Economic Local

Încep plățile finale pentru fermierii ieșeni! APIA Iași virează în conturile beneficiarilor sumele integrale solicitate în campania de depunere a cererilor unice de plată din anul 2021

Publicat: 01 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Încep plățile finale pentru fermierii ieșeni APIA Iași virează în conturile beneficiarilor sumele integrale solicitate în campania de depunere a cererilor unice de plată din anul 2021
Fermierii din Iași primesc sumele integrale solicitate în campania APIA din anul 2021. Potrivit directorului instituției, plățile finale încep de mâine

De mâine, 2 decembrie 2021, APIA virează în conturile beneficiarilor din Iași sumele integrale solicitate în campania de depunere a cererilor unice de plată. Până la această dată s-a virat avansul din subvenții, de 70 la sută din suma totală pentru fiecare schemă în parte. Restul de 30 la sută va fi plătit până anul viitor, mai exact în luna iunie 2022

Fermierii din Iași primesc sumele finale pentru anul de cerere 2021, subvențiile solicitate prin cererea unică depusă la APIA, începând cu 2 decembrie 2021. Campania plăților finale se va derula până în luna iunie 2022 și presupune achitarea tuturor sumelor solicitate de fermierii eligibili. Până la această dată au fost virate în conturile beneficiarilor avansul din subvenții, respectiv 70 la sută din suma totală alocată fiecărei scheme în parte. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași a plătit până acum 33 de milioane de euro, avansul din subvenții, iar, până la finalul anului, va achita alte câteva milioane de euro, restul sumelor.

În campania derulată în acest an s-au depus aproximativ 18.000 de cereri pentru 280.000 de hectare administrate de agricultorii din județ.

„Noi demaram campania la 1 decembrie în anii precedenți, însă vom începe de pe 2 decembrie, fiind zilele libere de la stat. Fermierii primesc și diferența de bani, după ce au încasat avansul din subvenții. Vrem ca toți banii să ajungă la fermieri cât mai repede”, susține Sergiu Jităreanu, directorul APIA Iași.

Cea mai mare sumă acordată în Iași drept avans din subvenții: 500.000 de euro

Cuantumul pe hectar al plăților directe care se acordă pentru anul de cerere 2021 a fost stabilit prin Hotărârea nr. 1053 din 2 octombrie 2021, privind stabilirea pentru acest an a cuantumului per hectar al plății unice pe suprafață, plății redistributive și intervalelor de suprafață pentru care se acordă aceasta. Pentru schema unică de plată pe suprafață (SAPS) s-a stabilit plata a 95,4751 euro/ha. Această măsură este cea mai accesată de fermierii ieșeni, numai pentru anul 2021 primind avansul din subvenții în valoare de 18 milioane de euro.

Pentru plata redistributivă, pentru primul interval, de 1-5 ha, inclusiv, se acordă 5 euro la hectar, iar, pentru al doilea interval, respectiv de peste 5 hectare și până la 30 de hectare, inclusiv, suma plătită este de 48,1457 euro/ha. Cea mai mare sumă acordată până acum este de jumătate de milion de euro, fiind încasată de un fermier cu experiență.

Crescătorii de oi și capre din Iași au primit 350.000 de euro, avansul din subvenții

În schema de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine, cuantumul subvenției a fost stabilit la 17,2430 euro pe cap animal. Crescătorii din Iași care au solicitat subvenții au primit avansul în valoare de 350.000 de euro. Crescătorii de ovine trebuie să aibă minimum 250 de capete și maximum 500, iar cei cu caprine – minimum 50 de capete și maximum 250, pentru a fi eligibili la finanțare. Astfel, 389 de fermieri au fost autorizați la plata subvențiilor. Alte ajutoare financiare plătite beneficiarilor din Iași care au solicitat subvenții sunt cele din schema COVID-19.

Fermierii din Iași au depus 2.141 de cereri în schema pentru ajutor COVID-19 pentru 30.973 de bovine și 2.721 de tone de lapte. Sumele acordate sunt în valoare de 142,08 lei pe cap de bovină și 232,2 lei / tona de lapte. Schema de ajutor de stat are rolul de susținere a activității crescătorilor din sectorul bovin, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19.

Adauga un comentariu