Astăzi, 29 iunie 2022, a avut loc o conferinţă de presă cu privire la stadiul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară. Prezenţi au fost preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare, prof. dr. Grigore Tinica şi Marius Dangă, vicepreşedinte CJ Iaşi.
Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din județul Iaşi, prof. dr. Grigore Tinică, a menţionat faptul că toate documentele sunt pregătite şi în momentul de faţă se aşteaptă aprobarea investiţiei.
Stadiul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași
Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași, prof. dr. Grigore Tinică, a menționat că proiectul va fi dus la bun sfârșit până la data limită dacă toate etapele decurg conform planului.
„Noi, cei de aici de la Iaşi, de la Institutul de Boli Cardiovasculare și cei de la Primăria Miroslava şi-au făcut temele asumate prin acordul de asociere şi documentaţia a fost trimisă MS. Urmează ca MS să promoveze o OUG după aprobarea unui ordin ministerial privind investiţia în Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară. Următoarea etapă este licitaţia pentru proiectare, construcţie şi dotarea unităţii. Dacă nu se sar etapele, proiectul are şanse să fie implementat până la data limită. Institutul actual este o instituţie relativ mic. cel mai mic institut dar care tratează numeroşi clienţi”, a transmis prof. dr. Grigore Tinică.
Prof. dr. Grigore Tinică: „SRU nu va rezolva nici pe departe problemele pacienților”
În continuarea declarației sale, managerul unității medicale a afirmat că Spitalul Regional de Urgență Iași nu va rezolva nici pe departe problemele pacienților cu boli cardiovasculare. Motivul care stă la baza acestui fapt este numărul mic de paturi alocat în SRU pentru aceste afecțiuni.
De asemenea, până în prezent nu există prevenție pentru astfel de boli la copii.
În anul 2022, odată cu ridicarea restricţiile cu privire la pandemia Covid-19, şi-a revenit la activitatea din 2019, depăşind de la 6,5 până la 8,6 la sută numărul de pacienţi trataţi faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019. Instituţiile din ţară sunt pe minus, cu excepţie Cluj şi Timişoara, cu 0.9 la sută cu privire la pacienţi. Presiunea asupra institutului nostru este mare, lista de astepare este imensă. 40 la sută din regiunea Moldovei pot accesa servicii la institutul nostru, peste 20 la sută nu au niciun acces la servicii medicale din lipsă de resurse şi alte 40 la sută se tratează în altă parte. În jur de 20 la sută de cei care au nevoie de medicină cardiovasculară nu sunt trataţi. Este trist. Am constatat că în urma unui studiu cu privire la necesităţile pacienţilor, nu avem nicio prevenţie pentru bolile cardiovasculare la copii.
Iaşul asigura 7.6 la sută din necesarul tratamentelor pentru prevenţie şi recuperare pe ţara. Acestea sunt asigurate de spitalele din Transilvania. Acest deficit de servicii medicale trebuie acoperit. Am constatat că implementarea sau construcţia SRU nu va rezolva nici pe departe problemele pacienţilor cu patologie cardiovasculra având în vedere că paturile repartizate în SRU sunt insuficiente şi vor acoperi o parte din urgențe”, a transmis prof. dr. Grigore Tinica, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi.
Proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași va fi derulat și cu ajutorul fondurilor de la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), valoarea totală fiind de circa 300 de milioane de euro.
Tabla o pune banditul de alexa ca are pe stoc iar varul alb il da dna-ul si judecatorii de kkt care sunt specialisti la albit politicieni penali si taraganat procese 100 de ani. Nea Tinica din plicurile sale nenumarate poate doneaza si el pentru o galeata si un mop cu care sa curete incompetenta crasa in management de care a dat dovada pana acum. Mooooia le-o dam noi la toti acesti golani ordinari care isi bat joc de sanatatea noastra!