Prima pagină » Eveniment-Social » Începând cu noul an școlar, cu aprobarea Ministerului Educației pot fi și peste 28 de elevi într-o clasă de gimnaziu sau de liceu
Începând cu noul an școlar, cu aprobarea Ministerului Educației pot fi și peste 28 de elevi într-o clasă de gimnaziu sau de liceu

Începând cu noul an școlar, cu aprobarea Ministerului Educației pot fi și peste 28 de elevi într-o clasă de gimnaziu sau de liceu

02 oct. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Începând cu anul școlar 2024-2025, pot să fie și peste 28 de elevi într-o clasă de gimnaziu sau de liceu, cu aprobarea Ministerului Educației, conform noului Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP)

Începând cu noul an școlar, cu aprobarea Ministerului Educației pot fi și peste 28 de elevi într-o clasă de gimnaziu sau de liceu

Conform noului ROFUIP, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) poate aproba depăşirea efectivului maxim cu cel mult 2 beneficiari peste efectivul maxim, pe baza justificării din partea consiliului de administrație al unității de învățământ.

„În situaţii excepţionale, bine motivate, în care transferul nu se poate face cu încadrarea în numărul maxim de beneficiari primari ai educației la grupă/formaţiunea de studiu, ISJ/ISMB poate aproba depăşirea efectivului maxim cu cel mult 2 beneficiari peste efectivul maxim, pe baza justificării din partea consiliului de administrație al unității de învățământ. Pentru situațiile excepționale în care se solicită depăşirea cu peste 2 beneficiari primari a numărului maxim de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/formaţiunea de studiu, aprobarea va fi dată de Ministerul Educaţiei, conform metodologiei în vigoare”, se arată în ROFUIP.

În privința numărului de elevi dintr-o clasă/grupă, Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede următoarele (prevederile se aplică din anul școlar 2024-2025, doar pentru formațiuni de studiu noi: grupa mică, clasa pregătitoare și clasa a IX-a): pentru formațiunile noi de studiu, respectiv grupa mică, clasa pregătitoare și clasa a IX-a, grupele trebuie să fie formate astfel: grupa mică cuprinde, în medie, 7 copii, dar nu mai puțin de 5 și nu mai mult de 9, grupa mijlocie cuprinde, în medie, 12 copii, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 15, grupa mare cuprinde, în medie, 14 copii, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 20. Pentru educația timpurie, nivel preșcolar, grupa cuprinde, în medie, 15 preșcolari, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 20. Învățământul primar: clasa cuprinde, în medie, 16 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22.

Ministerul Educației aprobă situațiile excepționale

Pentru învățământul gimnazial, clasa cuprinde, în medie, 18 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26. Clasele pentru învățământul sportiv și de artă cuprind, în medie, 16 elevi, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 24, și poate fi constituită din maxim 4 grupe. Grupa cuprinde, în medie, 7 elevi, dar nu mai puțin de 4 și nu mai mult de 10.

Pentru învățământul liceal, inclusiv dual, clasa cuprinde, în medie, 22 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 26. Instruirea practică și pregătirea de specialitate se desfășoară pe grupe de minim 8 elevi și maxim 15 elevi. Clasele din învățământul liceal tehnologic pot fi constituite din maxim 3 grupe cu calificări diferite. Pentru învățământul postliceal, clasa cuprinde, în medie, 22 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 28.

În situații excepționale, formațiunile de antepreșcolari, preșcolari sau de elevi pot funcționa cu cel mult 2 beneficiari sub efectivul minim sau peste efectivul maxim după caz, cu aprobarea DJIP/DMBIP, pe baza unei justificări din partea consiliului de administrație al unității de învățământ. Pentru cazurile în care se solicită depășirea cu peste 2 elevi într-o clasă de beneficiari primari a numărului maxim, aprobarea va fi dată de Ministerul Educației, în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
06 octombrie 2024
06 octombrie 2024