Local

Încep lucrările la studiul pentru tronsonul din A8 Iași – Târgu Neamț! Cum arată proiectul din județ?

Publicat: 19 apr. 2021
Tronson de autostradă din România
Reprezentanții Ministerului Transporturilor au prezentat pașii pentru tronsonul A8 Iași - Târgu Neamț, proiectul urmând a demara în cursul zilei de mâine, 20 aprilie 2021

Lucrările la studiul de proiectare pentru tronsonul din Autostrada A8 între Ungheni – Iași și Târgu Neamț vor demara în cursul zilei de mâine. Pentru sectorul montan pe ruta Târgu Mureș – Ditrău – Târgu Neamț a fost depus studiul de fezabilitate

Proiectul Autostrăzii Unirii A8 a prins contur. Reprezentanții Ministerului Transporturilor (MT) au arătat care sunt etapele pentru tronsoanele care compun autostrada A8 și când vor începe lucrările pe cea mai așteptată autorută din zona Moldovei. Adrian Covăsnianu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a menționat faptul că firma Consitrans SRL, cea care a câștigat procedura pentru proiectarea tronsonului Ungheni – Iași – Târgu Neamț, se va apuca de mâine, 20 aprilie 2021, de lucrări.

„Pentru sectorul Ungheni – Iași – Târgu Neamt, pe o distanță de 100,14 kilometri, contractul de proiectare completă este semnat și ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în data de 20 aprilie 2021. Pentru podul de la Ungheni, pe o distanță de 1 kilometru, s-au rezolvat recent procedurile administrative și contractuale, astfel că etapele pentru obținerea acordului de mediu continuă. Am convenit cu Agenția de Protecție a Mediului Iași un calendar de implementare pe care îl monitorizăm periodic”, a spus Adrian Covăsnianu, secretar de stat în MT.

Cum arată proiectul pentru autostrada A8?

Secretarul de stat în MT a mai menționat că în afara sectorului A8 Iași – Târgu Neamț, și sectorul spre Târgu Mureș a avansat. Firma Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial din Spania a depus documentațiile necesare continuării proiectului.

„În cursul zilei de 16 aprilie 2021, proiectantul general al celor 211 kilometri dintre Târgu Mureș – Târgu Neamț, sectorul montan, a depus la CNAIR studiul de fezabilitate și memoriul de prezentare pentru procedura de obținere a acordului de mediu. Cu acești pași concreți, sectorul montan din autostrada A8 avansează în etapele de analiză și avizare mai complexe”, a mai spus Adrian Covăsnianu.

Proiectarea a întâmpinat o serie de probleme, însă Ministerul a anunțat că situația s-a rezolvat.

„În cadrul ședințelor de progres săptămânale de la CNAIR monitorizăm fazele și etapele procedurale ale proiectelor Moldovei. Precizez faptul că în funcție de provocările iminente ale acestui proiect, în cadrul CNAIR și MT identificăm și aplicăm soluțiile potrivite si legale care conduc către avansarea proiectului autostrăzii A8”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Transporturilor.

Discuții despre proiectul A8 Iași – Târgu Neamț

Și șefii administrației județene au menționat că în această perioadă vor avea loc discuții cu factorii locali pentru dezvoltarea proiectului. Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a menționat că la nivelul județului va apărea un grup de lucru pe această temă.

„Ca urmare a semnării contractului de proiectare a sectorului Târgu Neamț – Iași – Ungheni, la solicitarea CNAIR, ne vom implica pentru a sprijini actualizarea studiului de fezabilitate din 2011, pe baza PUZ-urilor și PUG-urilor actualizate ale localităților. Este un motiv în plus pentru care vom crea și acest grup de lucru interinstituțional. Îmi doresc însă ca, dincolo de autorități, ONG-urile și societatea civilă să fie implicate, pentru că împreună suntem o forță. Fiecare își are rolul său în susținerea acestui proiect major”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Lucrări pe circa 100 de kilometri prin județul Iași

Contractul cu firma Consitrans a fost semnat în urmă cu câteva săptămâni. Costel Alexe a mai menționat și că noul grup de lucru se va întruni după Paște.

„Am stabilit să ne revedem în formula completă a grupului de lucru după Paște. Buna comunicare interinstituțională va fi esențială pentru a ne asigura că nu ne blocăm în probleme birocratice, iar tot ce înseamnă avize, acorduri și documente vor fi emise cu prioritate, astfel încât să accelerăm ritmul de implementare și să ne încadrăm în termenii de livrare. Fiecare zi în care facem un pas în plus către realizarea autostrăzilor ne aduce mai aproape de dezvoltarea Iașului și a Moldovei”, a mai spus șeful CJ Iași.

Comentarii
  • Lucrarile sau ce o mai fi, vor incepe in AN ELECTORAL!,! Pana atunci, studii fezabilitate, vorbe multe, si contrari politice.,adica NIMIC!
    #Exemplu e Spitalu Regoinal de Urgente!!! Nimic, nimic, doar vorbe si aprobari, adica mutam foile de ici colo

Adauga un comentariu