Actualitate

Incendiu puternic la secţia ATI a Spitalului din Piatra Neamţ. Planul roşu de intervenţie, activat: 10 persoane au decedat. Persoanele rănite au ajuns la Iași – FOTO/ UPDATE/ VIDEO

Publicat: 14 nov. 2020
Incendiu puternic la Spitalul din Piatra Neamț

Un incendiu a izbucnit la secția de terapie intensivă a spitalului din Piatra Neamț, unde se aflau 15 pacienți. La locul incendiului se deplasează 23 de subofițeri cu mai multe autospeciale de stingere. Pacienții erau intubați și nu au avut șanse, din nefericire 10 persoane au murit.

„Șapte persoane sunt decedate ca urmare a incendiului produs la secția ATI de la Spitalul Județean Piatra Neamț. Incendiul este lichidat, nu au fost afectate și alte secții. Se pare că erau persoane cu COVID-19”, a spus Irina Popa.

UPDATE: Medicul va fi transportat mâine cu un avion militar la un spital specializat din Belgia, potrivit autorităților.

UPDATE 23.09: Pacienții răniți și medicul cu arsuri grave sunt transportați în aceste momente la Iași.

UPDATE: În urma celor mai recente informații, vă comunicăm că zece pacienți internați în secția ATI afectată de incendiu au decedat. Alți doi pacienți intubați la ATI, în timpul incendiului, și care se aflau, ulterior, în UPU pentru transferul la Iași au decedat, bilanțul ajungând la 10. Medicul de pe secție care a intervenit pentru salvarea vieții pacienților are arsuri pe 40% din suprafața corpului și primește îngrijri, starea acestuia fiind stabilă la acest moment, însă va fi transferat în secțiile speciale din țară. Alte trei cadre medicale – un medic și două asistente – care au suferit răni în urma intervenției de a salva pacienții din secția ATI primesc îngrijiri.

UPDATE: „Mergem să preluăm medicul care are arsuri pe o suprafață mare a corpului și pacienții din ATI, plecăm cu mașinile de victime multiple și Terapie Intensivă cu mai mulți medici și mai mulți asistenți. Deocamdată, patru mașini – două de victime și două de Terapie Intensivă. Avem personal adus de acasă și medicii din Iași de la specialități de chirurgie plastică și ATI se pregătesc”, a declarat Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD:

Iașiul nu stă bine la paturi ATI, dar dr. Cimpoeșu afirmă că ”vom face ceva să le găsim, este o situație de urgență. Vom găsi soluții, vom cere ajutor”.

UPDATE: „O ambulanță SMURD cu medic și 1 autospecială pentru transport victime multiple de la ISU Iași încep deplasarea către Piatra Neamț, pentru transportul victimelor către Spitalul Județean Iași.

În urma incendiului, 7 persoane au decedat, una prezintă semne vitale slabe și una (medicul de gardă) prezintă arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corporală.

Alți 8 pacienți, internați într-un salon alăturat, care au fost salvați, vor fi transportați la Spitalul Județean Iași”, potrivit autorităților.

UPDATE: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru se va deplasa în această seară la Piatra Neamț pentru evaluarea situației.

Din informaţiile pe care le deţinem până în prezent un pacient cu arsuri (medicul) va fi transferat la Spitalul Judetan din Iași.
Alţi pacienţi cu COVID 19 vor fi transferați la Leţcani.

UPDATE: Directorul Spitalului Județean din Piatra Neamț a oferit prima reacție privitoare la incendiul de la spital.

Lucian-Ovidiu Micu, directorul Spitalului Județean din Piatra Neamț, a oferit primele detalii privitoare la incediu, în direct la Realitatea Plus.

„Este o seară tristă pentru județul Neamț. A fost un incendiu la etajul 2 într-unul dintre saloanele ATI la Spital Piatra Neamț. Este activat planul roșu. Urmează să transferăm pacienții care au supraviețuit cel mai probabil către Iași. Mai multe ambulanțe au plecat spre spitalul Piatra Neamț și vrem să transferăm pacienții. Un doctor care a încercat să salveze pacienții au suferit arsuri. Incendiul a fost stins la această oră și doar secția ATI a suferit în urma acestui incendiu. Așteptăm detalii de la ISU pentru a afla cauza incendiului”.

UPDATE: Potrivit autorităţilor, una dintre victime este un medic. Acesta este transportat de urgenţă spre Iaşi, la secţia de marele ars. Victima ar avea arsuri pe 80% din suprafaţa corporală.

Conform ultimelor informații, medicul de gardă a încercat să îi evacueze pe pacienții blocați în salonul incendiat, dar a fost ars în proporția de 80-100%. De asemenea, pacienții erau în stare gravă și internați cu COVID-19.

UPDATE: Declarația prefectului județului Neamț

George Lazăr, prefectul judeţului Neamţ, confirmă că sunt 6-7 persoane decedate în incendiul izbucnit la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. De asemenea, sunt mai multe persoane rănite.

