Local

Încălzirea centralizată a rămas cea mai eficientă metodă! Cum s-a transformat sistemul de încălzire din blocurile ieșene, la 30 de ani după Revoluție?

Publicat: 23 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Încălzirea centralizată a rămas cea mai eficientă metodă Cum s-a transformat sistemul de încălzire din blocurile ieșene la 30 de ani după Revoluție

Termoficarea centralizată, lansată ca o „idee comunistă”, a rămas și astăzi cea mai eficientă metodă de încălzire în mediul urban. Trecerea Centralei Electrice de Termoficare sub administrarea unui operator internațional a revoluționat sistemul. Municipiul Iași urmărește modelul din Danemarca, acolo unde 70 la sută din termoficarea urbană este produsă în sistem centralizat. La nivelul Iașului, proiectul de distribuție pe orizontală a fost implementat cu succes la mai multe scări de bloc, acolo unde s-au văzut diferențe în facturi

Sistemul centralizat de termoficare din Iași a simțit un salt uriaș în ultimii ani. Văzută în trecut ca o idee comunistă, de cea mai mare parte a populației, investițiile din fonduri europene de aproape 400 milioane euro au revoluționat pur și simplu acest sector. În ciuda imaginii din țara noastră, soluțiile centralizate de încălzire nu sunt „comuniste”, ci chiar în direcția spre care se îndreaptă Uniunea Europeană. Eficientizarea cazanelor, a sistemului de distribuție și implementarea unei noi modalități de contorizare sunt lucrurile care au schimbat fața CET-ului din Iași.

Mai bine de jumătate din energia consumată de orașe, produsă în sistem centralizat

Sistemele de încălzire și răcire centralizată sunt considerate în momentul de față cea mai eficientă și cea mai puțin poluantă soluție pentru încălzire și răcire la nivelul U.E. Concret, a fost adoptată în februarie 2016 o strategie europeană pentru încălzire și răcire, care reprezintă circa 50 la sută din consumul de energie finală.

„Dezvoltarea unor sisteme centralizate pentru încălzire moderne cu prețuri la un nivel suportabil pentru consumatori se poate realiza înlocuind combustibilii fosili cu energie regenerabilă, ceea ce reprezintă una din cele mai ieftine și mai eficiente soluții pentru reducerea emisiilor și a cererii de energie primară”, este menționat în raportul United Nations Environment Programme UNEP.

Conform studiilor, „combinată cu măsuri de eficiență energetică în clădiri, sistemele centralizate pot contribui cu 58 la sută din ținta UE de reducere de emisii în sistemul energetic până în 2050”, se mai arată în raportul UNEP.

Sistemul de termoficare din Iași, unul ditre cele mai eficiente din U.E.

Între orașele care au devenit în ultimii ani „campioni” în sisteme centralizate de încălzire, investind masiv în sisteme eficiente și tehnologie modernă, se numără și Iașul. În cadrul a două programe de amploare derulate prin Programul Operațional Regional au fost atrase peste 400 milioane de euro. Este adevărat faptul că sistemele sunt mult mai avansate în orașe din nordul Europei (Copenhaga, Rotterdam, Amsterdam, Bergen, Oslo, Malmo, Londra, Paris, Munchen, Frankfurt, Helsinki), dar și în sud (Milano, Genova).
În multe din aceste orașe, la fel ca și în Iași, sistemele cu rețele centralizate de încălzire renasc după o perioadă de declin. Asta se întâmplă după investiții în noile tehnologii. Se fac economii substanțiale de energie prin modernizarea vechii infrastructuri.

Distribuția orizontală a redus costurile

Odată cu adoptarea politicilor UE în ceea ce privește consumul de energie din sistem centralizat, la nivelul Iașului rețeaua este extinsă în două zone neacoperite până acum. Este vorba despre Copou și Bucium, acolo unde Veolia Energie Iași implementează un proiect de extindere a rețelei.
La nivel internațional se caută soluții de eficientizare a sistemului centralizat prin implementarea unor soluții de distribuție termică pe orizontală. Aceasta asigură costuri semnificativ mai mici la încălzire și apă caldă. Asta deoarece consumatorul decide când să pornească sau să oprească distribuția prin termostat.
La nivelul Iașului, proiectul de distribuție pe orizontală a fost implementat cu succes la mai multe scări de bloc, acolo unde s-au văzut diferențe în facturi. Locatarii cu distribuție pe orizontală au plătit facturi cu 10-15 la sută mai mici.

Iașul urmărește modelul din Danemarca

În țări precum Danemarca sau Estonia, încălzirea centralizată are o cotă de piață de 70 procente. Și la nivelul municipiului Iași se încearcă implementarea unui astfel de sistem eficient. Aceasta este una din prioritățile autorităților din Primăria Municipiului Iași.
Eficientizarea sistemului și reducerea costurilor a fost evidențiată prin valul de rebranșări și de noi consumatori care au ales să se racordeze la CET Iași. Extinderea sistemului de termoficare în cartierele Bucium și Copou presupune conectarea la sistemul de termoficare a instituțiilor publice, sanitare și de învățământ cu un consum anual estimat la 25.169 Gcal. Rezultatul va fi vizibil printr-o reducere a facturii la consumatorul final.

Adauga un comentariu