Prima pagină » Coronavirus » În urma studiilor, medicii au concluzionat: Sistemul imunitar ucide, nu coronavirusului
În urma studiilor, medicii au concluzionat: Sistemul imunitar ucide, nu coronavirusului

În urma studiilor, medicii au concluzionat: Sistemul imunitar ucide, nu coronavirusului

29 apr. 2020, 19:00,
în Coronavirus

În urma studiilor, medicii au concluzionat că nu COVID-19 e cel care ucide corpul infectaților. Virusul slăbește sistemul imunitar al pacienților, care începe să afecteze sănătatea întregului cor.

Adevăratul ucigaș în pandemia COVID-19, nu este virusul în sine. Medicii explică faptul că apare un fenomen de „furtună hiperinflamatorie”. Acesta e un răspuns abundent al sistemului imunitar.

Cele mai importante aspecte descoperite de medici despre Covid-19

– Jumătate dintre cei infectaţi nu dezvoltă simptome, dar sunt un vector de transmitere a bolii
– Cei mai mulţi pacienţi au simptome moderate
– La pacienţii cu forme severe, nu virusul ucide, ci o reacţie necontrolată a sistemului imunitar, o furtună de citokine care poate afecta mai multe organe vitale
– Nu se ştie de ce unii pacienţi, indiferent de vârstă, au simptome severe
– Virusul poate ataca sistemul nervos. În anumite cazuri, insuficienţa respiratorie este legată de insuficienţa neurologică, nu de pneumonie
– Nu se ştie când încetează să fie contagioşi pacienţii vindecaţi
– Nu se ştie cât durează imunitatea după ce ai fost infectat.
– Lucrurile care s-au schimbat, de la izbucnirea pandemiei şi până acum, au determinat guvernele lumii să ia decizii care s-au tot schimbat în ultimele trei luni, de la purtarea măştii, până la simptomele bolii sau metodele de tratament.

Medici spanioli din prima linie au tras mai multe concluzii în urma tratării pacienților COVID-19.

Şeful secţiei de boli infecţioase de la spitalul Germnas Trias I Pujol de la Barcelor, Roger Paredes, a descrissunt fazele infectării cu virusul SARS Cov-2:

– Faza virală, când virusul se înmulţeşte rapid în sistemul respirator. Simptomele sunt asemănătoare unei răceli şi dispar spontan în 6-10 zile, la 80% dintre pacienţi.

– Pentru ceilalţi 20% dintre pacienţi apare faza pulmonară. Se dezvoltă o pneumonie specifică, ambii plămâni sunt afectaţi şi intervine insuficienţa respiratorie.

– În jur de 10% dintre pacienţi dezvoltă o furtună de citokine, un răspuns inflamator al sistemului imunutar necontrolat, care duce la o fază severă a bolii şi o stare critică, urmată uneori de deces.

Ce este sindromul furtunilor de citokine?

Citokinele sunt substanțele produse de celulele sistemului imunitar. Acestea au rolul de a regla acțiunea imunitară, pentru a favoriza reacția inflamatorie, care este un răspuns natural de apărare a unui organism agresat. În „furtunii de citokine”, se observă o creștere a acestui sistem care conduce la o reacție hiperinflamatorie. Ei bine, această reacție este mortală.

„Cred că un răspuns imunitar abundent este ceea ce omoară cu adevărat pacienții (de Covid-19) distrugându-le țesuturile. Dar nu este o certitudine” , afirmă un specialist de la Universitatea din Iowa.

Scopul medicilor, în acest moment, e de a calma abundența de citokine de la nivelul plămânilor, dar fără să fie scăzute barierele imunitare ale bolnavilor. Pentru moment, medicina tatonează și multiplică testele de urgență, în timp ce pandemia progresează.

„La ora actuală”, nu există „nicio” abordare terapeutică eficientă și dovedită împotriva acestui fenomen”, declară doctorul Pr Perlman.

“Problema este că nu avem tratament nici pentru virus, nici pentru răspunsul inflamator. Avem doar tratamente de suport pentru a proteja organele vitale ale pacientului” , a spus medicul.

Medicii folosesc ventilatoare sau medicamente pentru a controla tensiunea arterial sau corticosteroizi pentru a reduce inflamaţiile. Mai mult, specialiștii au descoperit că în acest moment nu avem nevoie de un sistem imunitar puternic. Medicii consideră că că e nevoie de un sistem imunitar echilibrat, nu puternic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 decembrie 2024
11 decembrie 2024