Prima pagină » Stiri si curiozitati » În cât timp răsare mărarul? Ce trebuie să știi despre această plantă extrem de gustoasă
În cât timp răsare mărarul? Ce trebuie să știi despre această plantă extrem de gustoasă

În cât timp răsare mărarul? Ce trebuie să știi despre această plantă extrem de gustoasă

27 sept. 2023, 14:00,
în Stiri si curiozitati

Mulți internauți se întreabă în cât timp răsare mărarul. Pentru a răspunde la întrebare trebuie mai întâi să precizăm că semănatul mărarului în lunile iulie și august reprezintă o asigurare pentru a avea mărar proaspăt disponibil pentru pregătirea conservelor și murăturilor în timpul toamnei. Cultivarea mărarului nu necesită mult spațiu și poate fi realizată cu succes în grădină sau chiar în jardiniere și ghivece pe balcon.

 

În cât timp răsare mărarul?

Mărarul (Anethum graveolens) reprezintă una dintre cele mai familiare plante aromatice în bucătăria românească. Este o plantă ierboasă, anuală, originară din regiunile mediteraneene și din Rusia. Mărarul se caracterizează prin tulpina sa viguroasă, având capacitatea de a crește până la o înălțime de un metru. Frunzele sale sunt mici și ascuțite, iar florile sunt grupate în vârful plantei, formând buchete de culoare galbenă, cu aspect de umbrelă.

Semănatul mărarului: Pregătirea solului

Pentru a pregăti solul în vederea semănării mărarului, începeți prin a selecta cu atenție locul în care doriți să cultivați această plantă. Alegeți o zonă expusă la soare, deoarece mărarul prosperează în plin soare, și asigurați-vă că solul are caracteristici calcaroase, deoarece acest tip de sol este ideal pentru mărar. Mărarul poate fi semănat în proximitatea altor legume, precum ceapă, roșii, ardei, căpșuni, salată sau ridichi. Evitați să îl cultivați în aceleași parcele în care ați avut în trecut pătrunjel, țelină, morcovi sau chiar mărar. Înainte de a efectua semănatul, este recomandat să fertilizați solul cu îngrășăminte organice, precum compost sau humus. Acest lucru va contribui la creșterea sănătoasă a mărarului.

Cum să pregătiți semințele de mărar

Pregătirea semințelor de mărar începe cu două zile înainte de semănat. Semințele se așează într-un săculeț de pânză și se umezesc, fiind înmuiate în apă. Apa trebuie să fie schimbată la fiecare 8 ore. După doar 7 zile de la plantare, veți observa primele lăstari.  Dacă nu înmuiați semințele în prealabil, primii lăstari pot apărea în cel puțin 2 săptămâni.

Procesul de semănare al mărarului

Semănarea mărarului se face de obicei sub formă de rânduri. Distanța recomandată între aceste rânduri ar trebui să fie de cel puțin 25 de centimetri, iar adâncimea la care se plantează semințele este de aproximativ 3 centimetri. După ce primii lăstari de mărar încep să crească, este important să afânați solul și să repetați această procedură după ploaie sau irigare. Acest lucru este esențial pentru a preveni încetinirea creșterii mărarului, deoarece udarea poate crea o crustă la suprafața solului, care împiedică pătrunderea oxigenului la rădăcini. Procesul de subțiere a mărarului ar trebui efectuat atunci când apar primele 3-4 frunzulițe pe fiecare tulpină. Distanța optimă între plante trebuie să fie de 3-5 centimetri. Dacă doriți să obțineți flori uscate de mărar pentru prepararea murăturilor, ar trebui să măriți distanța între plante la aproximativ 10 centimetri. Asigurați-vă că efectuați subțierea mărarului în mod regulat pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a plantelor.

Recoltarea mărarului se efectuează de obicei în intervalul de 70-90 de zile de la momentul semănării, însă acest termen poate varia în funcție de varietatea specifică pe care o cultivați. Pentru a stabili cu exactitate momentul potrivit pentru recoltă, consultați informațiile furnizate pe ambalajul semințelor. Dacă ambalajul nu conține aceste informații, vă recomandăm să contactați direct producătorul pentru sfaturi suplimentare.

Dacă doriți să savurați mărarul verde, acesta dezvoltă cea mai intensă aromă chiar înainte de a înflori. În cazul în care intenționați să utilizați florile pentru prepararea murăturilor, este recomandat să le tăiați atunci când sunt în plină înflorire și să le lăsați la uscat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`