Echipaje ale Gardienilor Revoluţiei din Iran au capturat, marţi, o navă militară americană fără echipaj, într-un incident produs în Golful Persic, dar vasul a fost eliberat în contextul apropierii forţelor navale americane, informează Mediafax.
Este prima dată când o navă fără echipaj a Flotei a V-a a Statelor Unite, activă în Orientul Mijlociu, este vizată de Iran.
Nava militară Shahid Baziar, aparţinând Gardienilor Revoluţiei din Iran, a capturat nava americană Saildrone Explorer, dirijată de la distanţă, în zona centrală a Golfului Persic, şi a încercat să o tracteze spre un port iranian, a declarat marţi Timothy Hawkins, purtătorul de cuvânt al Flotei a V-a a Forţelor Navale americane.
Oficialul american afirmă că nava militară fără echipaj a fost tractată pe o anumită distanţă
Oficialul american afirmă că nava militară fără echipaj, dotată cu sisteme video, radare şi sensori maritimi, a fost tractată pe o anumită distanţă.
Forţele Navale americane au trimis imediat nava de patrulare USS Thunderbolt şi un elicopter de tip MH-60 Seahawk. Apoi, Forţele Navale americane au comunicat datele pentru identificarea navei capturate.
„Reacţia noastră a fost în mod clar de a afirma că este vorba de o navă aparţinând Statelor Unite care se afla în apele internaţionale şi de a semnala că aveam intenţia de a trece la acţiuni dacă era necesar”, a precizat Timothy Hawkins.
„Acest incident demonstrează o dată în plus activităţile destabilizatoare continue”
Oficialul militar american a subliniat că incidentul s-a încheiat paşnic după aproximativ patru ore. Acesta mai susține că incidentul demonstrează o dată în plus activităţile destabilizatoare continue, ilegale şi neprofesioniste ale Iranului.
„Acest incident demonstrează o dată în plus activităţile destabilizatoare continue, ilegale şi neprofesioniste ale Iranului în Orientul Mijlociu”, a declarat generalul american Michael Erik Kurilla, şeful Comandamentului Central american (CENTCOM).
Incidentul intervine în contextul în care Iranul şi Statele Unite depun eforturi diplomatice pentru reactivarea Acordului nuclear din 2015.