Stiri si curiozitati

În ce constă o predică penticostală: Pasaje uimitoare din Biblie

Publicat: 31 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În ce constă o predică penticostală Pasaje uimitoare din Biblie
Există mai multe diferențe care trasează o linie între cele două religii

Cu ce se diferențiază o predică penticostală de una ortodoxă? Există mai multe diferențe care trasează o linie între cele două religii (religia penticostală și religia ortodoxă). Penticostalismul face parte din unul dintre marile curente din domeniul religios, și anume protestantismul. Totuși, religia creștin-ortodoxă se află printre noi de mai mult timp decât cea protestantă.

Protestantismul își are baza în religia romano-catolică iar cel care a inițiat acest cult religios a fost Martin Luther, odată cu începutul secolului al XVI-lea.

Cei de religie penticostală, consideră că această mișcare religioasă a fost una de „redeșteptare” a credinței. Această mișcare a debutat în Statele Unite ale Americii, în secolul al XIX-lea. Contrar așteptărilor, penticostalismul s-a răspândit destul de repede peste tot în lume.

cor penticostali
Protestantismul își are baza în religia romano-catolică

Predică penticostală: Când a apărut penticostalismul în România

În anul 1922, în zona județului Arad (localitatea Paulis) a apărut prima comuniune penticostală.

În anul 1924 s-a constituit Asociația credincioșilor penticostali, însă se presupune că aceștia au fost supuși unor persecuții în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și totuși au reușit să se extindă în mod treptat și în alte regiuni. În timpul războiului, mulți preoți au fost trimiși în închisoare, sau chiar lagăre. Abia din 23 august 1944, cei de religie penticostală au putut funcționa în mod oficial și legal, după ce au cerut în mod organizat recunoașterea oficială în fața autorităților.

În perioada când aceștia se aflau în ilegalitate, penticostalii organizau întâlniri pe ascuns, iar adunările se întâmplau, de obicei, noaptea.

predica penticostala
În perioada când aceștia se aflau în ilegalitate, penticostalii organizau întâlniri pe ascuns

Începutul Asociației Religioase Penticostale

Înființarea Asociației Religioase Penticostale s-a întâmplat abia în anul 1945, în cadrul unei conferințe, la Arad. A fost ales la conducere Gheorghe Bradin.

Mai târziu, în data de 29 mai 1946, un grup a membrilor penticostali au cerut recunoașterea Asociației Religioase Penticostale după denumirea de „Biserica lui Dumnezeu Apostolică”. Abia în anul 1950 aceștia au primit aprobarea, iar astăzi sunt recunoscuți sub denumirea de „Cultul Penticostal” sau ca „Biserica lui Dumnezeu Apostolică”. Totuși, aceștia au primit ceea ce și-au dorit, cu un anumit preț. Credincioșii penticostali nu aveau libertate în totalitate. Aceștia erau supravegheați mereu de anumite mișcări atee care făceau parte din Departamentul Cultelor. Abia după căderea comunismului, după anul 1989 aceștia s-au bucurat de o libertate reală. Din acest punct, religia penticostală a reușit să crească și să se răspândească și mai mult.

Înființarea Asociației Religioase Penticostale s-a întâmplat abia în anul 1945

Diferențele dintre biblia penticostala și cea ortodoxă

Una dintre cele mai mari diferențe dintre cele două religii o constituie perspectiva diferită pe care o au asupra Sfitelor Scripturi. Cei care aparțin curentului protestant consideră că doar o parte a cărților din Vechiul Testament și Noul testament sunt de fapt scrise de către Dumnezeu. Aceștia nu cred în existența apostolilor ca mijlocitori între omenire și Dumnezeu.

Religioșii penticostali se ghidează în viață după varianta Bibliei tradusă de Dumitru Cornilescu, publicată în 1921. Această variantă a Bibliei este puțin diferită față de cea ortodoxă.

Unul dintre cele mai importante pasaje din Biblia penticostalilor vorbește despre Dumnezeu care nu poate depinde de nimeni.

„S-a descoperit în vechime slujitorilor Săi că un Dumnezeu care nu depinde de cineva, zicând: Eu sunt Cel ce sunt; Dumnezeu este Duh, viața, lumina, iubire, înțelepciune, dreptate și sfințenie; Dumnezeu este viu și veșnic”

Pe deasupra, pasajul în care Apostolul Pavel vorbește despre mântuire este schimbat. În Biblia Ortodoxă ni se spune despre creștini că se mântuiesc, pe când în varianta tradusă de Cornilescu este scris că „sunt mântuiți”. Protestanții consideră că mântuirea lor este încheiată, pe când ortodocșii se roagă pentru mântuire pe parcursul întregii vieți.

O predică penticostală diferă de una ortodoxă. Există multe diferențe între cele două religii, iar penticostalii sunt, în general, nevoiți să urmeze reguli mai stricte.

adunare penticostali
Religioșii penticostali se ghidează în viață dupa varianta Bibliei tradusă de Dumitru Cornilescu

Sfântul Anton

Adauga un comentariu