Razboi în Ucraina

În data de 9 mai, războiul din Ucraina nu se va încheia. Ce a declarat Serghei Lavrov

Publicat: 02 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În data de 9 mai războiul din Ucraina nu se va încheia. Ce a declarat Serghei Lavrov
Ministrul de externe rus a declarat că pe 9 mai, războiul din Ucraina nu se va încheia

Deşi analiştii au preconizat ca pe 9 mai, războiul din Ucraina să se încheie, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov susţine că Rusia nu caută să termine războiul din Ucraina la acea dată. Amintim că la Moscova, data de 9 mai este sărbătorită drept ca Ziua Victoriei.

Kremlin, tanc rusesc
Oficialul rus făcând bineînţeles referinţă la data de 9 mai 1945, atunci când ruşii comemorează capitularea naziştilor în fata Aliaţilor, printre care şi Uniunea Sovietică.

Războiul din Ucraina nu se va încheia pe 9 mai

Ministrul de externe rus a declarat că pe 9 mai, războiul din Ucraina nu se va încheia. În cadrul unui interviu acordat presei din Italia, Serghei Lavrov a precizat că „Militarii noştri nu îşi vor ajusta artificial acţiunile la vreo dată anume, inclusiv la Ziua Victoriei”. Oficialul rus făcând bineînţeles referinţă la data de 9 mai 1945, atunci când ruşii comemorează capitularea naziştilor în fata Aliaţilor, printre care şi Uniunea Sovietică.

„Ritmul operaţiunii din Ucraina depinde, în primul rând, de necesitatea de a minimiza posibilele riscuri pentru populaţia civilă şi militarii ruşi”, a adăugat el.

Menţionăm faptul că de obicei, Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei cu mare fast, o uriaşă paradă militară defilează prin centrul Moscovei iar preşedintele Vladimir Putin tine un discurs salutând rolul principal al ţării în înfrângerea fascismului în Europa.

În schimb, celebrările din acest an vor fi plasate pe fundalul campaniei militare a Moscovei în Ucraina, pe care Putin a justificat-o spunând, printre altele, că fosta republică sovietică trebuie „denazificată” şi făcând alte aluzii la cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Vom sărbători solemn ziua de 9 mai, aşa cum facem întotdeauna. Să ne amintim de cei care au căzut pentru eliberarea Rusiei şi altor republici ale fostei URSS, pentru eliberarea Europei de flagelul nazist”, a declarat Serghei Lavrov.

Reamintim că mii de civili au fost ucişi în Ucraina de la debutul războiului în data de 24 februarie şi milioane de ucraineni au fost strămutaţi în urma invaziei ruse. Totodată, Moscova a anunţat un bilanţ oficial de aproximativ o mie de morţi printre soldaţii săi, deşi Ucraina susţine că pierderile Rusiei sunt mult mai mari.

Serghei Lavrov, Vladimir Putin, Serghei Soigu
Serghei Lavrov a precizat că „Militarii noştri nu îşi vor ajusta artificial acţiunile la vreo dată anume, inclusiv la Ziua Victoriei”

Rusia explică de ce a atacat aeroportul din Odesa

Într-o altă ordine de idei, precizăm că Rusia a declarat duminică, 1 mai, motivul pentru care a atacat aeroportul din Odesa, în sudul Ucrainei. Aceștia au spus că au folosit rachete de înaltă precizie pentru a distruge un hangar cu arme şi muniţie pe care armata ucraineană le-ar fi primit de la SUA şi ţări europene.

„Rachete de înaltă precizie Onyx au distrus lângă Odesa pe un aerodrom militar un hangar cu arme şi muniţii primite din Statele Unite şi ţări europene, precum şi pista”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Comandamentul operaţional din sud al forţelor armate ucrainene a confirmat sâmbătă, 30 aprilie, că pista aeroportului din Odesa a fost avariată şi făcută inutilizabilă ca urmare a atacului cu rachete ruseşti.

Purtătorul de cuvânt rus Konaşenkov a spus că rachete de înaltă precizie ale Forţelor aerospaţiale ruse au lovit şapte instalaţii militare în Ucraina, inclusiv patru zone unde sunt concentraţi soldaţi şi echipamente militare, precum şi trei depozite de rachete şi arme de artilerie şi de muniţie în regiunile Doneţk şi Harkov.

Totodată, reamintim că ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că în data de 9 mai, războiul din Ucraina nu se va încheia.

Adauga un comentariu