Prima pagină » Local » Încep lucrările de reabilitare la „Obeliscul cu Lei“ din Parcul Copou

Încep lucrările de reabilitare la „Obeliscul cu Lei“ din Parcul Copou

15 sept. 2022, 02:00,
Adnana Gafton, în Local

Monumentul din Parcul Copou „Obeliscul cu Lei“ va fi refăcut aproape în totalitate. Primăria Municipiului Iași a finalizat licitația pentru proiectul de reabilitare a monumentului. Vor fi desfășurate lucrări de chituire și de îndepărtare a microorganismelor. De asemenea, monumentul va fi iluminat și supravegheat video de patru camere de supraveghere

Proiectul de buget pe anul în curs prevede alocarea a 6 milioane de lei pentru reabilitarea celor mai importante monumente din Iași. Monumentul Regulamentului Organic, cunoscut mai bine drept „Obeliscul cu Lei“, beneficiază de o serie de lucrări de reabilitare majore. Pe lista lucrărilor de reabilitare se află și Parcul Copou. Acesta va fi modernizat aproape în totalitate, de la iluminat stradal până la bănci și coșuri de gunoi noi, toate vor fi schimbate.

Monumentul istoric „Obeliscul cu lei“ va fi restaurat

„Obeliscul leilor“ a fost inclus în lista marilor monumente din județul Iași din anul 2004. Amplasat în Parcul Copou, în aproprierea Teiului lui Eminescu, constituie un element de atracție pentru vizitatorii parcului.

Primăria Iași a finalizat licitația pentru proiectarea și reabilitarea monumentului „Obeliscul cu Lei“. Contractul semnat de primarul Mihai Chirica cu societatea Connest S.A. – Mihul S.R.L. este în valoare de 23 mii euro. Ultima expertiză tehnică a monumentului a fost realizată în anul 2018. Documentația și indicatorii tehnico-economici au fost adoptați în luna ianuarie 2021.

În urma lucrărilor, monumentul ar urma să fie reabilitat, iluminat și monitorizat video  cu patru camere de supraveghere pentru a evita acțiunile de vandalism. Se vor reface treptele de piatră și pentru evidențierea monumentului se va coborî cota terenului amenajat, iar finisajul celor patru alei care converg către monument va fi înlocuit cu un finisaj din piatră cubică.

De asemenea, se vor îndepărta depunerile aderente, se vor executa lucrări de distrugere a microorganismelor existente pe monument. Fisurile vor fi chituite si completate cu mortar. Totodată, se va realiza și un tratament ce duce la anularea absorbției de apă. Terenul pe care se află monumentul prezintă infiltrări de apă ce conduc la deteriorarea suprafeței și înclinarea vizibilă a monumentului.

Primăria Iași modernizează Parcul Copou după standarde europene

Parcul Copou, cunoscut și sub denumirea de Grădina Copou, este cel mai mare parc din zona centrală și de nord a orașului. Acesta are o suprafață de aproximativ 10 hectare. Cu o peisagistică unică pentru toată zona Moldovei, acesta este cel mai frumos și mai vizitat parc din regiune.

Primăria Iași dorește să modernizeze în totalitate Grădina Copou. Se preconizează a fi o investiție mejoră de peste 5,4 milioane euro.

Proiectul de reabilitare presupune restaurarea aleilor din parc, reconstrucția foișorului fanfarei, conservarea Teiului lui Eminescu. Parcul va primi mobilier nou, vor fi achiziționate bănci, coșuri de gunoi, mese de șah, toate noi. Se va reorganiza compoziția obiectelor de artă și restaurarea acestora.

De asemenea, există bani și pentru înființarea unui Teatru de Vară.

Consiliul Local a aprobat proiectul de reabilitare a Parcului Copou încă din iunie 2020. Proiectul prevede și modernizarea sistemelor de canalizare din zonă. Se dorește implementarea unui sistem de irigații computerizat pentru întreaga suprafață a parcului. De asemenea, parcul va beneficia și de un sistem de iluminat nou, se vor face completări de vegetație și se va aplica o peluză rezistentă la călcare și umbrire.

În perioada următoare vor începe lucrările de reabilitare din Parcul Copou. Startul lucrărilor este dat de reabilitarea monumentului  „Obeliscul cu Lei“ .

Comentarii
  • S-au terminat lucrarile de la obelisc, niste spoiala, niste bolduri si gata … 1,2 milioane de lei.
    Foarte foarte rar am vazut oameni lucrand acolo.

    Profit garantat de cel putin 100.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *