International

În plin scandal iscat de legea minorităților din Ucraina, o stradă din Odesa ar putea purta numele lui Mihai Eminescu

Publicat: 07 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În plin scandal iscat de legea minorităților din Ucraina o stradă din Odesa ar putea purta numele lui Mihai Eminescu
Problema drepturilor minorităților din Ucraina

În toamna anului trecut Asociația „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa a solicitat redenumirea unei străzi din centrul istoric al orașului Odesa în cinstea poetului român Mihai Eminescu.

Ulterior, acum câteva zile, Departamentul Cultură, Cooperare Internațională și Integrare Europeană al Consiliului Orășenesc Odesa a informat că acest lucru este posibil, potrivit unei postări pe Facebook a președintelui aceste asociații, Anatol Popescu.

”În conformitate cu cererea dumneavoastră din 09.11.2022, înregistrată cu nr.02.2-14/2152, privind problema redenumirii unei străzi din Odesa în cinstea poetului național al României și Republicii Moldova, a scriitorului, publicistului, jurnalistului și etnografului Mihai Eminescu, vă aducem la cunoștință următoarele.

Problema menționată a fost discutată la ședința Comisiei Istorico-Toponimice a Comitetului Executiv al Consiliului Orășenesc Odesa, desfășurată în data de 21 decembrie 2022.

Membrii Comisiei au fost de acord că Mihai Eminescu este un poet renumit, de talie mondială, care a respectat cultura ucraineană, viața și activitatea lui, într-o oarecare măsură sunt legate de orașul nostru. În aces sens, Comisia Istorico-Toponimică a decis să includă numele poetului în lista denumirilor potențiale ale obiectelor toponimice ale orașului Odesa, care necesită redenumire”, se spune în scrisoarea adresată Asociației „Basarabia”

„Mulțumindu-vă concomitent pentru includerea cererii noastre spre examinare în cadrul următoareei ședințe a Comisiei de Istorie și Toponimică, insistăm în mod repetat să luați în considerare candidatura lui Mihai Eminescu pentru denumirea uneia dintre străzile din zona veche a oraşul Odesa în calitatea sa recunoscută în plan universal de clasic al literaturii române şi de poet naţional al României şi Republicii Moldova”, se precizează într-o notă explicativă de la finalul anului 2022, conform Bucpress.

Problema drepturilor minorităților din Ucraina

Într-o altă ordine de idei, amintim că ucrainenii s-au angajat să discute cu Comisia de la Veneția și să consulte minoritățile în chestiunea drepturilor minorităților și legii minorităților, așa cum reiese din declarația comună UE -Ucraina adoptată vineri la summitul UE-Ucraina.

Surse guvernamentale susțin că paragraful privind minoritățile din declarația comună a fost introdus ca urmare a demersurilor României, scrie Mediafax.

Președintele României, Klaus Iohannis, și MAE au cerut ucrainenilor în mai multe rânduri să respecte opinia Comisiei de la Veneția în ceea ce privește legea minorităților și să consulte adecvat comunitatea de români.

„UE și Ucraina și-au reiterat angajamentul de a respecta pe deplin drepturile persoanelor aparținând minorităților, așa cum sunt consacrate în convențiile ONU și ale Consiliului Europei și protocoalele aferente. În acest sens, Ucraina va continua să se consulte și să coopereze cu Comisia de la Veneția și va continua dialogul de substanță cu reprezentanții persoanelor aparținând minorităților, inclusiv asupra legislației conexe. UE este pregătită să asiste Ucraina în continuare în eforturile sale de reformă și în implementarea acestora”, scrie în documentul semnat de liderii UE și ai Ucrainei.

Adauga un comentariu