Parcul Copou din municipiul Iași se va schimba în totalitate. Principalul obiectiv este legat de Teiul lui Eminescu, unul din simbolurile orașului. Copacul vechi de 433 ani va fi conservat. Costurile totale ale proiectului se ridică la peste 5 milioane de euro, obiectivul urmând a cuprinde și alte monumente și cel mai mare parc al orașului
Primăria pregătește un proiect pentru a reabilita Parcul Copou din municipiul Iași. Teiul lui Eminescu va fi principalul obiectiv din cadrul proiectului de peste 5 milioane de euro derulat de Primăria Iași. Copacul asociat cu proiectul Mihai Eminescu are 433 de ani și a trecut prin mai multe tratamente de-a lungul timpului. Municipalitatea a pregătit un proiect de hotărâre pentru reabilitarea integrală a aleilor și monumentelor din Parcul Copou, amenajat în prima jumătate a secolului al XIX-lea.
„Grădina Copou este cel mai vechi parc public din Iași și din Moldova, amenajat de Eforia Orășenească între 1833-1834. A fost refăcut de domnitorul Mihail Sturdza, care îi va da ceva mai târziu aspectul unui parc urban modern, în plină perioadă de Romantism. În epoca regulamentară, Copoul era cunoscut și drept Podu’ Verde, nume care își găsește până astăzi relevanța, mulțumită numeroaselor exemplare seculare, majoritatea de tei, frasin ori platin, monumente ale naturii”, se arată în proiectul de hotărâre de la Primăria Iași.
Parcul Copou va fi refăcut în următorii ani. Grădina din municipiul Iași cuprinde mai multe monumente istorice
Proiectul pentru reabilitarea monumentelor din Parcul Copou va intra în Consiliul Local din data de 30 iunie pentru a fi aprobat. În parc se vor mai regăsi și o alee a scriitorilor, un alpinariu și o grădină orientală, dar și Piațeta Cucuteni, locul de desfășurare a Târgului de ceramică Cucuteni 5000.
„După inițiativa mihăileană, Copoul devine locul principal de promenadă al ieșenilor, păstrându-și până astăzi acest caracter. Grădina a strâns de-a lungul istoriei sale câteva elemente extrem de importante, fiecare din ele cu o valoare incontestabilă, însă aproape niciunul așezat la locul meritat. Caracterul cultural al Grădinii rezidă din moștenirea literară pe care o oferă orașul. Imaginea poetului național care se suprapune pe simbolul Teiului, o minune a naturii, Muzeul și Casa de Cultură, toate alcătuiesc o imagine complexă cu valențe culturale. Grădina Copou este unul dintre pilonii care definesc caracterul cultural al orașului. De aceea, reabilitarea sa va aduce beneficii materiale și de imagine incontestabile”, se mai arată în proiectul de hotărâre.
Teatru de vară în Parcul Copou. Ceainărie literară în cea mai mare grădină din municipiul Iași
Proiectul propune reabilitarea aleilor, conservarea Teiului lui Eminescu, dar și reconstrucția foișorului de fanfară. Se va trece și la restaurarea împrejmuirii monumentale și a căilor de acces. În plus, proiectul cuprinde și reabilitarea busturilor personalităților din parc și a fântânii arteziene. Proiectul prevede și reabilitarea aleii junimiștilor. De asemenea, va apărea un teatru de vară în parc, dar și o ceainărie literară.
„Obiectivul principal al proiectului ține de conceperea unei direcții coerente de tratare stilistică și funcțională în context istoric, urban și social pentru restaurarea și modernizarea grădinii, tratarea unitară și într-o ierarhie judicioasă a elementelor unicat pe care grădina le deține. Vorbim de Teiul lui Eminescu, busturile personalităților, Monumentul Regulamentului Organic, piesele de apă, Muzeul «Mihai Eminescu», Casa «Mihail Ursachi». Se are în vedere și efectuarea unui studiu dendrologic complex care să traseze direcții clare de urmat pentru împrospătarea vegetației arboricole. Se va efectua un studiu dendrologic de evaluare a stării fitosanitare a Teiului”, a prezentat municipalitatea ieșeană.
Măsuri speciale pentru Teiul lui Eminescu. Exoschelet pentru arborele de 433 ani
Municipalitatea a propus ca Teiul lui Eminescu să fie îmbrăcat într-un exoschelet care să-i susțină încărcătura. Parcul Copou din municipiul Iași va cuprinde și alte lucrări, printre care și reabilitarea Obeliscului cu Lei, din centrul grădinii.
„În urma studiilor dendometrice prin metoda burghiului Pressler, Teiului i-a fost determinată vârsta de 433 ani. Un astfel de exemplar care se apropie de jumătate de mileniu este o valoare în sine, biologică, dar și culturală. Starea sa fitosanitară face să propunem construcția unui exoschelet care să preia din încărcăturile de la vânt și zăpadă”, se mai arată în proiectul de hotărâre supus analizei în Consiliul Local.