Prima pagină » Eveniment-Social » Începând cu 1 decembrie 2024, la Galeriile de Artă „Theodor Pallady” din Iași poate fi vizitată expoziția „Rădăcini însângerate”, dedicată Marii Uniri din 1918
Începând cu 1 decembrie 2024, la Galeriile de Artă „Theodor Pallady” din Iași poate fi vizitată expoziția „Rădăcini însângerate”, dedicată Marii Uniri din 1918

Începând cu 1 decembrie 2024, la Galeriile de Artă „Theodor Pallady” din Iași poate fi vizitată expoziția „Rădăcini însângerate”, dedicată Marii Uniri din 1918

29 nov. 2024, 02:00, 1 ,
Iulia MARIA în Eveniment-Social

Galeriile de Artă „Theodor Pallady” din Iași vor găzdui, începând cu 1 decembrie 2024, expoziția de pictură „Rădăcini însângerate”, semnată de artistul Mihai Coțovanu. Această expoziție este un omagiu adus eroilor care s-au sacrificat pentru țară în timpul Primului Război Mondial

Duminică, pe data de 1 decembrie 2024, începând cu ora 14:00, Galeriile de Artă „Theodor Pallady” din Iași își deschid porțile pentru expoziția de pictură „Rădăcini însângerate”, semnată de artistul Mihai Coțovanu. Această expoziție adâncește legătura cu istoria națională, fiind un omagiu dedicat eroilor care și-au sacrificat viața pentru țară, în perioada Marii Uniri din 1918. Vernisajul va fi prezentat de prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, iar lucrările vor putea fi admirate până pe 9 decembrie 2024, între orele 10:00 și 18:00.

La Galeriile de Artă „Theodor Pallady” din Iași poate fi vizitată expoziția „Rădăcini însângerate”, dedicată Marii Uniri din 1918

„Rădăcini însângerate” este o expoziție care reunește lucrări de artă ce au ca subiect principal tragediile războiului. Artistul Mihai Coțovanu a dedicat expoziția părinților, străbunilor și concetățenilor săi din satul natal, Avântu, un loc cu o istorie dramatică legată de Primul Război Mondial. Satul situat pe linia frontului a fost distrus complet în timpul luptelor, iar mărturiile familiei artistului despre suferințele trăite se regăsesc în fiecare lucrare prezentată.

„Expoziția de pictură «Rădăcini însângerate» este un omagiu pentru eroii care s-au jertfit pentru neamul românesc. O expoziție în destinul artistic, pe care o dedic părinților, străbunilor și concetățenilor din satul meu natal, Avântu. Un sat așezat pe vatra unui sit neolitic, cu eroi din Primul Război Mondial. Satul Avântu a fost distrus total din cauza faptului că a fost pe linia roșie a frontului, care s-a desfășurat de la Sculeni, Vânători până la Podu Iloaiei. În aceste zone s-au dat cele mai multe lupte crâncene”, a declarat Mihai Coțovanu.

Tot luna aceasta, la Galeriile de Artă „Theodor Pallady” a avut loc expoziția Salonul Național de Arte Vizuale ,,Erotica” 2024.

Expoziția de pictură „Rădăcini însângerate” este una despre sacrificiu și memorie

În cadrul expoziției, oamenii vor avea ocazia să admire portrete ale unor personalități importante ale istoriei românești, precum Mihai Eminescu, Regele Ferdinand, Regina Maria, Nicolae Iorga și Principesa Elena Sturdza. Această personalitate din urmă este evocată în lucrările lui Mihai Coțovanu prin „Palatul Principesei Elena Olga Sturdza”, un loc cu o semnificație istorică majoră, unde în 1917 a fost înființat un orfelinat pentru copiii rămași orfani în urma Războiului.

„Expoziția reunește tablouri din satul Avântu, Iași, portretele mamei Aurica, bunica Maria, Mihai Eminescu, Regele Ferdinand, Regina Maria, Nicolae Iorga, Principesa Elena Sturdza. Am evocat, în spațiul plastic, «Palatul Principesei Elena Olga Sturdza», unde a înființat în anii 1917 un orfelinat, iar prin Societatea pentru Ocrotirea Orfanilor au adăpostit 340.000 de copii”, a explicat Mihai Coțovanu.

„Rădăcini însângerate” este o lecție de istorie și o evocare a dramelor războiului. Lucrările artistului Mihai Coțovanu reînvie amintiri despre război, despre pierderi și despre datoria de a păstra în memorie sacrificiul celor care au luptat pentru țară.

În perioada 10 – 30 octombrie 2024, la Galeria de artă „Theodor Pallady” a avut loc expoziția Salonul anual de Artă ,,ARTIS 2024”.

Începând cu 1 decembrie 2024, la Galeriile de Artă „Theodor Pallady” din Iași poate fi vizitată expoziția „Rădăcini însângerate”, dedicată Marii Uniri din 1918. Acest eveniment este un prilej de a omagia eroii care s-au sacrificat pentru țară.

Comentarii
  • iubitor de Artă, Christian Lucaci

    Felicitări!
    Ce mult mă bucur că Arta strălucește prin geniile românești! E multă muncă, asiduă, dar fascinantă și captivă! Și din pictură avem lecții de învățat pentru a ne îmbogăți spiritual și înțelept!
    Mulțumim pentru anunț!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 decembrie 2024
04 decembrie 2024