Care este durata de viață a anticorpilor după infecția cu Covid-19? Mai multe studii au răspuns la această întrebare. Dar mulți oameni de știință continuă să cerceteze problema imunității. Cel mai recent este un studiu realizat de cercetători de la spitalele universitare din Strasbourg. În această lucrare, oamenii de știință au dezvăluit rezultate încurajatoare.
Imunitate post-Covid-19: anticorpii pot persista până la 13 luni după infectare
Autorii studiului „au arătat că, în caz de Covid-19, anticorpii împotriva proteinei virale spike (anti-S) scad mai rapid la bărbați decât la femei, dar persistă la aproape toată lumea până la 13 luni de la infecție”, se mentioneaza într-un comunicat de presă publicat de Spitalele Universitare din Strasbourg, pe 18 mai.
Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au urmarit 1.309 de angajați ai spitalului timp de un an, dintre care 393 au fost afectați de o formă ușoară a coronavirusului. Restul voluntarilor, și anume 916 persoane, nu au contractat Covid-19. Cercetătorii au descoperit că, la un an după infecție, 97% dintre participanți au păstrat anticorpi de protecție împotriva virusului.
O altă observație a oamenilor de știință: dintre cei 916 indivizi monitorizați, au fost identificate 69 de infecții noi, inclusiv 32 în timpul celui de-al treilea val, în timp ce în grupul deja infectat a fost observată doar o reinfecție asimptomatică.
„Acest lucru indică faptul că riscul de reinfecție a fost redus cu 96,7% la cei infectați anterior”, au spus autorii, potrivit Femme Actuelle.
Vaccinurile împotriva Covid-19 ar spori eficiența anticorpilor
În timpul acestui studiu, oamenii de știință au constatat, de asemenea, că nivelul anticorpilor a crescut brusc „indiferent de rata de pre-vaccinare și indiferent de tipul de vaccin administrat”.
„Aceste rezultate demonstrează persistența pe termen lung a titrurilor de anticorpi anti-S care pot proteja pacienții convalescenți Covid-19 împotriva reinfecției cu virusul sălbatic și varianta engleză. Prin creșterea nivelului de anticorpi neutralizanți, vaccinul împotriva coronavirusului le poate spori protecția, în special împotriva variantelor care adăpostesc mutații precum varianta sud-africană”, au concluzionat cercetătorii.
Profesorul Samira Fafi-Kremer, șeful serviciului de virologie al spitalelor universitare din Strasbourg, care a pilotat lucrarea, a precizat că studiul urmează să fie prelungit pentru a continua monitorizarea până la 18 luni și 24 de luni pentru a „evalua mai bine dinamica de anticorpi pe termen lung.”
Imunitatea post-Covid-19: după cât timp puteți contracera din nou virusul?
Un alt studiu, realizat în comun de specialiști de la spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris, Inserm și Institutul Pasteur, a fost, de asemenea, interesat de durata de viață a anticorpilor la profesioniștii din domeniul sănătății.
Publicată în februarie anul trecut în revista științifică Nature Communications, lucrarea a raportat zilnic un „risc potențial de reinfecție” la persoanele expuse virusului Covid-19.
Stéphane Marot, Isabelle Malet și echipele lor au urmărit timp de trei luni 20 de lucrători din domeniul sănătății, care contractaseră o formă ușoară a bolii. Specialiștii au observat că anticorpii, capabili să-i imunizeze împotriva unei noi infecții prin expunerea constantă la virus, au scăzut semnificativ după două luni.
Dacă imunitatea ar fi putut fi observată în primele săptămâni după apariția primelor simptome, „această activitate neutralizantă scade și poate fi chiar pierdută (…), de la două luni de la debutul bolii”, a specificat principalii autori ai studiului.