Pentru a beneficia de toate calitățile, ei se consumă fierți sau copți, iar multe gospodine se pot întreba în cât timp fierb cartofii, de fapt. Există numeroase moduri de a-l găti și în fiecare dintre ele este delicios, însă atunci când este vorba de fierbere, există un interval perfect de timp în care să-l lași pe foc.
Cartoful este unul dintre cele mai consumate alimente din întreaga lume. Preparată într-o mulțime de moduri, această legumă este cu siguranță una care aduce multe beneficii asupra organismului. Fie că este prăjit sau chiar copt, cartoful necesită un anumit timp de preparare, în funcție de preparatul gătit.
În cât timp fierb cartofii?
Piure, prăjiți sau la cuptor, oricum i-ai prepara sunt apreciați de toată lumea și dispar într-o clipă de pe masă. În plus, fiind vorba de o legumă, aceasta este și foarte hrănitoare, având în vedere conținutul de vitamine, minerale și glucide pe care îl deține.
Pe de altă parte, specialiștii sunt de părere că această legumă, prin prisma magneziului, a potasiului și a acidului citric pe care le are în compoziția sa, are și efect alcalinizat. Prin urmare, cartofii sunt extrem de benefici pentru organismul uman.
Extrem de sănătoși sunt cartofii fierți în coajă, mai ales după ce aceștia s-au răcit. Însă, consumatorii acestui aliment ar trebui să știe că trebuie să fie fierți cu tot cu coajă, datorită nutrienților ce le oferă.
Pentru cartofii curățați, tăiați bucăți se alocă aproximativ 20 de minute timpului de fierbere. Tot ce trebuie să faci este să pui apă la fiert. În momentul în care aceasta dă în clocot, se adaugă cartofii curățați și tăiați în bucăți medii. Tot atunci se adaugă și puțină sare.
Pentru fierberea cartofilor întregi în coajă se alocă aproximativ 30 de minute. Spală cartofii cu apă rece și, apoi, adaugă-i în apă clocotită. Poți pune și puțin sare. După cele 30 de minute de fiebere, cartofii se înțeapă cu o furculiță sau un cuțit. Dacă ustensila intră ușor, aceștia sunt gata.
Cum îi poți fierbe de două ori mai repede
E important de știut că mărimea oalei influențează timpul de fierbere a cartofului. Dacă te gândești că oala trebuie să fie mai mică, ei bine, trebuie să știi că nu așa stau lucrurile. Dacă alegi o oală mică, cartofii nu vor fierbe mai repede.
Acest lucru face ca ei să se atingă în cea mai mare parte unul de altul, mai degrabă decât de apa în care se află. Dacă alegi o oală mai mare, cartofii vor fi scufundați în apa clocotită, ceea ce îl va face să se gătească mai repede.
Un alt sfat este să folosești apă clocotită în loc de apă rece. Dacă folosești apă care a fost deja fiartă înainte, nu trebuie să aștepți ca apa să fiarbă în oală.
Apoi, când oala este suficient de mare și apa este deja fiartă, cartofii vor fi gata imediat.
Dacă dorești ca toți cartofii să fie gata în același timp, asigură-te că sunt toți de aceeași mărime, altfel cei mai mici vor fi gata înainte celor mari. Așadar, tăiați-i pe cei mai în două. De asemenea, e important să știi și în cât timp fierb cartofii.