„Din primele date, se pare că sunt câteva persoane decedate şi alte persoane cu arsuri. Erau persoane internate la terapie intensivă. Avem doar evaluări aproximative, se pare că ar fi 6-7 persoane decedate. Nu vă pot da date 100% exacte la această oră. S-a activat planul roşu de intervenţie, şeful ISU conduce operaţiunea de lichidare a incendiului. Persoanele cu arsuri sunt direcţionate către spitale din municipiul Iaşi”, a declarat prefectul.

„Incendiul a fost lichidat în cel mai scurt timp. Şapte persoane au decedat în urma acestui incendiu, care erau internate în secţia ATI. Nu mai sunt persoane încarcerate. Se lucrează pentru evacuarea tuturor persoanelor. Apelul a fost primit în jurul orei 19.00. Nu vă pot spune cu exactitate câte autospeciale intervin. S-a solicitat sprijinul celorlalte detaşamente pentru a fi asigurată intervenţia. Nu ştiu să vă dau detalii despre numărul persoanelor care au fost internate sau câte au fost evacuate. Probabil necesită îngrijiri medicale persoanele afectate de fum. Se fac cercetări pentru a stabili cauza incendiului”, a declarat Irina Popa, purtătoarea de cuvânt al ISU Neamţ, sâmbătă seara.

Potrivit Realitatea Plus, la Spitalul Județean din Piatra Neamț a izbucnit un incendiu extrem de puternic. Cel puțin un salon este în flăcări și, potrivit informațiilor, sunt victime. S-a activat planul roșu de intervenție, toate echipajele disponibile mergând către Spitalul Județean.

Aceeași sursă precizează că opt persoane erau la terapie intensivă în salonul în care a izbucnit incendiul. Echipele de salvar încearcă să găsească în aceste momente toate potențialele victime ale incendiului.

Conform ultimelor informații, 7 persoane au decedat din cauza incendiului.

„Incendiu la secția ATI din incinta spitalului județean, cu flacără deschisă și degajare mare de fum.

Având în vedere numărul de persoane existente internate în secție, pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Pompierii acționează cu 5 autospeciale de stingere și 1 autoscară. Pentru identificarea eventualelor victime s-au constituit echipe de căutare-salvare.

Intervenția este în dinamică”, a declarat purtătorul de cuvânt ISU Neamț, locotenent Irina Popa.

Potrivit reprezentanţilor IGSU, mai multe tuburi de oxigen au luat foc, fiind deja înregistraţi cel puţin 7 persoane care au decedat carbonizate.

Incendiu de proporții în țară. Case cuprinse de flăcări, la Focșani

Trei case din Focșani au luat foc, iar pompierii intervin cu numeroase echipaje pentru a stinge incendiul.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, cinci echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri intervin pentru stingerea unui incendiu în municipiul Focşani. Forțele de intervenție acționează cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de intervenție şi salvare de la înălțime, o autospecială de descarcerare şi o ambulanță SMURD.

Pompierii anunță că incendiul se manifestă la acoperișul a trei imobile, pe o suprafață de 400 metri pătrați. Echipele de intervenție au localizat incendiul și lucrează pentru lichidarea acestuia.

Cauza producerii incendiului va fi stabilită la finalul intervenției.

Comentarii
 • Pumbaa ai ajuns la final. Ti s-a cerut asta seara demisia in interior. Daca nu pleci tu te demit ai tai. Era de asteptat sa crape linistea de pana acum in care o ardeai in huzur cu prosteala despre covid. Iaca acum arati ce poti. Asta e nivelul tau. Esti depasit. Pacat de oamenii aia amarati si de familiile lor.

 • Tataru a trebuit sa iasa din hruba de la Husi si sa ajunga la Piatra dar a trebuit sa opreasca putin si pe la Iasi ca sa dea un interviu. Fara Iasi el nu poate deciziona si lucra. Sa speram ca nu e manga la ora asta. Mai bine ramanea acasa si facea loc unui profesionist. Dupa Piatra tot la Iasi se va duce Tataru ca acolo e cuibul lui. Ne-am convins ca am avut inca un ministru slab pe acest segment. Felicitari lui Orban pentru modul in care s-a implicat.

 • Premierul e foarte suparat si nervos pe ministrul sanatatii. Nici nu l-a mai inclus in actul decizional din celula de criza. Asta spune multe. Noroc de Orban ca a preluat cazul si coordoneaza actiunea. Tataru e praf.

 • Nea Nelu iaca a venit si momentul asta complicat. A fost o chestiune de timp sa te confrunti cu un caz greu. Asta e rezultat managementului dumitale. Nu era nevoie si de astfel de decese. 10 ani de la tragedia de la Giulesti, 5 ani de la cea de la Colectiv. Se impun demiteri. Exact ca in cazurile mentionate.

