International

Incendiu puternic în Egipt. Peste 40 de persoane au murit, după ce o biserică din Cairo a fost cuprinsă de flăcări – FOTO

Publicat: 15 aug. 2022
Incendiu puternic în Egipt
41 de persoane au murit și alte 45 au fost rănite, după ce o biserică din Cairo a fost curprinsă de flăcări

O nouă tragedie! Un incendiu puternic a izbucnit în Egipt, mai precis la o biserică din Cairo. Peste 40 de morţi şi zeci de răniţi după ce lăcaşul de cult a fost cuprins de flăcări.

Cauza producerii incendiului ar fi o defecţiune la aerul condiţionat.

Incendiu puternic în Egipt. O biserică din Cairo, cuprinsă de flăcări

Presa internaţională a transmis faptul că cel puțin 41 de persoane au murit și alte 45 au fost rănite după ce un incendiu a izbucnit într-o biserică din Cairo.

Tragedia a avut loc în această dimineaţă, chiar în timpul slujbei. Într-un timp foarte scurt flăcările au cuprins întreaga biserică, iar sute de cetăţeni care se aflau în clădirea de trei niveluri, s-au călcat în picioare, disperați să iasă. Martorii au transmis că s-a auzit o bubuitură extrem de puternică. De asemenea, s-a relatat ca scântei și flăcări ieșeau pe ferestre.

Procuratura din Egipt a menţionat că a deschis o anchetă de amploare și a fost trimisă o echipă la fața locului pentru a stabili motivele declanșării incendiului.

De asemenea, într-un comunicat, Ministerul de Interne a anunţat că o examinare medico-legală a arătat că incendiul ar fi pornit de la aerul condiționat aflat la etajul doi, ca urmare a unei defecțiuni electrice.

Familiile victimelor vor primi despăgubiri

Incendiul s-a produs în biserica Abu Sifin din cartierul popular Imbaba, Cairo, numită după Sfântul Mercurie din Cezareea, venerat de copţi.

„Am mobilizat ansamblul serviciilor statului pentru ca toate măsurile să fie luate”, a fost prima reacţie a preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi pe contul său de Facebook.

De asemenea, martorii susţin că s-au grăbit să iasă din biserica la scurt timp după ce au observat fumul şi flăcările.

„Oamenii se adunau la etajul al treilea și al patrulea și am văzut fum de la etajul doi. Oamenii s-au grăbit să coboare scările și au început să cadă unul peste altul. Apoi am auzit o bubuitură, scântei și flăcări ieșind pe fereastră”, a povestit un bărbat, care a adăugat că el și fiica lui se aflau la parter, așa că au putut scăpa cu viaţa.

La rândul lui, un altă persoană a relatat că în biserică se afla sora lui.

„De îndată ce m-am îndepărtat de biserică la vreo 10 metri, am auzit țipete și am văzut fum gros. După ce pompierii au stins focul, am recunoscut cadavrul surorii mele. Cadavrele erau carbonizate, iar mulți dintre ei sunt copii”, a spus Maher Murad.

Din păcate, cei mai mulţi oameni au murit din cauză că au inhalat fum. Autorităţile au anunţat în acest context că familiile victimelor vor primi 100.000 de lire egiptene, circa 5.220 de dolari.

Incendiile criminale, des întâlnite în Cairo

Important de precizat este ca în Cairo, unde milioane de egipteni locuiesc în cartiere supraaglomerate, incendiile accidentale nu sunt rare. La modul mai general, Egiptul, care are infrastructuri învechite şi prost întreţinute, se confruntă cu regularitate cu incendii criminale în diverse provincii.

Vă aducem aminte că în lună martie a anului 2021, cel puţin 20 de persoane au murit într-un incendiu dintr-o uzină textilă în suburbiile din estul Cairo. De asemenea, în 2020, două incendii în unităţi medicale au răpit viaţa a 14 pacienţi care sufereau de COVID-19.

Deşi numeroşi, copţii se consideră ţinuţi departe de numeroase posturi publice şi deplâng o legislaţie care este foarte constrângătoare pentru construcţia de biserici şi mult mai accesibilă pentru moschei. Subiectul este unul sensibil şi militantul copt pentru drepturile omului Patrick Zaki a petrecut recent 22 de luni în detenţie pentru „difuzarea de informaţii false” din cauza unui articol care denunţa încălcări ale drepturilor creştinilor în Egipt.

Copţii au suferit represalii din cauza islamiştilor, în special după răsturnarea de către Sissi în 2013 a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, biserici, şcoli şi case fiind incendiate. Actualul preşedinte Abdel Fattah al-Sissi a numit însă recent, pentru prima dată în istorie, un judecător copt în fruntea Curţii constituţionale.
Adauga un comentariu