Titlurile zilei

Personalul medico-sanitar din Iași a refuzat să se înscrie pe listele de vaccinare anti-COVID-19! Motivul este dat de lipsa informațiilor clare din partea autorităților

Publicat: 18 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Personalul medico-sanitar din Iași a refuzat să se înscrie pe listele de vaccinare anti-COVID-19 Motivul este dat de lipsa informațiilor clare din partea autorităților

Multe cadre medicale nu doresc să se înscrie pe listele de vaccinare anti-COVID-19. Lipsa de informații concrete cu privire la dozele care vor ajunge până la finalul lunii decembrie 2020 este principala cauză. Medicii speră ca vaccinarea să fie soluția care ne va scăpa de infecția cu coronavirus

Vaccinul anti-COVID-19 stârnește păreri contradictorii și în rândul cadrelor medicale din Iași. Situația incertă cu privire la aspectele ce țin de administrarea dozelor pentru imunizarea populației îi determină pe mulți medici, asistenți și infirmieri să nu se înscrie încă pe listele de vaccinare. Chiar dacă unii dintre ei își doresc să se vaccineze, susțin că nu o să accepte decât atunci când vor avea informații complete despre cât se sigură și eficientă este administrarea lui. Treptat, apar tot mai multe discuții despre campania de imunizare împotriva noul tip de virus, iar autoritățile promit că vor furniza toate aspectele privind campania gratuită de vaccinare. Primele doze vor fi aduse până la sfârșitul acestei luni, iar până atunci personalul medico-sanitar din Iași se poate înscrie pe listele aflate în evidența Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași.

Cadrele medico-sanitare din Iași nu au decis dacă se vor vaccina anti-COVID-19

Cadrele medicale din Iași sunt prima categorie de persoane care vor primi dozele de vaccin împotriva noului coronavirus. Luni la rând au văzut ce efecte are infecția cu acest tip de virus pentru sute de pacienți. Soluția mult așteptată este vaccinul anti-COVID-19 care să imunizeze populația. De câteva săptămâni se vorbește despre dozele dezvoltate de specialiști și despre distribuirea lor în toate țările. Totuși, lipsa informațiilor îi lasă sceptici chiar și pe medicii și asistenții medicali.

„M-am trecut pe listă pentru vaccinare, însă aștept mai multe informații. Chiar astăzi am primit o adresă de la DSP Iași prin care am fost anunțați că vom primi cât mai prompt datele și legislația privind vaccinarea. Am fost puși să transmitem de azi ( 17 decembrie -n.r.) pe mâine numărul persoanelor care doresc să se vaccineze. Părerile membrilor de sindicat sunt împărțite. În lipsa unor informații concrete au fost foarte puțini înscriși, cel puțin în județul Iași, tocmai pentru că a fost o lipsă de comunicare și informare despre ceea ce înseamnă vaccinarea anti-COVID-19, ce fel de doze de vaccin primim.

Este vorba despre aspecte ce țin de sănătatea noastră și nu putem spune că da, o să ne vaccinăm în orice condiții. Sunt cazuri, de exemplu, în care, dintr-o secție de 60 de oameni doar un asistent, două infirmiere și doi medici s-au înscris pe liste. Restul care nu au acceptat, nu au făcut-o pentru că nu își doresc neapărat, ci ca o reacție firească din cauza lipsei de informații, iar în momentul în care vor exista, cu siguranță vor fi mai mulți doritori. În județul Iași, circa 45 la sută din totalul personalului medical din cadrul sindicatului s-a înscris pentru vaccinare”, a declarat Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas Iași.

Încrederea în eficiența vaccinului anti-COVID-19 va crește odată cu apariția informațiilor complete

În cadrul Ordinului Asistenților Medicali, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) filiala Iași sunt înscriși 14.300 de membrii, dintre care 8.770 sunt activi. Până de curând au fost foarte sceptici cu privire la campania de vaccinare anti COVID-19. Pe măsură ce au apărut mai multe clarificări, au început să-și exprime acordul cu privire la vaccinare.

„Mare parte dintre membrii organizației vor să se vaccineze. Inițial, au fost mai sceptici pentru că nu știau foarte multe despre caracteristicile vaccinului anti-COVID-19. Când se vor cunoaște mult mai multe informații, cu siguranță se vor imuniza mult mai mulți. Sunt categoriile din prima linie care au nevoie de o soluție care să îi protezeje. La nivelul țării am văzut rapoarte care au arătat că circa 60 la sută dintre asistenții medicali, infirmieri, au fost infectați cu coronavirus. Singura șansă de a ne proteja va fi vaccinarea. Consider că este un lucru foarte bun că apare acest vaccin și că se pot imuniza colegii mei. Sunt convinsă că atunci când se vor afla mai multe informații despre aspecte ce țin de vaccinarea împotriva acestui virus, o să fie și mai multe persoane înscrise pe listă”, spune Liliana Pintilie, președinta OAMGMAMR filiala Iași.

Liviu Oprea: „Am obosit după aceste luni, iar vaccinul anti-COVID-19 este soluția pentru a ieși din această situație”

Cadrele medicale spun că vaccinul este o soluție pentru a ieși din pandemia COVID-19, însă nu știu încă ce vaccin va ajunge în țară. Trei producători așteaptă aprobarea pentru vaccinul anti-COVID-19. Este vorba de Pfizer-BioNtech, Moderna, și vaccinul rusesc Sputnik V. Toți caută informații care să le confere măcar speranța că, începând cu anul viitor, râspândirea infecției cu coronavirus va fi redusă. Între timp, personalul medical așteaptă stabilirea exactă a vaccinului anti-COVID-19 care va imuniza populația în prima jumătate a anului 2020.

„Am citit toate articolele apărute recent, inclusiv raportul instituțiilor abilitate și pare a fi destul de sigur și de eficient. Reacțiile adverse nu sunt diferite față de alte tipuri de vaccin. Până să decidem, punem în balanță riscurile la care ne expunem dacă facem acest vaccin cu cele pe care ni le asumăm în cazul în care îl primim. Este o soluție de a ieși din această situație de care ne-am săturat deja, am obosit după atâtea luni în care am încercat să împiedicăm răspândirea. Soluția este vaccinul anti-COVID-19. Pe măsură ce vaccinul va intra și va deveni mult mai clar tot ce ține de el, sunt sigur că ai mei colegi vor fi foarte deschiși și se vor imuniza foarte mulți”, a explicat dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași.

Vaccinul anti-COVID-19 va imuniza populația etapizat

Primele 10.000 de doze de vaccin împotriva noului tip de virus vor ajunge în România în următoarele două săptămâni. În prima etapă, sunt vizate cadrele medicale atât din sectorul privat, cât și din cel de stat. Sunt cuprinși în această categorie toți angajații din domeniul sănătății, de la medici de familie, stomatologi, studenți, rezidenți și voluntari care activează în unitățile sanitare. Tot în prima etapă intră și personalul de îngrijire din centrele rezidențiale și medico-sociale, care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu, dar și din serviciile de sănătate publică.

În cea de-a doua etapă sunt incluse persoanele din categoriile de risc, cu vârste de peste 65 de ani sau care suferă de afecțiuni cronice și angajații din instituțiile statului. Restul populației care își dorește imunizarea împotriva noul virus intră în ultima etapă de vaccinare, cea generală. Prima persoană vaccinată anti-COVID-19 cu doza celor de Pfizer-BioNtech este o femeie de 90 de ani din Irlanda de Nord.

Adauga un comentariu