Eveniment-Social

In memoriam profesor doctor inginer Mihai Creṭu

Publicat: 07 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
In memoriam profesor doctor inginer Mihai Creṭu
Corpul academic al Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI)  își exprimă profundul regret pentru trecerea la cele veşnice a domnului Profesor Doctor Inginer Mihai Creṭu

Corpul academic al Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI)  își exprimă profundul regret pentru trecerea la cele veşnice a domnului Profesor Doctor Inginer Mihai Creṭu.

Nāscut în Iaşi în 5 octombrie 1940, urmezā cursurile primare, gimnaziale şi liceale în oraşul natal şi absolvă cursurile facultāţii de Electrotehnicā a Institutului Politehnic „Gh. Asachi” Iaşi, în promoţia 1962, fiind inclus în același an în corpul academic al  facultāţii.

A parcurs apoi toate treptele carierei academice, în 1990 fiind numit prin concurs profesor universitar titular în catedra Măsurări electrice şi materiale electrotehnice pe care tocmai o fondase.

Distinsă personalitate academică și științifică a lumii inginerești, a fost şef al Catedrei de Măsurări electrice şi materiale electrotehnice in perioada 1990 – 1996, decan al Facultăţii de Electrotehnicā în perioadele 1996-2000, 2004- 2008 şi rector al Universităţii Tehnice ‘Gh. Asachi’ Iaşi 2000 – 2004.

Ca titular al disciplinelor: Măsurări electrice şi electronice, Senzori şi traductoare, Măsurări în procese industriale, are contribuții științifice importante in: dezvoltarea de senzori şi traductoare pentru roboţi industriali,  a unor sisteme pentru gestiunea operativa a puterii si energiei la consumatori si de măsurare numerica a parametrilor de calitate a energiei electrice, utilizarea instrumentaţiei virtuale pentru calibrarea termocuplelor, marea lor majoritate fiind rezultatul cercetărilor realizate în cele peste 60 de contracte de cercetare științifica pe care le-a coordonat.

Aceste contribuții științifice au fost publicate în peste 170 – lucrări științifice dintre care 95 în străinătate, 6 – manuale didactice în edituri universitare si 14 – tratate în edituri cunoscute, dintre care 2 apărute în străinătate.

Ca si  conducător de doctorat din 1990, a coordonat peste 50 de doctoranzi, 44 dintre dintre aceștia fiind confirmați ca doctori de către CNATDCU.

Cariera academicã a domniei sale a fost excepṭionalã, a format peste 50 de generaţii de ingineri şi a avut o importantă contribuţie la crearea tradiţiei scolii de inginerie electrică din Iaşi.

Exemplul creativității și al dăruirii profesionale ce l-au caracterizat, vor rămâne pentru noi o pildă statornică asupra vocației unui dascãl de excelenţã.

În veșnica noastră amintire și prețuire!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comentarii
Adauga un comentariu