Începând de marți, 27 mai 2025, în cadrul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, funcționează singurul Centru Dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale din regiunea Nord-Est a României.
S-a inaugurat primul Centru Dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale din regiunea Nord-Est a României
Marți, 27 mai 2025, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, a avut loc lansarea Centrului Dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale (BII) din cadrul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași. Prof. dr. Anca Trifan, șef al Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie, a explicat că, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, medicii se ocupă, de decenii întregi, de tratarea pacienților cu boli inflamatorii intestinale.
„Vă mulțumesc foarte mult că sunteți alături de noi astăzi, când oficializăm activitatea noastră de decenii, dedicată pacienților cu boli inflamatorii intestinale, prin inaugurarea unui centru recunoscut de Clubul Român pentru Boala Crohn și Colită Ulcerativă. Sperăm ca, în viitor, să fie și finanțat de Ministerul Sănătății, recunoscut, sigur, de spitalele noastre și recunoscut, cu siguranță, de către pacienții noștri. Dorim astăzi să reafirmăm, să ne asumăm public încă o dată misiunea noastră de a schimba viața pacienților noștri în mai bine, de a modifica cursul bolii inflamatorii intestinale, pentru că astăzi se poate mult mai mult ca în urmă cu câteva decenii, atunci când ne-am început activitatea, printr-o abordare holistică, multidisciplinară, prin inițiere de cercetare clinică, prin transformarea științei în îngrijire medicală de calitate, educația pacientului și a medicilor implicați în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale. Aceste afecțiuni implică multe aspecte ale vieții și multe organe aflate în afara tubului digestiv, încât existența unei echipe multidisciplinare este astăzi mandatorie – fără ea, nu poate exista excelență. Iar pacienții care se află, astăzi, aici știu că au nevoie când de oftalmolog, când de reumatolog, iar în cele din urmă, și de un chirurg, deoarece chirurgia nu înseamnă eșecul terapiei, ci face parte din terapia pacientului cu boli inflamatorii intestinale. Fiecare pacient pe care îl îngrijim ne învață să fim mai buni, mai compasionali și mai pregătiți pentru viitorul bolnav care va intra în cabinet. Suntem dedicați excelenței îngrijirii pacienților cu boală inflamatorie intestinală”, a menționat prof. dr. Anca Trifan, șef al Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” Iași.
Dr. Diana Gheorghe: „Persoanele care se confruntă cu această boală sunt oameni tineri, de obicei în plină carieră, în plină dezvoltare”
Dr. Diana Gheorghe a explicat că bolile inflamatorii intestinale au un impact covârșitor asupra pacienților, a vieții lor profesionale, asupra inserției sociale, dar și asupra vieții de familie.
„Gastroenterologii și nu numai ei se confruntă din ce în ce mai des cu pacienți care suferă de boli inflamatorii intestinale, deoarece incidența și prevalența acestora au crescut enorm în ultima vreme și asta se datorează schimbării stilului de viață. Începem să ne apropiem de incidențele și prevalențele din lumea occidentală. Este o provocare pentru noi, deoarece numărul acestor pacienți este din ce în ce mai mare. Povara bolii, atât emoțională, cât și din punct de vedere al costurilor, este din ce în ce mai mare. Persoanele care se confruntă cu această boală sunt oameni tineri, de obicei în plină carieră, în plină dezvoltare, pentru care este o adevărată dramă tot ceea ce li se întâmplă. Avem tratamente din ce în ce mai bune, tot ceea ce trebuie să facem este să-i diagnosticăm cât mai repede, să le putem oferi soluții terapeutice la îndemână, dar și soluții extreme: chirurgicale sau includerea în studii clinice cu molecule avansate, terapii care pot controla, de-a lungul vieții, suferința acestor pacienți. Așa că, în fața tuturor acestor provocări, văd ca o idee excelentă deschiderea unui Centru Dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale în această regiune, care, după studiile noastre multicentrice, drenează a doua sau a treia parte din pacienții cu boli inflamatorii intestinale, după București, din întreaga Românie”, a declarat prof. dr. Liana Gheorghe, președintele Societății Române de Gastroenterologie și Hematologie din România.