Boli si tratamente

Imunitatea la Covid-19, mai lungă la femei decât la bărbați

Publicat: 20 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Imunitatea la Covid-19 mai lungă la femei decât la bărbați
Autoritățile nu sunt sigure de cum va fi implementată această măsură de a testa copiii de peste 6 ani

Într-un nou studiu, cercetătorii francezi au descoperit, după ce au urmărit sute de persoane care au contractat o formă ușoară de COVID-19, timp de câteva luni, că anticorpii neutralizanți sunt detectabili la 84% dintre ele până la 6 luni după infecție, dar rata scade mai repede la bărbați decât la femei. Aceste rezultate par să susțină o durată mai lungă de imunitate la femei decât la bărbați.

Cât de bine își amintește sistemul nostru imunitar de noul coronavirus după infecție? Această întrebare se află în centrul a numeroase studii științifice referitoare la caracterizarea răspunsului imun în timpul infecției cu SARS-CoV-2, pentru a identifica markeri predictivi pentru recuperare sau, dimpotrivă, pentru agravarea bolii. Cu toate acestea, evoluția răspunsului anticorpilor împotriva SARS-CoV-2 la persoanele infectate rămâne slab caracterizată și una dintre cele mai importante întrebări este dacă producția de anticorpi protectori sau neutralizanți poate varia în funcție de gradul de infecție, dar și în funcție de sex sau vârstă.

Pentru a încerca să elucideze aceste întrebări cu privire la evoluția răspunsului imun, echipele de la Spitalul Universitar din Strasbourg și Institutul Pasteur au urmarit 308 de angajati din spital care au dezvoltat forme ușoare de COVID-19 și a căror infecție a fost confirmată prin testul RT-PCR, dar care nu a necesitat managementul spitalului. Probele de sânge au fost recoltate de două ori, până la 6 luni de la debutul simptomelor. Prezența anticorpilor anti-SARS-CoV-2 a fost măsurată folosind trei tehnici diferite: două care vizează proteina Spike (S) a virusului, cheia care îi permite să pătrundă în celulele umane și un test care vizează nucleocapsida.

Anticorpi prezenti câteva luni după infecție

Activitatea de neutralizare a acestor diferiți anticorpi a fost, de asemenea, măsurată cu un test de măsurare a capacității de blocare a virusului. Aceste măsurători au arătat că bărbații peste 50 de ani, sau cei cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 25, au avut niveluri mai mari de anticorpi la o lună după debutul simptomelor, comparativ cu restul populației testate. Apoi, între 3 și 6 luni, anticorpii anti-S și anticorpii neutralizanți persistă la 99%, respectiv 84% dintre indivizi. În schimb, anticorpii anti-N se găsesc doar la 59% dintre indivizi, ceea ce arată, conform cercetătorilor, că „în funcție de testul utilizat, seroprevalența SARS-CoV-2 poate fi subestimată.”

Dar, pe de altă parte, cercetătorii au descoperit că între 3 și 6 luni, nivelul anticorpilor anti-S și cel al anticorpilor neutralizanți scade mai rapid la bărbați decât la femei, indiferent de vârstă și IMC. Un rezultat care sugerează că durata imunității împotriva SARS-CoV-2 este mai lungă la femei decât la bărbați.

„Studiem capacitatea sistemului imunitar de a produce anticorpi de protecție după infecția cu SARS-CoV-2 și durata acestei imunități. Cercetarea noastră sugerează că la femei imunitatea durează mai mult decât la bărbați”, explică cercetătorii, al căror studiu a apărut în MedRxiv, un site de prepublicare a studiilor științifice, potrivit Sante Magazine.

De ce femeile au o imunitate mai buna decat barbatii la Covid-19?

Deși aceste rezultate nu au fost încă validate cu alte studii efectuate pe un număr mai mare de indivizi, sunt importante pentru evaluarea viitoare a răspunsului la vaccin.

„Următorul pas va fi studierea pe termen lung a răspunsului sistemului imunitar după infecție și compararea acestuia, de exemplu, cu cea obținută după vaccinare, când vaccinurile vor fi disponibile. Mai multe studii au arătat că manifestările COVID-19 sunt mai severe la bărbați decât la femei. Această lucrare sugerează că această inegalitate persistă după infecție, deoarece femeile își păstrează anticorpii de protecție mai mult timp”, adaugă cercetătorii.

Cum se explica această diferență? Principalele ipoteze evocate sunt hormonii (estrogenul) și genetica, și mai ales cromozomii sexuali: femeile au doi cromozomi X (XX) și bărbații doar unul (XY). Cromozomul X are o influență importantă asupra imunității, oferind astfel femeilor un răspuns imunitar ușor diferit de cel al bărbaților.

Adauga un comentariu