National

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis: persoanele care comit furt purtând mască de protecție vor fi condamnate la furt calificat

Publicat: 27 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis persoanele care comit furt purtând mască de protecție vor fi condamnate la furt calificat
Hotărârea Înaltei Curţi de Casație și Justiție este obligatorie şi va fi aplicată de toate instanţele din România

Un complet al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că, pentru persoanele care comit un furt purtând mască sanitară de protecție, într-un spațiu în care această cerință este obligatorie, instanțele vor aplica la condamnare forma agravantă a infracțiunii.

ÎCCJ a fost sesizată de către Curtea de Apel București – Secția a II-a penală, în scopul pronunțării unei hotărâri prealabile în vederea dezlegării următoarei chestiuni de drept:

„În situaţia în care infracţiunea de furt este comisă de o persoană ce poartă o mască, într-un spaţiu unde purtarea măştii este obligatorie, se reţine varianta calificată a infracţiunii de furt prevăzută de dispoziţiile art.228 alin.(1) – art.229 alin.(1) lit.c) din Codul penal?”, aceasta este problema ridicată de Curtea de Apel București.

Contextul sesizării

Sesizarea a fost făcută în cadrul unui dosar aflat în faza de apel, în care un bărbat recidivist a fost condamnat in septembrie 2021 la un an de închisoare pentru furt. Condamnarea a fost făcută de către Judecătoria Sectorului 3.

El este acuzat că, în dimineaţa zilei de 30 mai 2021, în timp ce se afla într-un magazin, având o mască sanitară care îi acoperea nasul şi gura, i-a furat unei persoane din buzunar un telefon mobil iPhone X, paguba fiind de 4.000 lei.

La apel, avocatul bărbatului a formulat o cerere pentru schimbarea încadrării juridice a faptelor, din infracțiune de furt calificat în infracțiune de furt simplu, motivând că nu se poate reține forma agravantă a faptei, deoarece a fost obligat să poarte în magazin masca de protecție.

Judecătoria Sectorului 3 a reţinut în motivarea de condamnare că furtul săvârşit de o persoană mascată, deghizată sau travestită, constituie furt calificat, deoarece autorul infracţiunii urmăreşte să îşi ascundă identitatea.

Magistraţii spuneau că, deşi purtarea măştii sanitare este obligatorie în spaţii închise, infractorul, pe numele său Marius Frangolea, a profitat de aceste prevederi pentru a comite furtul şi a nu fi apoi identificat.

Masca de protecție obligatorie duce automat la convertirea furtului simplu în furt calificat

Mai mult decât atât, Judecătoria a reținut că persoana cu mască de protecție, în ciuda faptului că este obligată de lege să o poarte într-un spațiu închis „prevede şi acceptă că furtul va fi înlesnit şi ascunderea infracţiunii va fi mai facilă, profitând de contextul social, particular”.

În final, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis sesizarea Curţii de Apel Bucureşti şi a stabilit că purtarea măştii de protecţie de către o persoană care comite un furt atrage aplicarea formei agravante a infracţiunii, informează Agerpres.

„Îndeplinirea obligaţiei de a purta o mască de protecţie având aptitudinea de a ascunde fizionomia, în spaţiile publice în care actele normative în vigoare prevăd obligativitatea acesteia, atrage incidenţa elementului circumstanţial agravant prevăzut de art.229 alin.(1) lit.c) din Codul penal, privind infracţiunea de furt săvârşită de către o persoană mascată”, se arată în decizia Instanţei supreme.

Hotărârea Înaltei Curţi de Casație și Justiție este obligatorie şi va fi aplicată de toate instanţele din România.

Adauga un comentariu