Actualitate

În ce condiții se închid școlile în valul 5 al pandemiei. Miniștrii Sănătății și Educației, decizii de ultimă oră: Școlile se vor închide doar în asemena situații – LIVE VIDEO/TEXT

Publicat: 14 ian. 2022
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vine la Iași

Astăzi, 14 ianuarie 2022, miniștrii Educației, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, respectiv Sănătății, dr. Alexandru Rafila, fac declarații de presă privind condițiile în care se închid unitățile de învățământ din România, în contextul valului 5 al pandemiei de coronavirus.

Sorin Cîmpeanu și Alexandru Rafila susţin o conferinţă de presă. Iată cele mai importante declarații

Este hotărârea CNSU la nivel de principiu. Sunt mai multe schimbări în strategia de funcţionare a şcolilor şi grădinițelor, Acestea sunt detaliate în ordinul de ministru. Urmează să se publice în maxim 2 ore. Se vor lămuri toate aspectele. Schimbările rezumate, sunt următoarele:

Ne-am decuplat atât de rata de incidentă a vaccinărilor şi rata de vaccinare a cadrelor didactice. Consider că acest aspect a fost o motivație eficientă. În aceste momente sunt peste 70% din cadrele didactice vaccinate. În prezent, datorită specificaţii Omicron, s-a propus, s-a analizat în profunzime, schimbarea modului de funcţionare către cadrul de încărcare a mediului spitalicesc. Pragul este de 75%, nu este atins nicăieri în acest moment. Toate şcolile vor începe de luni în format fizic.

Şcolile vor fi suspendate în momentul în care sunt 3 cazuri de infectare pe o perioadă de 7 zile consecutiv. Suspendarea clasei se face prin consiliul de administrare a școlii.

Regulile se aplică la fiecare nivel de județ, dar Ilfov și București vor fi tratate împreună. Restul vor funcționa cu prezență fizică, dar vor trece în online dacă situația se va agrava în acel județ. La nivelul unui județ este nevoie de intervenția CNSU.

Modelul nu este unul unic. Franța l-a avut până acum o săptămână.

 

Alexandru Rafila, cele mai importante declarații:

Noi am încercat să ajutăm Ministerul Educației să poată să ia o decizie echilibrată. Știm din tot ce s-a întâmplat în ultimii doi ani să ținem școlile deschise, dar nu cu orice preț. Le vom ține deschise în funcție de epidemie, dar și ținând cont că Omicron are o transmibilitate mare. Franța, Anglia, înregistrează sute de mii de cazuri zilnice. Totuși, ceea ce observăm în paralel este că numărul de cazuri care se internează este de 2%. Sunt puține cazuri de spitalizare. Atunci am reflectat în găsirea soluției rezonabile, nu știu dacă e perfectă, ca să permită deschiderea școlilor dar și să impiedice blocarea sistemului de sănătate.

Infecția se transmite și la persoanele sănătate, domnul ministru făcea referire la acoperirea vaccinare în școli, dar boala se transmite și la persoanele vaccinate. Trebuie să înțelegem că sănătatea acestor copii este o prioritate.

Recomandăm, atunci când numărul de paturi ocupate în spitale depășește 75% închiderea școlilor și trecerea în online. Normal că ne dorim să nu avem o asemenea situația. Situația este următoarea

București – 16%

Suceava peste 30%

La nivel național, media este e 16%, aproximativ 25.000 de paturi, inclusiv cele ATI.

De ce 75%? Pentru că cei din sănătate publică au transmis că trebuie să existe actiuni după acest prag. Când pragul va scădea la 70%, școlile vor fi deschise.

De ce 3 cauzuri în aceeași clasă? Pentru că aceasta este definiția epidemiologică. Așa este și la rujeolă și la alte boli cu transmisie.

De ce 7 zile? pentru că 7 zile este perioada de incubație, în care ar mai putea apărea cazuri.




Adauga un comentariu