Titlurile zilei

Specialiștii trag un semnal de alarmă! Unul din patru ieșeni suferă de această boală fără să știe! Nediagnosticată la timp, creează complicații hepatice sau chiar decesul pacienților: „Pur și simplu, simptomele sunt absente” – FOTO

Publicat: 09 iun. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Specialiștii trag un semnal de alarmă Unul din patru ieșeni suferă de această boală fără să știe Nediagnosticată la timp creează complicații hepatice sau chiar decesul pacienților Pur și simplu simptomele sunt absente  FOTO
Prof. Dr. Anca Trifan și Prof. Dr. Liliana Simona Gheorghe au tras un semnal de alarmă legat de pericolul pe care îl reprezintă pentru români boala ficatului gras nonalcoolic

În data de 8 iunie 2023, cu ocazia Zilei Internaționale de acțiune împotriva steatozei hepatice, prof. dr. Anca Trifan, șef de secție la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi, și prof. dr. Liliana Simona Gheorghe, șef de secție Gastroenterologie – Hepatologie la Institutul Clinic Fundeni, au tras un semnal de alarmă legat de pericolul pe care îl reprezintă boala ficatului gras non-alcoolic. Conferința a fost organizată în cadrul Congresului Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă, desfășurat în perioada 7-10 iunie 2023, la Iași, una dintre cele mai mari manifestări medicale din țară

Boala ficatului gras non-alcoolic este, în acest moment, cea mai frecventă afecțiune hepatică la nivel global, care poate avea consecințe grave asupra pacienților. Nediagnosticată la timp, aceasta produce ciroză, cancer hepatic, boli cardiovasculare, boală renală cronică, cancere extradigestive și chiar deces. Aceasta este considerată boala societății moderne, este o afecțiune tăcută, ascunsă, deoarece simptomele sale sunt adesea nespecifice, fiind subdiagnosticată și subraportată.

Medicii au tras un semnal de alarmă legat de pandemia ascunsă a bolii ficatului gras non-alcoolic: „Este un tsunami patologic”

Una din patru persoane adulte suferă de această afecțiune, deși nu are niciun fel de simptome. Boala ficatului gras non-alcoolic afectează 115 milioane de oameni din întreaga lume, iar până în anul 2030 se preconizează că numărul acestora va crește la 357 de milioane.

„Ficatul gras non-alcoolic este una dintre cele mai frecvente afecțiuni în lume, este cea mai frecventă afecțiune hepatică, afectează 115 milioane de persoane la nivel global și crește în paralel cu epidemia de diabet zaharat și de obezitate, astfel încât se prognozează că, până în 2030, acest număr se va dubla. O parte din pacienții cu ficat gras non-alcoolic au o formă progresivă de boală. Asta înseamnă că au o formă de boală care în una-două decade va duce la ciroză, la hepatocarcinom, la nevoia de transplant hepatic sau la deces. Acesta este un tsunami patologic pe care, cu siguranță, îl vom întâlni din ce în ce mai mult în perioada următoare.

În România, se crede că să fii gras, frumos înseamnă să fii și sănătos, lucru care nu este deloc adevărat. Boala ficatului gras non-alcoolic este o afecțiune tăcută, pe cei care progresează îi descoperim în stadii avansate de boală. Fiecare dintre noi poate avea ficat gras non-alcoolic. De aceea, oamenii trebuie să se testeze măcar o dată pe an, prin medicul de familie, să-și facă niște teste hepatice bazale, niște transaminaze, o gama glutamiltransferază, să-și testeze colesterolul, trigliceridele.

Astfel, pot să vadă că nu sunt oamenii sănătoși care se credeau a fi. Trebuie să facă o ecografie abdominală, să fie proactivi în depistarea acestei boli, pentru că simptomele ei sunt complet nespecifice, doar astenie și o jenă în partea dreaptă a abdomenului sau, pur și simplu, simptomele sunt absente”, a declarat prof. dr. Liliana Simona Gheorghe, șef de secție Gastroenterologie – Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni.

Boala ficatului gras non-alcoolic afectează cu prevalență persoanele supraponderale și obeze

Prof. dr. Anca Trifan a atras atenția asupra pandemiilor silențioase, anume obezitatea, de care sunt legate și celelalte două: diabetul zaharat și boala ficatului gras non-alcoolic. Deși în urmă cu câțiva ani se credea că aproximativ 25 la sută din populația globului ar putea avea ficat gras non-alcoolic, prevalența acestei boli a crescut după 2016. Astfel, s-a ajuns la stadiul în care una din patru sau poate chiar una din trei persoane suferă de această afecțiune silențioasă fără să știe, iar după decade de boală ajunge să fie diagnosticată cu ciroză hepatică.

„Dorim să atragem atenția asupra caracterului silențios al bolii hepatice metabolice și să vă încurajăm să adoptați măsuri preventive și de gestionare eficiente. Pentru a preveni și controla boala ficatului gras non-alcoolic, vă recomandăm să fiți vigilenți și să efectuați investigații periodice, cel puțin anuale, cum ar fi analizele de sânge și ecografia abdominală. Menținerea unei greutăți normale, cu un indice de masă corporală (IMC) sub 25 kg/m2, este esențială în prevenirea și controlul bolii.

Vă îndemnăm să evitați sedentarismul și să adoptați un stil de viață activ, prin activități fizice regulate, precum mersul alert, alergatul, ciclismul sau dansul. O alimentație echilibrată și sănătoasă are un rol crucial în gestionarea bolii hepatice metabolice. Vă recomandăm să adoptați o dietă normocalorică/hipocalorică (în cazul persoanelor cu exces ponderal), hipoglucidică și hipolipidică, urmând principiile dietei mediteraneene. Aceasta include consumul de cereale integrale, fructe și legume, nuci, alune, cafea în cantități moderate, peste, carne albă slabă și utilizarea uleiului de măsline.

Atragem atenția asupra calității alimentelor consumate. Este important să acordați atenție provenienței și compoziției acestora, alegând alimente sănătoase și evitând produsele procesate și bogate în grăsimi saturate și zaharuri adăugate. Colaborarea cu un nutriționist sau cu specialiști în medicină de familie, gastroenterologie, endocrinologie sau diabetologie, care au cunoștințe avansate în nutriție, poate fi benefică pentru a obține un plan alimentar personalizat și a primi sfaturi adecvate pentru gestionarea bolii hepatice metabolice”, a declarat prof. univ. dr. Anca Trifan.

Adauga un comentariu