International

Incendiu de vegetație în California. Flăcările s-au răspândit pe opt sute de hectare. Un spital și sute de case, evacuate

Publicat: 28 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Incendiu de vegetație în California. Flăcările s-au răspândit pe opt sute de hectare. Un spital și sute de case evacuate
Incendiu de vegetație în California

Un incendiu de vegetaţie a izbucnit duminică în centrul ţinutului viticol Napa Valley din nordul Californiei şi s-a răspândit pe cel puţin 800 de hectare, determinând evacuarea unui spital şi a sute de case, au anunţat autorităţile citate luni de Reuters. Echipajele de pompieri au intervenit în forţă, încercând să izoleze flăcările ce ameninţau cartierele şi podgoriile situate în extremitatea nordică a renumitei zone viticole şi pe dealurile din jur, la aproximativ 120 de kilometri nord de San Francisco.

Incendiul, denumit Glass Fire, a izbucnit înainte de ivirea zorilor în apropiere de Calistoga şi a înaintat rapid spre comunităţile adiacente din Deer Park şi St. Helena, flăcările ajungând la mai puţin de doi kilometri de spitalul Adventist Health St. Helena. Toţi cei 55 de pacienţi aflaţi la acel moment în spital au fost evacuaţi în siguranţă cu ambulanţele şi pe calea aerului pe parcursul a cinci ore, a declarat pentru Reuters purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Linda Williams.

Aceasta a fost cea de-a doua operaţiune de evacuare a spitalului cu 151 de paturi desfăşurată în ultima perioadă din cauza incendiilor.

Mai multe focare declanşate de fulgere au mistuit în august mai multe comitate situate la nord de regiunea San Francisco Bay şi au pus în pericol spitalul. Autorităţile au dispus duminică evacuarea a aproximativ 600 de case, alte circa 1.400 de persoane fiind avertizate să fie pregătite să îşi părăsească locuinţele în caz de necesitate, a declarat Tyree Zander, purtător de cuvânt al departamentului forestier şi de protecţie la incendii (CalFire). Notificările au vizat în total aproximativ 5.000 de persoane, a adăugat el.

Până seara, flăcările alimentate de vântul care a suflat cu viteze de 80 de kilometri la oră au mistuit aproximativ 728 de hectare, iar pompierii nu reuşiseră să ţină sub control incendiul, a adăugat Zander. Motivul izbucnirii incendiului este în curs de investigare. Nu au fost raportate victime imediate asociate acestui incendiu, însă un fotograf Reuters din St. Helena a relatat despre existenţa mai multor structuri mistuite de flăcări.

O avertizare cod roşu de risc extrem de izbucnire a incendiilor în Napa Valley este în vigoare până luni dimineaţă, a precizat Zander. Incendiile de vegetaţie din California au ars aproape 1,5 milioane de hectare în primele nouă luni ale anului 2020, un record pentru acest stat. 26 de oameni au murit şi peste 7.000 de structuri au fost mistuite de flăcări, conform Reuters.

Fumul din incendiile de pe coasta de vest a SUA a ajuns în Europa

Incendiile, care au început la jumătatea lunii august în California și Colorado, sunt „semnificativ mai intense decât media 2003-2019 pentru întreaga țară și statele afectate”, potrivit datelor de la Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus (CAMS) din Europa .

Oregon și Washington s-au confruntat, de asemenea, incendii grave de la începutul lunii septembrie, în urma condițiilor recente de cald, uscat și vânt.

Oamenii de știință de la CAMS utilizează observații prin satelit pentru a urmări activitatea incendiilor

Oamenii de știință de la CAMS, care face parte din Centrul european pentru prognoze meteo pe rază medie, utilizează observații prin satelit pentru a urmări activitatea incendiilor din întreaga lume. Activitatea de incendiu din acest an în Statele Unite a fost „de zeci până la sute de ori mai intensă” decât media din 2003 până în 2019 în întreaga țară, precum și în mai multe state afectate, spun ei.

„Scara și magnitudinea acestor incendii sunt la un nivel mult mai mare decât în ​​oricare dintre cei 18 ani pe care îi acoperă datele noastre de monitorizare, din 2003″, a declarat Mark Parrington, un om de știință senior pentru CAMS.

„Un bun indicator al grosimii fumului este adâncimea optică a aerosolilor (AOD). În vestul SUA, s-au observat niveluri de AOD pentru a atinge valori de șapte sau mai mari; potențial de slabă calitate a aerului. ”
În timp ce cel mai puternic fum a rămas în largul coastei de vest peste Oceanul Pacific timp de câteva zile, conform datelor CAMS și a imaginilor din satelit, în ultimele zile a început să sufle din nou în Statele Unite și Canada.

Fumul a călătorit peste Oceanul Atlantic spre Europa de Nord

Fumul a călătorit peste Oceanul Atlantic spre Europa de Nord la sfârșitul săptămânii trecute și se preconizează că va face acest lucru din nou în următoarele zile, a spus CAMS.

„Faptul că aceste incendii emit atât de multă poluare în atmosferă încât putem vedea în continuare fum gros la peste 8.000 de kilometri distanță reflectă cât de devastatoare au fost în mărimea și durata lor”, a spus Parrington.
Centrul Internațional de Pompieri al SUA a declarat marți că cel puțin 87 de incendii arde în 11 state . Mulți umple cerul cu fum sufocant și îi împing pe pompieri dincolo de epuizare .

Cel puțin 25 de persoane au murit în incendiile din California din august. Zece oameni erau morți și 22 dispăruți în Oregon începând de marți. Incendiile au emis deja aproximativ 21,7 megatone de carbon în California, 7,3 megatone de carbon în Oregon și 1,4 megatone de carbon în Washington, potrivit CAMS. Părți din Coasta de Vest au acum cea mai proastă calitate a aerului din lume , potrivit grupului de monitorizare a calității aerului IQAir.

În altă ordine de idei, oamenii care au fost afectaţi de incendiile din California refuza să îşi părăsească locaţiile. Totuşi, în pofida ordinului de evacuare emis de autorităţi, aceştia îşi apără bunurile, chiar dacă viaţa le este pusă în pericol. În altă ordine de idei, s-au semnalat aşa spuşi justiţiari care opreş maşinile ”suspecte” ajutându-se de armele din dotare. Oamenii legii au făcut apel la populaţie referitor la aceste practici spunând că sunt lucruri ilegale.

Adauga un comentariu