Local

În comuna Schitu Duca, județul Iași, va fi extins sistemul de canalizare! Valoarea investiției este de 4 milioane de euro – FOTO

Publicat: 29 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În comuna Schitu Duca județul Iași va fi extins sistemul de canalizare Valoarea investiției este de 4 milioane de euro  FOTO
Aproape 4 milioane de euro este suma ce va fi investită în canalizarea din comuna Schitu Duca

Aproape 4 milioane euro este suma ce va fi investită în extinderea canalizării în comuna Schitu Duca, județul Iași. Licitația pentru execuția lucrărilor va fi demarată la începutul lunii ianuarie 2023. Oferta cu prețul cel mai mic va fi declarată câștigătoare

Primăria comunei Schitu Duca, județul Iași, investește în infrastructura locală. Pe data de 09.01.2023 este programată o licitație pentru realizarea rețelelor de canalizare. Contractul prevede și realizarea proiectului tehnic. Valoarea estimată a investiției este de 19.323.710 lei, fără TVA, aproape 4 milioane de euro.

„În prezent, satele Schitu Duca, Dumitreștii, Gălății și Poieni, comuna Schitu Duca, județul Iași, nu dispun de un sistem centralizat de alimentare cu apă și nici de un sistem centralizat de canalizare ape uzate menajere, apele uzate fiind colectate în fose improvizate, care au contact cu pânza freatică, existând pericolul infestării surselor de apă cu agenți poluanți și punerea în pericol a sănătății populației.

Obiectivul operațional al proiectului este crearea infrastructurii fizice de bază din zonele rurale, prin înființarea unui sistem de canalizare ape uzate menajere în comuna Schitu Duca, localitățile Poieni, Dumitreștii Gălății și Schitu Duca. Investiția este evidențiată în Planul de Urbanism General al comunei Schitu Duca și este cuprinsă în Strategia de dezvoltare Locală a comunei Schitu Duca, integrată în Strategia de dezvoltare economică și socială a județului Iași, încadrându-se în masterplanul județean de apă și apă uzată”, se arată în caietul de sarcini.

Și ApaVital a demarat un program amplu de extindere a canalizării în județul Iași, cu o valoare de peste 500 de milioane de euro.

În comuna Schitu Duca, județul Iași, va fi extins sistemul de canalizare pe o lungime de 26,1 kilometri

Conform proiectului, colectoarele de canalizare menajeră vor avea o lungime totală de 26,1 kilometri, în timp ce conducta de refulare canalizare va avea o lungime de 8,25 kilometri. Vor fi montate 760 de cămine de vizitare, nouă stații de pompare apă uzată. Proiectul prevede și montarea unei stații de epurare.

„În prezent, comuna Schitu Duca nu dispune de un sistem centralizat de canalizare care să permită evacuarea apelor uzate menajare și a celor meteorice. Prin urmare, apele pluviale sunt colectate în rigolele amplasate de-a lungul drumurilor comunale aflate în domeniul public al comunei de unde se infiltrează în sol.

Inexistența unui sistem adecvat de canalizare care să permită colectarea și evacuarea apelor uzate menajere se repercutează asupra stării de sănătate a populației, întrucât, prin împrăștierea necontrolată pe sol a dejecțiilor sau reziduurilor menajere, acestea se infiltrează în pânza freatică și poluează apele subterane”, se mai arată în documentația procedurii.

Licitația beneficiază de o clauză suspensivă, ceea ce înseamnă că va fi semnat contractul după obținerea fondurilor.

Drumurile din comuna Coarnele Caprei vor fi modernizate

Totodată, Primăria comunei Coarnele Caprei, județul Iași, intenționează să asfalteze mai multe drumuri de pământ cu fonduri primite prin intermediul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”. Licitația pentru execuția lucrărilor este programată pentru data de 16.01.2023. Valoarea estimată a contractului este de 3.187.594 de lei, fără TVA, aproape 650.000 de euro. Conform contractului, urmează să fie modernizate nouă drumuri sătești, cu o lungime totală de 2.555 de metri. Drumurile sătești din Coarnele Caprei vor fi asfaltate pe o porțiune de 2,5 kilometri. Prin același program au fost alocate fonduri și pentru Primăria Cucuteni.

În comuna Schitu Duca, județul Iași, va fi extins sistemul de canalizare după ce comisia de evaluare va analiza ofertele constructorilor.

Adauga un comentariu