Local

În județul Iași nu a mai fost găsit vreun caz nou de infectare cu tulpina Delta! Medicii ieșeni pot răsufla ușurați până la sosirea celor opt teste aflate în lucru!

Publicat: 12 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În județul Iași nu a mai fost găsit vreun caz nou de infectare cu tulpina Delta Medicii ieșeni pot răsufla ușurați până la sosirea celor opt teste aflate în lucru
Dr. Florin Roșu vorbește despre cazurile din secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași

În Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași nu este internat niciun pacient infectat cu Delta. Medicii ieșeni răsuflă ușurați până la sosirea rezultatelor celor opt teste aflate în lucru. Cei opt pacienți sunt suspecți de infectare cu noua tulpină. De pe data de 6 iulie 2021, de la descoperirea primelor cazuri din Iași, nu au mai fost confirmate altele

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, situația este sub control. În Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) nu mai este niciun pacient infectat cu noua tulpină Delta, iar alte două persoane au fost externate. De pe data de 6 iulie 2021, de la găsirea primelor cazuri de Delta din județul Iași, nu au mai fost confirmate altele noi.

„Situația în momentul de față este stabilă. Din fericire, în Secția ATI nu mai avem niciun pacient infectat cu noua tulpină Delta și am externat alți doi infectați cu COVID-19. Dacă vineri aveam cinci locuri ocupate în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, ieri mai aveam doar trei. Și aceștia urmează să se facă bine și să intre pe sector. De la primele cazuri de infectare cu noua tulpină Delta în județul Iași nu au mai fost descoperite altele. Doar suspiciuni! În cazul în care testele pe care le avem în lucru vor fi pozitive, suntem pregătiți pentru îngrijirea pacienților. Rezultatele vor fi gata în cel mai scurt timp”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, din Iași.

Opt ieșeni sunt suspecți de infectare cu Delta

În prezent, în județul Iași, opt persoane sunt suspecte de infectare cu noua tulpină. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase au făcut secvențierea celor opt pacienți și se așteaptă rezultatele testelor. Până la aflarea acestora, persoanele suspecte vor sta în carantină. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași este singurul centru de excelență din Moldova pentru diagnosticarea, tratarea și îngrijirea pacienților cu patologie infecto-contagioasă și secvențiere. Aici au fost identificați primii pacienți COVID-19 cu tulpina Delta, diagnosticul fiind confirmat la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

„Cel mai important este să ne vaccinăm!”

Medicii ieșeni îi îndeamnă în continuare pe ieșeni să se imunizeze și susțin că aceasta este soluția pentru a nu se infecta! De la debutul campaniei de vaccinare și până ieri, în județul Iași au fost administrate 379.914 doze.

„Să nu uităm că, totuși, este în continuare pandemie și trebuie să ne protejăm. Cel mai important este să ne vaccinăm. Am susținut acest lucru de la început și susțin în continuare că doar așa putem reveni la normal. Persoanele imunizate sunt ferite de infectare cu noua tulpină sau de o formă gravă a bolii”, a adăugat dr. Florin Roșu.

Sâmbătă, 10 iulie 2021, au fost vaccinate 567 de persoane. Din numărul total, 301 persoane au fost imunizate cu prima doză și alte 266 s-au prezentat pentru administrarea rapelului. Numărul persoanelor care s-au vaccinat cu serul Johnson & Johnson a ajuns la 12.495 în județul Iași, 81 de doze fiind administrate în ultimele 24 de ore. De la începutul campaniei s-au înregistrat 437 de reacții adverse ușoare după vaccinare. Conform datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, de la debutul pandemiei și până ieri, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 42.443 de cazuri. Referitor la gradul de ocupare a paturilor din spitalele suport COVID-19, ieri erau ocupate zece locuri, dintre care patru în ATI. Aceste patru locuri ATI se află la Spitalul de Boli Infecțioase.

Primele simptome ale tulpinei Delta

Primii pacienți confirmați pozitiv cu noua tulpină Delta s-au prezentat la spital cu febră și tuse. Medicii ieșeni au precizat că aceștia prezentau disfuncție respiratorie. Printre primii trei ieșeni infectați cu noua tulpină s-a aflat și un bărbat de 42 de ani, care a fost internat în stare gravă în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, din Iași. În urma tratamentului, acesta și-a revenit, este bine, stabil și rămâne sub supravegherea medicilor.

Bărbatul abia se întorsese din Norvegia, iar, când a ajuns în țară, a început să se simtă rău. Medicii au suspectat că este purtător al tulpinei Delta, iar, în urma secvențierii, rezultatul a fost pozitiv. Ceilalți doi pacienți din județul Iași au avut o formă ușoară a bolii. Spitalele ieșene vor reveni la forma de funcționare din martie 2020, în condițiile în care numărul cazurilor de infectare cu noua tulpină Delta va crește. Astfel, zonele-tampon vor fi extinse și secțiile abia transformate în non-COVID-19 vor fi din nou secții COVID-19.

Când au fost descoperite primele cazuri de Delta în Iași

Reamintim că, pe 6 iulie 2021, au fost confirmate primele cazuri de infectare cu tulpina Delta în Iași. Medicii ieșeni au anunțat că au intrat în alertă după ce mai multe persoane au fost confirmate pozitiv cu noua tulpină. În total, zece persoane au fost confirmate cu această tulpină. Trei pacienți din județul Iași, care au fost depistați cu noua tulpină, au vârste de 42, 61 și 68 de ani, iar alte șapte persoane sunt din județul Bacău.

Printre cei șapte din Bacău se află o familie întreagă contaminată cu noua tulpină: părinții, de 36 și 29 de ani, și patru copii, cu vârste de 3, 5, 7 și 8 ani. În Bacău a mai fost descoperit un pacient din alt focar, în vârstă de 62 de ani. Pacienții, în marea lor majoritate, sunt proaspăt întorși din Irlanda, ceea ce i-a determinat pe medici să ridice suspiciunea de infectare cu tulpina Delta. Doi bărbați din județul Bacău, infectați cu noua tulpină, au decedat, iar ceilalți cinci se află sub supravegherea medicilor de acolo.

Adauga un comentariu