrare așteptată de mii de ieșeni s-a transformat într-o veritabilă harababură. Reabilitarea și modernizarea bulevardului Tudor Vladimirescu pe tronsonul cuprins între Bucșinescu și Calea Chișinăului este cel mai elocvent exemplu de bătaie de joc pe bani publici. Proiectul a fost dat în folosință spre finalul anului 2020, inaugurare la care au participat capii Primăriei Iași și cei ai constructorului. Firma Conest SA, patronată de controversatul Viorel Cozma, a prins un adevărat pot din bani publici, însă lucrarea lasă de dorit. Pe întreg tronsonul au apărut zeci de deficiențe care cresc văzând cu ochii.

Dezastru pe 2 kilometri de drum prin Tudor Vladimirescu

Imaginile de pe întreg tronsonul din zona Tudor Vladimirescu sunt mai mult decât sugestive. Nu au trecut nici 3 luni de la inaugurarea oficială a lucrării, că defectele sunt vizibile cu ochiul liber. În mai multe locuri, deja bordurile au început să se deplaseze, cea mai afectată zonă fiind cea dintre Calea Chișinăului și podul Tudor Vladimirescu. În plus, materialul montat la liniile de tramvai a început să crape pe mai multe porțiuni. Iar asta nu este tot. Lucrarea de milioane de euro pare făcută de niște amatori în construcții. Cine merge la pas pe tronsonul respectiv poate vedea cu ochiul liber deficiențele apărute. Cotidianul „BZI” a arătat încă de acum câteva luni primele deficiențe apărute. Însă în loc ca acestea să fie remediate, proiectul pare că se destramă tot mai mult.

Coșmar pentru pietonii din Tudor Vladimirescu. Capcane la fiecare metru

De parcă acele deficiențe nu au fost suficiente, pe mai multe porțiuni cablurile continuă să atârne. Unele nu au fost nici acum îngropate corespunzător, fiind lăsate în voia sorții. Dacă bordurile par că se desprind de peste tot, nici capacele de canal nu au fost aduse la nivel și reprezintă capcane pentru trecători. Colac peste pupăză, în zonă se schimbă acum pavelele. Primăria Iași derulează un contract cu firma Symmetrica pentru montarea de noi pavele în oraș, iar lucrările au ajuns în Tudor. În plus, nici marcajele rutiere nu au fost încă trasate, ceea ce îngreunează traficul rutier. Reprezentanții Primăriei susțin că în cazul în care vor fi constatate deficiențe, Conest SA va trebui să le refacă pe propria cheltuială. Doar că până acum nu s-a întâmplat nimic.

„Pe sectorul cuprins între Bucșinescu și Leroy Merlin lucrează Symmetrica la trotuare și Servicii Publice SA la marcajul dintre partea carosabilă și liniile de tramvai. Sunt singurele lucrări care au loc acum. În cazul în care se constată deficiențe la proiect, firma care a executat lucrările va trebui să le refacă, proiectul fiind în garanție”, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.

Scandal pe proiectul derulat de Conest SA în municipiul Iași

Pe toată durata execuției lucrărilor, proiectul din cartierul Tudor Vladimirescu din Iași a stârnit nemulțumiri. Contractul a fost derulat prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), practic cu fonduri europene. Firma lui Viorel Cozma a lucrat la liniile de tramvai, la reabilitarea străzii, contractul vizând și reabilitarea celor două peroane din stația Tudor Vladimirescu. În proiect a fost prinsă și reabilitarea podului Tudor Vladimirescu și construirea a două stații de tramvai. Deși acest proiect a fost necesar pentru ca circulația din Tudor să fie mult mai fiabilă, lucrarea a fost una de mântuială. Ieșenii au blamat de la bun început modul de lucru al constructorului, iar acum se pot vedea rezultatele cu ochiul liber.

Comentarii
 • Atata timp cat primarul Chirica spune ca totul este in regula cu firma de casa a primariei (Conest, logic) si atata timp cat si-a primit o casa in rate, arvona, cadou din partea firmei Conest, toata lumea este multumita si fericita. Poate contesta cineva experienta acumulata pe santierele din Iasi al domnului primar Chirica ? Si in statia padurii Chirica este fericit de lucrarea facuta de Conest si cealalta din Tatarasi spre Dancu. Ce mai conteaza cum a iesit lucrarea, a se vedea Canta sparta toata .. Independentei la fel .. dar ce mai conteaza ..

 • La pușcărie cu toți drogații ăștia în frunte cu Chirica care rupe canabisul vă vine rândul la fiecare în câțiva ani oameni incompetenți care doar atât aveți în cap știți să furați banii oamenilor amărâți

 • Bine….dar unde sun capcanele??.?.??…:)))))))))
  IMie imi place cum arata bulevardul…fata de cum era nu se compara.
  Astia care criticati de ce nu spuneti nimic de exemplu de b-dul Poitiers??????

 • Bine….dar unde sun capcanele??.?.??…:)))))))))
  IMie imi place cum arata bulevardul…fata de cum era nu se compara.
  Astia care criticati de ce nu spuneti nimic de exemplu de b-dul Poitiers??????

 • Importanta e imaginea cu patronul. Elegant, un om care hrănește mii de oameni chiar în perioada critica a pandemiei.
  Restul … sunt garanții , intervenții ce pot fi făcute ulterior, etc.

 • Astia au facut tot timpul lucrari proaste si cu toate astea primarul le-a dat lucrari in continuare care tot prost au fost facute.
  Discutam cu o persoana acum ceva timp si-si spunea ca la licitatii li se spune ca ”de aceasta lucrare este interesat Chirica, pe atunci director general in primarie, acum ca este primar nu mai este nicio problema.
  Intrebarea este astia castiga licitatii ca a lucrat Chirica acolo sau sunt si alte conexiuni?

Adauga un comentariu