Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » În UE, mai mult de unul din opt decese este cauzat de poluare: România în fruntea listei
În UE, mai mult de unul din opt decese este cauzat de poluare: România în fruntea listei

În UE, mai mult de unul din opt decese este cauzat de poluare: România în fruntea listei

09 sept. 2020, 11:26,
în Sanatate

În Uniunea Europeană, 13% din decese sunt cauzate de poluare, potrivit unui raport publicat marți de Agenția Europeană de Mediu (AEM), pentru care actuala criză a sănătății este un semnal pentru a accelera conștientizarea relației dintre mediu și sănătate.

„Apariția acestor agenți patogeni zoonotici (ca în cazul Covid-19) este legată de degradarea mediului și de interacțiunile dintre oameni și animale în sistemul alimentar”, spune studiul care evidențiază că europenii sunt expuși permanent riscurilor de mediu: poluarea aerului – care, deși a scăzut în mod clar, rămâne principalul factor de deces, poluare fonică și poluare chimică.

În cele 27 de țări din UE și Marea Britanie, 630.000 de decese ar putea fi atribuite direct sau indirect unui mediu poluat, în 2012, conform ultimelor cifre disponibile, se arată în raportul care constată diferențe semnificative între Occident și Estul Europei, dar și conform nivelului socio-economic.

În UE, mai mult de unul din opt decese este cauzat de poluare: România în fruntea listei

Astfel, în fruntea listei, România înregistrează aproape unul din cinci decese legat de poluare, în timp ce in Suedia și Danemarca, vorbim de unul din zece.

În principal legate de cancer, boli cardiovasculare și respiratorii, „aceste decese ar putea fi evitate prin eliminarea riscurilor de mediu care sunt dăunătoare pentru sănătate”, subliniază SEE.

„Cei mai săraci oameni sunt expuși disproporționat la poluare și condiții meteorologice extreme, inclusiv valuri de căldură și frig extrem. Acest lucru are legătură cu locul în care locuiesc, muncesc și merg la școală, adesea în zonele și cartierele defavorizate din punct de vedere social de la periferia marilor axe de circulație”, se menționează în raport.

Punct pozitiv pentru mediul european: calitatea apei de scăldat este excelentă în peste 85% din cazuri. În ceea ce privește apa potabilă, 74% din zonele de apă subterană au o „stare chimică bună”.

Potrivit agenției, pentru a îmbunătăți sănătatea și mediul în Europa, trebuie favorizate spațiile verzi, locurile de activitate fizică, relaxare, dar și integrarea socială, care „reîmprospătează orașele în timpul valurilor de căldură, reduc inundațiile, reduc poluarea fonică și sprijina biodiversitatea urban”.

În plus, parcurile și grădinile s-au dovedit a fi de neprețuit pentru sănătatea mintală și bunăstarea în timpul pandemiei Covid-19, subliniază agenția europeană.

Reducerea traficului rutier, reducerea consumului de carne și eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili sunt câteva dintre celelalte soluții pe care le oferă institutia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`