Un consult la gastroenterologie se efectuează la recomandarea medicului de familie sau atunci când persoana prezintă simptome precum greață sau vărsături. Este important ca pacienții să se prezinte la medic înainte de apariția unor semne severe, precum scaune cu sânge, astfel tratamentul poate fi unul mai ușor și se pot evita complicațiile ulterioare.
Gastroenterologia este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor tubului digestiv și a organelor anexe. Afecțiunile digestive sunt fără îndoială afecțiuni frecvente, manifestându-se prin crampe abdominale, arsuri sau tulburări de tranzit.
În ce constă consultul de gastroenterologie și când este necesar?
În cadrul consultului de gastroenterologie, medicul specialist analizează acuzele, le definește caracteristicile și se orientează către o listă de cauze posibile. De asemenea, sunt luate în considerare probleme de sănătate ale pacientului și medicația curentă și sunt inventariați factorii de risc ( boli familiale cu potențial de transmitere ereditară, infecții cronice familiale, lucrul în mediu toxic, fumatul, stresul, consumul de alcool).
Examenul clinic al pacientului poate oferi informații suplimentare în orientarea diagnostică: modificările de culoare ale pielii și mucoaselor, prezența sensibilității localizate sau difuze a abdomenului la palpare, sensibilitatea vie sau contractarea abdomenului la palpare la pacienții cu abdomen acut, mase abdominale tumorale palpabile, organe mărite de volum, mărirea de volum localizată sau generalizată a abdomenului.
Dacă pacientul are investigații recente, ele pot fi utile în accelerarea procesului diagnostic. Așadar, este important să aducă la consult toate documentele medicale recente, medicul de specialitate urmând a selecta informațiile relevante.
De asemenea, dacă are o medicație cronică este bine să aducă o listă cu medicamentele pe care le ia pentru a nu omite vreunul sub imperiul emoțiilor, acest lucru este important întrucât multe medicamente pot avea efecte secundare digestive sau pot exista interacțiuni cu medicația prescrisă de gastroenterolog.
Dacă pacientul nu are investigații recente, în urma discuției și examinării clinice medicul va face un plan de investigare care poate cuprinde analize de sânge și/sau de scaun, ecografie abdominală, endoscopie digestivă superioară sau inferioară.
Cele mai frecvente afecțiuni digestive
Bolile digestive sunt mai frecvent întâlnite în sezonul vară-toamnă și sunt determinate în majoritatea cazurilor de consumul de apă și hrană contaminată ori de produse alimentare depozitate incorect, care se alterează ușor în urma expunerii la temperatura camerei.
Senzația de greață, vărsăturile, crampele abdominale și diareea sunt printre simptomele des întâlnite în afecțiune digestive și care, netratate, pot duce la deshidratarea severă și la dezechilibre hidro-electrolitice importante.
Printre cele mai întâlnite afecțiuni ale sistemului digestiv se regăsesc toxiinfecția alimentară, gastroenterocolita, diareea acută și dizenteria, însă acestea reprezintă o mică parte din patologiile enterice specifice omului.
Toxiinfecția alimentară reprezintă o afecțiune digestivă cauzată de consumul de alimente contaminate cu bacterii virusuri și paraziți sau cu toxine eliberate de către acestea, capabile să genereze o serie de manifestări clinice specifice.
Gastroenterocolita reprezintă o afecțiune manifestată prin emisia de scaune diareice, însoțite de crampe abdominale, senzație de greață și vărsături, febră și frisoane, care alterează starea generală de sănătate.
De asemenea, diareea acută se manifestă prin eliminarea de scaune apoase, urât mirositoare, însoțite de crampe și disconfort la nivel abdominal, cu durata mai mică de 2 zile și reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în practica medicală. Prin urmare, consultul de gastroenterologie constă într-o primă discuție între medic și pacient, un schimb de întrebări și răspunsuri care au menirea de a pune un diagnostic pentru a îmbunătăți starea pacientului.