 • În locul celor de la Spiridon, dar și de la celelalte spitale care au reanimare, aș pune mâna pe o cameră cu termoviziune și m-aș apuca de inspectat instalațiile electrice. Pe camera de termoviziune se văd firele și subansamblele supraîncălzite, inclusiv cele care nu sunt la vedere. Inspectezi tot traseul, de la intrarea cablului în clădire, pereți, tablouri de distribuție, prize, inclusiv aparatura. Se vede ceva încins, și care n-ar trebui să fie așa, în toate echipamentele alea ? Asta mai ales unde e o atmosferă bogată în oxigen pur, cum ar fi la ATI. Dacă se întâlnește arcul electric cu oxigenul = catastrofă. O mică flăcăruie devine ditamai vâlvătaia, care aprinde instant tot ce întâlnește în cale. Vezi cazul Piatra Neamț. Deci ? Monitorizarea instalațiilor cu dispozitivul cu termoviziune.

 • Intr-un stat puternic si democratic european intr-o situatie din aceasta ministrul de resort in maxim 24 de ore pleaca din functie. Dumnealui cand este intrebat daca se simte vinovat ne raspunde ca toti sunt vinovati de 30 de ani. Raspuns fatal. A mai asezat o caramida la debarcare. Omul simte ca pierde controlul si raspunde fara sa gandeasca si fara sa discearna. Trepadusul isi exercita ultimele ore ca demnitar. Va fi remaniat. O cere si presedintele. Pe domnul ministru il ajung toate relele facute.

 • Ce nu înțelegeți? Spitalele sunt vechi, instalația electrică subcalibrată, s-au făcut modernizări doar pe hârtie, s-a furat de 30 de ani tot ce se putea, ASTA E ROMÂNIA! NU S-A SCHIMBAT NIMIC DE LA COLECTIV. In spitalele din Romania se moare mai ceva ca pe fronturile din Afganistan.

 • In romania se moare de toate si de saracie si de foame si de toate de vina sintem noi ca nu iesim in strada sa ne facem aici in tara noastra o viata decenta suntem in lumea a treia ROMANIA ESTE IN LUMEA A TREIA, CORUPTIA CONDUCE ROMANIA SI CORUPTII II PLATIM NOI, JOS CORUPTII INCOMPETENTII SI PENALII, SA MAREASCA SALARIILE PENSIILE SI ALOCATIILE CA MURIM DE FOAME

 • Am vazut ca s-au nascut niste intrebari…. toate pe spital. Pornind de la cum sunt de bine organizate si dotate spitalele si in general sistemul de sanatate din occident, sunt alte intrebari. Vad ca fac anchete, multe institutii ale statului. Deci anchetatorii stiu cum trebuia sa fie. De ce nu se creaza un sistem prin care acesti anchetatori sa faca aceasta treaba inainte de catastrofa. A spus o doctorita la televizor; impostura, coruptie, frauda, clientelism. Fac anchete, gasesc niste vinovati, se fac destituiri si ramane la fel. Spitalele si ISU trebuie sa functioneze perfec, la secunda. Mai precis trebuie sa se stie dinainte ce s-ar poate intampla si sa fie prevenit. Daca cineva de buna credinta si pentru oamenii din aceasta tara, ar purifica legiele ISU, facute de ei si pentru ei, o sa vedeti cat de criminale sunt.Avem nevoie de interventii preventive nu de inspectori care sa te invite la birou.

 • Cineva trebuia sa pice de prost,respectiv Tataru exact inainte de alegeri

  Asta a venit cum nu se putea mai bine pentru unii,dar cind in primavara nu se inghesuia nimeni la covidaraie cum a fost,era bun parca ministrul; ti se face greata,e un sistrem putrid nerezolvabil in 6 luni,sa vedem cine vine dupa nelu

 • PNL – criminali stalinisto – hitleristo- securisto- comuniste chineze, sunteti niste scursuri nenorocite. Mama voastră de globalisto – sosoristi, carati- va in iadul satanei pe care îl pupați in …Abia aștept alegerile: veți ieși din viața noastră. PNL, locul tau este în groapa de gunoi a istoriei. Adio!

 • Unul zice că să se ancheteze. Se va ancheta, însă asta nu folosește la nimic. Ancheta se face post-factum, se caută hârtii, se interoghează martori, se lălăie cu avocați și alte frecangeli. Eu vorbeam de știință, de proiectare, de măsurători, ca să se evite, pe viitor astfel de situații. O chestie strict tehnică ! De unde știm că nu se repetă ? Simplu, trimiteți o echipă de ingineri să inspecteze instalațiile spitalicești; dacă nu se descurcă, folosiți toate specializările relevante ale Politehnicii. O să vă îngroziți de ce o să aflați, după cercetările și măsurările de pe teren.

 • Unul zice că să se ancheteze. Se va ancheta, însă asta nu folosește la nimic. Ancheta se face post-factum, se caută hârtii, se interoghează martori, se lălăie cu avocați și alte frecangeli. Eu vorbeam de știință, de proiectare, de măsurători, ca să se evite, pe viitor astfel de situații. O chestie strict tehnică ! De unde știm că nu se repetă ? Simplu, trimiteți o echipă de ingineri să inspecteze instalațiile spitalicești; dacă nu se descurcă, folosiți toate specializările relevante ale Politehnicii. O să vă îngroziți de ce o să aflați, după cercetările și măsurările de pe teren.

Adauga un comentariu