Prima pagină » Eveniment-Social » Încep emoțiile pentru absolvenții claselor a VIII-a. Astăzi, elevii susțin Evaluarea Națională la Limba și Literatura Română

Încep emoțiile pentru absolvenții claselor a VIII-a. Astăzi, elevii susțin Evaluarea Națională la Limba și Literatura Română

14 iun. 2022, 02:00,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

La nivelul județului Iași, în vederea susținerii probelor pentru Evaluarea Națională la Limba și Literatura Română pentru absolvenții clasei a VIII-a, s-au înscris 6.900 de elevi în 168 de centre. Din seria curentă provin 6.899 de elevi și 1 din seriile anilor anteriori

Pentru 42 de elevi din 25 de școli ale județului Iași, Comisia județeană de evaluare națională a propus adaptarea procedurilor de susținere a examenului în vederea asigurării condițiilor de egalizare a șanselor.

Absolvenții claselor a VIII-a din anul școlar 2021-2022 au fost înscriși la examen prin secretariatele unităților de învățământ, iar pentru absolvenții seriilor anterioare, înscrierea s-a făcut pe baza unei cereri depuse la unitatea școlară unde aceștia au absolvit clasa a VIII-a.

Evaluarea Națională organizată în 168 de centre de examen

Foi in mainile unei fete

Candidații trebuie să se afle în săli la ora 08:30

Absolvenții claselor a VIII-a care susțin Evaluarea Națională anul acesta au învățat după un curriculum axat pe crearea de competențe, subiectele fiind construite după modelul PISA și sunt organizate, la toate disciplinele, într-o broșură care include atât cerințele, cât și spațiile pentru rezolvarea acestora. Ca măsuri de adaptare la contextul pandemic și la modul în care acesta a influențat desfășurarea activităților didactice, programele de examen au fost modificate și au fost publicate teste de antrenament. Înscrierile pentru acest examen au avut loc în perioada 30 mai – 3 iunie. Condiția de înscriere fiind aceea ca elevii să nu fi susținut examenul în anii precedenți.

Absolvenții claselor a VIII-a vor susține prima probă, la limba și literatura română, pe 14 iunie. Apoi, pe 16 iunie este programată proba la matematică, urmând ca pe 17 iunie să se desfășoare proba la limba și literatura maternă. Pentru elevii înscriși, 3.506 din mediul rural și 3.394 din mediul urban, sunt organizate 168 de centre de examen, dintre care 113 în mediul rural și 55 în mediul urban.

Ulterior, pentru corectarea lucrărilor vor fi organizate, în municipiul Iași, 5 centre de evaluare. Pentru desfășurarea în condiții optime a acestui examen în școlile ieșene, vor participa în comisiile specifice aproximativ 3.000 de cadre didactice. Conform calendarului, pe 23 iunie vor fi afișate rezultatele înaintea contestațiilor, acestea fiind depuse în zilele de 23 iunie și 24 iunie. În perioada 24-29 iunie se vor soluționa contestațiile, iar pe 30 iunie vor fi afișate rezultatele finale.

Maini pe banci

Timpul efectiv de lucru la Evaluarea Nationala este de 120 de minute

Cum se desfășoară examenele de la Evaluarea Națională

Tineri uitandu-se la rezultate

Pe 30 iunie vor fi afișate rezultatele finale la Evaluarea Națională

Tinerii care susțin Evaluarea Națională trebuie să știe că accesul candidaților în săli este permis începând de la ora 8:00 până la 8:30. Examenul va începe la ora 9:00. În plus, timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute, timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare. Un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect. Un răspuns care constă ȋn marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect. Sunt permise sublinierile pe text cu creion sau pix de culoare albastră, în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași (ISJ) precizează că vor fi monitorizate toate instituțiile de învățământ în care se vor susține testările, astfel încât totul să decurgă normal.

„Inspectoratul Școlar Județean Iași va monitoriza unitățile de învățământ care constituie centre de examen, respectiv centru de evaluare, astfel încât să fie respectate prevederile metodologice de organizarea a concursului, principiile de corectitudine a evaluării și de acordare a șanselor egale pentru toți candidații”, a declarat Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt ISJ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`