Actualitate

Încă o zi de dezbatere în Parlament pe legea carantinării

Publicat: 14 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Încă o zi de dezbatere în Parlament pe legea carantinării
Încă o zi de dezbatere în Parlament pe legea carantinării

Încă o nouă zi de dezbatere în Parlament pe legea carantinării după ce senatorii nu au căzut de acord luni, 13 iulie 2020 la niciun acord. Comisia Juridică va continua dezbaterile pe proiectul de lege care prevede instituirea unor măsuri în domeniul sanitat, în situaţii de risc biologic şi epidemiologic.

Încă o zi de dezbatere în Parlament pe legea carantinării

După ce dezbaterile de luni, 13 iulie 2020 au fost un eşec, comisia juridică din Senat a ajuns la un acord de reluare a discuţiilor. Vicepreşedintele Comisiei Juridice a fost de acord cu majoritatea PSD susţinând că trebuiesc dezbătute şi consolidate anumite texte din lege.

„Având în vedere şi propunerea colegilor noştri din PSD, dorinţa fiind şi a noastră de a consolida toate textele pe cele două articole (…) care privesc conţinutul măsurilor de carantinare, respectiv de izolare, adică internare, şi modalitatea de aplicare a procedurii de contestare, primind chiar şi în cursul acestei şedinţe mai multe propuneri de amendamente şi având nevoie de timp să le integrăm, să decidem într-un final care sunt textele pe care le vom supune la vot”, a afirmat senatorul liberal.

S-a solicitat avizul CES asupra raportului

Un senator din Comisia Juridică a solicitat un aviz din partea CES asupra controversatului proiect de lege. Vă aducem aminte faptul că luni, 13 iulie 2020, în Comisia Juridică a Senatului s-a defasurat o dezbatere referitoare la legea carantinarii. La şedinţa a fost prezent şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu (printr-o conferinţă telefonică), dar şi mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, avocaţi, medici.

Proiectul a fost adoptat joia trecută în Camera Deputaţilor, senatorii jurişti începând dezbaterile asupa legii încă de vineri când au adoptat mai multe amendamende. Totuşi, sâmbăta, Comisia Juridică din Senat a decis o amânare până luni a dezbaterilor.

Proiectul privint legea carantinării a fost aspru criticat de PSD

Senatorii PSD au criticat aspru proiectu de lege referitor la carantinare. Aceştia şi-au exprimat îngrijorarea referitoare la măsurile de carantinare care ar îngrădi drepturi fundamentale ale cetăţenilor. Cei mai vocali în critică au fost senatorii Mihai Fifor şi Robert Cazanciuc care au declarat faptul că nu pot vota o lege care contravine reglementarilro CEDO şi a altor instante europene:

”Proiectul lui Orban nu le garantează românilor că vor fi izolați sau spitalizați doar atâta timp cât este nevoie, nu pe perioadă nedeterminată, cum vrea domnul Orban. Confiscarea și distrugerea bunurilor unor persoane izolate, carantinate trebuie aplicată în scopul decontaminării, proporțional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor fundamentale. Proiectul lui Orban nu prevede nici în acest caz niciuna dintre aceste garanții. E ca și cum funcționarul ar dispune pentru mașina fiecăruia dintre noi pentru un an de zile, pentru că așa crede el”, a precizat senatorul PSD.

Senatorul Mihai Fifor explică de ce nu votează legea carantinării. Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, senatorul PSD spune faptul că această lege este una anti-democratica şi prost făcută

”Nu voi vota niciodată o lege anti-democratică, o lege prost făcută, care prin conținutul său contravine intereselor și drepturilor poporului român. Pentru că asta prezintă Parlamentului Ludovic Orban, prin Legea carantinei și izolării, un proiect legislativ lipsit de transparență și mai ales neconstituțional. Din start, specialiștii s-au pronunțat calificând proiectul trimis Parlamentului de guvernanţii PNL drept unul care ignoră deciziile CCR și continuă să promoveze prevederi anticonstituționale confuze, care încalcă drepturi și libertăți pe termen nedefinit.”

Adauga un comentariu