Coronavirus

Imunitatea la CoVid-19, pusă sub semnul întrebării. Ce spun specialiștii

Publicat: 06 aug. 2020
Imunitatea la CoVid-19, pusă sub semnul întrebării
Imunologii cred că majoritatea celor vindecaţi de CoVid-19 capăta protecţie doar pentru o perioadă

Experții nu au răspunsuri categorice pentru cei care s-au vindecat de CoVid-19 și se întreabă dacă au imunitate. Cei mai mulți dețin un oarecare grad de protecție, dar numai pentru câteva luni. Mai rău, există și cazuri de persoane care nu au deloc imunitate după boală.

„Simptomele n-au dispărut niciodată”

Britanica Sue Stanton a crezut că se numără printre ghinioniştii care suferă mult după infectarea cu SARS-CoV-2. S-a îmbolnăvit la sfârşitul lunii martie şi abia după o lună a avut primul test PCR negativ. A sperat că e pe drumul cel bun. Însă, în iulie, a fost din nou testată pozitiv.

Sue Stanton: „Ca să fiu sinceră, a fost un şoc!”. Surprinşi şi ei, medicii au făcut investigaţii suplimentare.

„Au sperat că vor putea stabili dacă am luat virusul din nou ori a fost o reactivare a virusului iniţial, dar, din câte am înţeles, nu au putut ajunge la o concluzie”, precizează Sue Stanton.

Protecție de scurtă durată

Imunologii cred că majoritatea celor vindecaţi de CoVid-19 capăta protecţie, măcar pentru o perioadă. Nu toţi, însă. Danny Altmann, doctor imunolog la Imperial College London, spune că „astea sunt excepţii. Dacă analizăm nivelul anticorpilor la diverşi pacienţi, sunt unii cu niveluri mari, iar alţii n-au aproape deloc. Dacă au şi ghinionul să se întâlnească din nou cu virusul, nu au deloc protecţie”.

După ce avusese simptome asociate infectării cu SARS-CoV-2, o jurnalistă a postului CNN a avut un test pozitiv pentru anticorpi în luna mai. Anna Stewart declară că s-a întors după 3 luni să vadă dacă nivelul de anticorpi a scăzut.

Mai multe studii din ţări diferite sugerează că nivelul de anticorpi poate scădea rapid.

„După cum vedeţi, IgM este negativ acum, ceea ce mă aşteptam, nu cred să mă fi infectat recent, iar IgG a coborât, dar încă e pozitiv. Sper deci că am un oarecare grad de imunitate, chiar dacă nu se ştie exact câtă.” – Anna Stewart

Reinfectările ar putea fi excepții

Imunologul Danny Altmann precizează că „dacă aş şti că am anticorpi, probabil nu m-aş duce să stau umăr la umăr cu alţii, la festivaluri ori concerte în aer liber. N-aş avea atâta siguranţă, dar nici nu m-aş aştepta să mă reinfectez”.

Chiar dacă majoritatea specialiştilor consideră cazurile de reinfectare drept excepţii, asta n-o consolează prea mult pe Sue, pentru că testele ei sunt tot pozitive. Se întreabă dacă se va face bine şi se va putea întoarce la muncă.

Adauga un comentariu