Stiri si curiozitati

Boala petelor de bronz infectează ardeii ardei și alte sute de plante

Publicat: 26 sept. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Boala petelor de bronz infectează ardeii ardei și alte sute de plante
Boala petelor de bronz la ardei este problematică pentru culturi

Boala petelor de bronz pe ardei, cunoscută și sub numele de virusul TSWV, poate infectă, pe lângă ardei, peste 900 de specii de plante, inclusiv legume, plante ornamentale și buruieni.

 

Boala petelor de bronz la ardei

Acest virus se răspândește exclusiv prin intermediul anumitor specii de trips, fiind transmis doar de către adulți. Tripsurile infectate pot menține capacitatea de a transmite virusul pe tot parcursul vieții lor, și transmiterea acestuia se face atât de la buruieni la plante, cât și invers.

Tripsul este unul dintre daunatorii problematici in culturile de legume din Romania

Simptomele infectării cu TSWV la tomate și ardei pot varia în funcție de momentul infectării, condițiile meteorologice și organele afectate. Pe frunzele acestor plante, pot apărea pete de diferite intensități, inclusiv pete clorotice mici și pete maronii, precum și caracteristicele inele concentrice maronii. Petele cu nuanțe variate de maro au tendința de a se concentra și de a conflua la baza frunzulețelor. În anumite condiții, pe frunze pot apărea zone cu nuanțe albastre-violete cauzate de producția de antocianine. Pe peţiol și pe tulpină, se pot dezvolta leziuni necrotice alungite, care în timp devin clorotice și maronii. Petele confluează pe măsură ce boală progresează, devenind necrotice și ducând la ofilirea frunzulețelor, ceea ce a dus la denumirea virusului în engleză, „tomato spotted wilt virus” sau virusul ofilirii petelor de tomate.

Există cazuri în care creșterea plantelor nu este complet oprită, și, în ciuda infecției, planta poate prezenta o ușoară curbare apicală, dar rămâne în continuare clorotică. Cu toate acestea, plantele afectate rămân în general slabe și clorotice. Când infecția apare înainte de formarea primului set de fructe, plantele respective nu vor produce fructe. Dacă infecția apare după formarea fructelor, acestea se pot deforma, rămân de obicei mici și pot dezvolta pete de bronz, fisuri necrotice și chiar cercuri concentrice.

Fructele afectate pot ajunge să fie coapte, dar cu pete și culoare redusă, iar în interior pot prezenta zone maronii.

În cazul castraveților, virusul TSWV se manifestă prin gălbenarea întregii plante de jos în sus, iar frunzele clorotice infectate devin foarte casante când sunt atinse. Dacă plantele ar avea o boală vasculară sau cloroză obișnuită, frunzele galbene ar rămâne moi când sunt atinse, spre deosebire de plantelor infectate cu virus.

Cum putem să prevenim boala petelor de bronz pe ardei

În limba română, denumirea bolii este atribuită manifestării caracteristice pe fructele coapte ale tomatei, care dezvoltă cercuri concentrice de culoare bronz strălucitor, cunoscută sub numele de „boala petelor de bronz la tomate.”

După infectare, creșterea plantelor este puternic afectată, iar plantele infectate pot fi relativ ușor de identificat în cultură datorită diferenței în înălțime și starea de dezvoltare față de plantele sănătoase din jur. Pentru că nu există metode de prevenire a bolii petelor de bronz la ardei, voi prezenta mai jos opțiunile de tratamente chimice pe care le poți aplica pentru a combate această problemă. În prima etapă, se poate utiliza Benevia, un insecticid sistemic din clasa antralil diamide. Ca alternativă, poți opta pentru Mavrik, un insecticid piretroid.

De asemenea, poți considera utilizarea unor alte produse precum Minecto Alpha, Exalt, Laser, Mospilan sau Vertimec. Un alt aspect important este detectarea prezenței tripsilor în zona în care cultivi ardei, pentru care poți folosi capcane lipicioase de culoare albastră. Dacă observi primele insecte, aplică imediat un tratament cu unul dintre produsele menționate anterior.

În plus, în cazul în care observi plante infectate, este recomandat să le înlături din cultură și să le distrugi prin ardere. Această măsură contribuie la reducerea riscului de transmitere a bolii către celelalte plante. Așadar, Boala petelor de bronz pe ardei reprezintă o mare problemă pentru agricultori.

 

Adauga un comentariu