National

Tragedie la Spitalul clinic „Dr. Victor Babes”. Trei pacienți ar fi murit din cauza unei probleme în furnizarea oxigenului – Update

Publicat: 12 apr. 2021

Trei persoane ar fi decedat după ce alimentarea cu oxigen în TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș din Capitală s-ar fi oprit. În unitatea mobilă ATI se aflau opt persoane internate infectate cu coronavirus. Ceilalți pacienți care au supraviețuit au fost transferați la alte spitale.

Totul s-a întâmplat, în această după-amiază, în jurul orei 17.00, la unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeş, acolo unde se aflau opt pacienţi bolnavi de COVID-19 şi care erau în stare gravă. În urma unei erori la sistemul de oxigen al TIR-ului ce aparţine Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, ventilatoarele care îi ajuta pe pacienţi să trăiască s-au oprit.

Update: „Referitor la situația petrecută azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Institutului Național Victor Babeș din capitală, dorim să facem următoarele precizări:

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.

Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș
– 1 pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș
– 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)
– 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni
– 1 pacient la Floreasca
-3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator”, se arată în comunicatul DSU.

Update: Trei femei în vârstă de 66, 74 și 84 au decedat în această seară în urma unei defecțiuni produse la o unitate mobilă a Spitalului „Victor Babeș”.

Update: Surse medicale au declarat că ventilatoarele ar fi fost montate greșit. De asemenea, responabilul care s-a deplasat la fața locului pentru a verifica care este situația ventilatoarelor, a refuzat să intre în secție din cauză că îi este frică că se poate infecta cu noul coronavirus. La unitatea medicală se află procurorul care anchetează cazul și mai mulți polițiști de la omoruri. A fost deschis un dosar sub acuzația de ucidere din culpă. Mâine vor fi audiate mai multe persoane.

Drept urmare, cel puţin trei pacienţi au murit, în timp ce ceilalţi cinci au fost transferaţi la alte spitale din Bucureşti. La faţa locului s-au deplasat membri unei echipe tehnice, aceştia stabilind că presiunea oxigenului a fost mai mare decât limita permisă, motiv pentru care un sistem de siguranţă a blocat ventilatoarele.

Articol în curs de actualizare

Adauga un comentariu