Prima pagină » Local » În România nu se înregistrează o epidemie de gripă! Ce recomandări are DSP pentru ieșeni în contextul creşterii numărului de infecţii respiratorii acute – FOTO

În România nu se înregistrează o epidemie de gripă! Ce recomandări are DSP pentru ieșeni în contextul creşterii numărului de infecţii respiratorii acute – FOTO

03 feb. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Deși numărul de infecţii respiratorii acute este în creștere, în România nu se înregistrează încă o epidemie de gripă. Cu toate acestea, Direcția de Sănătate Publică Iași face o serie de recomandări pentru populație, pentru a evita îmbolnăvirile.

Ce recomandări are DSP pentru ieșeni, în contextul creşterii numărului de infecţii respiratorii acute

În România nu se înregistrează o epidemie de gripă în acest moment. Din cauza creşterii numărului de infecţii respiratorii acute, inclusiv gripă, Direcția de Sănătate Publică Iași face apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a următoarelor recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor: izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie specifică. De asemenea, ieșenii trebuie să știe că virozele nu se tratează cu antibiotice.

DSP le recomandă să se prezinte la camera de gardă sau la unitățile de primiri urgențe doar dacă temperatura depășește 39 de grade și există comorbidități. În cazurile ușoare sau medii, contactați medicul de familie pentru recomandări și izolați-vă la domiciliu. DSP Iași le recomandă părinților să evite trimiterea copiilor în colectivități, dacă prezintă simptome de viroză (tuse, dureri în gât, mialgii, febră), pentru a preveni răspândirea virusului. Printre recomandări se numără și vaccinarea antigripală a persoanelor ce se încadrează la grupele de risc: copii care frecventează colectivități, persoane în vârstă, care suferă de afecțiuni cronice, personal medical.

Importantă este și evitarea aglomeraţiilor, precum și purtarea măștilor de protecție în spațiile aglomerate, dar și evitarea contactului cu persoanele bolnave. În contextul creșterii numărului de infecţii respiratorii acute, se recomandă și respectarea etichetei tusei şi strănutului (folosirea batistelor de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare), spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului, creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume), aerisirea încăperilor (birouri, săli de clasă, dormitoare), îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului și evitarea staţionării în frig timp îndelungat.

România este în pragul unei epidemii de gripă

Deși numărul de cazuri de gripă a crescut pentru trei săptămâni la rând, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că România a intrat în stare de alertă epidemiologică, dar nu se instituie încă restricții. Joi, 1 februarie 2024, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași erau internați 40 de pacienți cu gripă. De la începutul sezonului, la unitatea medicală s-au înregistrat 190 de pacienți infectați cu virusul gripal.

Treizeci dintre aceștia au fost copii. În săptămâna 22-28 ianuarie 2024, gripa a făcut prima victimă în județul Iași. Este vorba de o persoană cu vârsta de peste 65 de ani. Trebuie precizat că, în acest interval de timp, 456 de ieșeni s-au infectat cu virusul gripal, 130 dintre aceștia având nevoie de îngrijire spitalicească. Având în vedere creșterea numărului de infecţii respiratorii acute, România este în pragul unei epidemii de gripă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`