Un număr de 22 de centre incluse în prima etapă de vaccinare anti-COVID-19 sunt deschise pentru rapel. În total s-au vaccinat 21.870 de persoane în județul Iași, în ultimele patru săptămâni. Pentru a suplimenta numărul punctelor de vaccinare anti-COVID-19, alte opt vor fi deschise în următoarele zile
Campania de vaccinare anti-COVID-19 continuă la Iași. Începând de luni, 25 ianuarie 2021, sute de persoane incluse în prima etapă vor merge pentru a li se administra cea de-a doua și ultima doză de vaccin. În județul Iași au fost imunizate de la începutul campaniei, 27 decembrie 2020, și până pe data de 23 ianuarie 2021, 21.870 de persoane. Autoritățile au deschis 17 centre de vaccinare în județ cu un total de 19 puncte de vaccinare. La fiecare două-trei zile sunt administrare 1.140 de doze de vaccin anti-COVID-19. Fiecare punct care asigură imunizarea în cea de-a doua etapă este deschis zilnic, de la ora 8:00 pâna la ora 20:00. În rândul persoanele care s-au injectat cu noul ser au fost înregistrate reacții adverse ușoare: o durere la locul de injectare, stări de amețeală, hipertensiune, frisoane.
Încă 8 puncte de vaccinare se vor deschide pentru persoanele incluse în etapa a doua
Spațiile conforme cu normele în vigoare pentru organizarea unui centru de vaccinare anti-COVID-19 nu sunt ușor de găsit. Aceste locații trebuie să fie dotate corespunzător și să aibă o suprafață suficient de mare pentru ca fiecare etapă să se poată face în condiții normale. Autoritățile ieșene vor deschide alte 8 puncte de vaccinare anti-COVID-19 pentru etapa a doua, pentru care se pregătesc spațiile și se stabilesc echipele. Etapa a doua de vaccinare a început luni, 18 ianuarie 2021. Cu doar o zi în urmă, s-a dat startul vaccinării cu cea de-a două doză de vaccin pentru persoanele care s-au vaccinat în prima etapă și pentru care au trecut cele 21 de zile de așteptare pentru rapel.
Astfel, în ultima săptămână, campania de vaccinare anti-COVID-19 a continuat cu administrarea ultimei doze pentru personalul medico-sanitar din cadrul centrului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Totodată, în 19 puncte de vaccinare anti-COVID-19 au fost imunizate persoanele incluse în cea de-a doua etapă. Astfel, în perioada 18-22 ianuarie 2021, s-au imunizat în total 7.866 de ieșeni cu prima sau cea de-a doua doză de vaccin. Pe data de 21 ianuarie 2021, din 2.049 de ieșeni imunizați, 1.373 au fost din etapa a doua.
Persoanele vaccinate în prima etapă încep rapelul
În data de 4 ianuarie 2021, s-a început administrarea primei doze în 22 de centre de vaccinare din județul Iași pentru persoanele incluse în prima etapă, personalul din sistemul sanitar. Până la acea dată, în cel de-al 23-lea centru din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, prima fază era deja încheiată. Începând de astăzi, 25 ianuarie 2021, personalul medico-sanitar din aceste centre intră la rapel. Între timp, în fiecare unitate medicală, angajații care nu s-au înscris la început pentru prima doză, dar s-au decis ulterior, vor fi programați odată cu cei care intră la rapel. La început, aproximativ 35 la sută dintre cadrele medicale din fiecare spital și-au exprimat dorința de a se vaccina. După ce au observat că ceilalți colegi nu au avut complicații post-vaccinare, mai multe cadre medicale s-au adăugat pe liste și s-au programat pentru a se injecta cu serul împotriva noului coronavirus.
Reacțiile adverse întâlnite după vaccinare
În cazul vaccinului împotriva COVID-19, dezvoltat de Pfizer BioNtech, medicii spun că reacțiile adverse nu sunt diferite de cele deja existente la alte tipuri de vaccin. Formele reacțiilor adverse pot fi ușoare sau moderate și trebuie monitorizate de către un medic infecționist și un medic de terapie intensivă. Conform prospectului, printre reacțiile adverse întâlnite se numără: durere de cap, durere sau iritație la nivelul locului de administrare a vaccinului, dureri articulare, frisoane, oboseală, febră, greață, insomnie. Practic, imediat după vaccinare, orice persoană va fi supravegheată în centrul în care i s-a administat serul pentru o perioadă de 15 – 30 de minute. În acest fel se poate interveni imediat în cazul apariției reacțiilor adverse, echipa de medici asigurând tratamentul necesar.
740.294 de persoane programate prin platforma informatică pentru vaccinarea anti-COVID-19
Platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva coronavirus a devenit operațională pentru persoanele incluse în etapa a doua pe data de 15 ianuarie 2021, ora 15:00. De la acel moment și până vineri, 22 ianuarie, ora 09:00, s-au programat 740.294 persoane din etapa a II-a de vaccinare, din care: 315.449 adulți peste 65 ani, 162.317 persoane cu afecțiuni cronice și 262.528 angajați din domenii esențiale. Personale incluse în etapa a doua de vaccinare s-au programat accesând platforma online în următoarele modaltăți: 278.690 individual, 135.800 prin intermediul medicilor, 82.993 telefonic, prin Call Center și 242.811 de persoane din domenii esențiale prin intermediul angajatorului.