Actualitate

IMM Factor, aprobat de Executiv. Șeful Cancelariei, Ionel Dancă, a făcut anunțul – VIDEO

Publicat: 23 iul. 2020
IMM Factor, aprobat de Executiv. Șeful Cancelariei, Ionel Dancă, a făcut anunțul - VIDEO
Șeful Cancelariei, Ionel Dancă

Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, un nou produs, IMM Factor, privind garantarea instrumentelor de plată în relaţiile comerciale dintre comercianţi, a anunţat, joi, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Guvernul a aprobat IMM Factor

Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a transmis astăzi, 23 iulie 2020, faptul că Executivul a aprobat IMM Factor, ce face referire la garantarea instrumentelor de plată în relațiile comerciale dintre firme.

„Având în vedere condiţiile dificile din economie, riscul major în această perioadă că urmare a efectelor crizei provocate de epidemia cu coronavirus este riscul de neplată a furnizorilor, a contractelor comerciale, a livrărilor de bunuri şi servicii. Riscul acesta de neplată poate crea un blocaj în economie, prin acumularea de datorii neplătite între comercianţi şi arierate între diverse societăţi comerciale. Guvernul a adoptat un astfel de program pentru a stimula instrumentele de garantare a unor facilităţi de plată între comercianţi, numite factoring sau scontare”, a declarat Ionel Dancă la Palatul Victoria, în cadrul unei conferinţe de presă în care prezentat deciziile luate în şedinţa de guvern de miercuri.

Cum funcționează noile produse financiare

Șeful Cancelariei prim-ministrului a arătat cum funcţionează noile produse financiare și a expus beneficiile acestora. Guvernul garantează în proporție de 50% finanțatorului plata facturii în cazul livrării de bunuri și servicii. Plata facturii se va face imediat prin produsul de factoring.

„Atunci când un comerciant a contractat o livrare de bunuri şi servicii cu plata facturii la un anumit termen, el poate merge către un finanţator, către o bancă comercială şi să ceară, prin aşa-numitul produs de factoring, plata imediată a acelei facturi. Se duce cu factura la bancă şi cere plată în proporţie de până la 80% a facturii până la plata acesteia de către furnizor. Pentru a stimula o astfel de practică în economie, care funcţionează în economiile dezvoltate şi nu numai, Guvernul vine cu acest produs şi garantează în proporţie de 50% finanţatorului plata acestei facturi.

Dacă un comerciant are o livrare de bunuri şi servicii cu un preţ de un milion de lei, cu termen de plată la trei luni, el poate merge imediat la bancă şi să ceară, până primeşte banii de la client, să ceară 80% din valoarea acestei facturi, respectiv 800 de mii de lei. Statul, Guvernul României, vine şi îi garantează finanţatorului 50% din această valoare, respectiv 400 de mii de lei. Astfel, banii circulă în economie mult mai repede şi se evită riscul de neplată şi de acumulare de arierate”, a spus Ionel Dancă.

Procedura în cazul scontării

El a explicat şi procedura în cazul scontării. Aceasta poate fi achiziționată ca un credit de un finanțator sau bancă comercială în întregime sau parțial.

„În mod similar, scontarea funcţionează pentru valoarea acestor creanţe la valoarea lor nominală, respectiv atunci când un comerciant are de încasat de la un client o anumită sumă, aceasta poate fi cumpărată ca un credit de un finanţator, de către o bancă comercială la valoarea nominală, în întregime sau parţial. Şi în acest caz, produsul pe care l-am aprobat în şedinţa de guvern de ieri, IMM Factor, vine şi garantează în proporţie de 50% recuperarea acestor creanţe de către finanţator şi beneficiază, ca şi în cazul celorlalte produse, precum IMM Leasing, de aceleaşi avantaje din punct de vedere al costurilor de administrare, respectiv dobândă subvenţionată 50% şi costuri de administrare subvenţionate în proporţie de 100%”, a precizat Dancă.

Plafonul maxim, a adăugat el, la un astfel de produs pentru un beneficiar este de 12 milioane de lei.

Adauga un comentariu