Prima pagină » National » Incidente la alegerile locale și europarlamentare din România. Suspiciuni de fraudă electorală
Incidente la alegerile locale și europarlamentare din România. Suspiciuni de fraudă electorală

Incidente la alegerile locale și europarlamentare din România. Suspiciuni de fraudă electorală

09 iun. 2024, 13:10,
BZI.ro, în National

Un poliţist aflat într-o secţie de votare din judeţul Dolj a folosit sprayul lacrimogen după ce un bărbat devenise agresiv. De asemenea, în urma conflictului partenera bărbatului l-a muşcat de mână pe poliţist.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj au anunţat că un agent de poliţie aflat în serviciul de protecţie la secţia de votare nr. 299 Cerăt a intervenit, deoarece se crease îmbulzeală la intrare.

„La un moment dat, unul dintre bărbaţii aflaţi în grup a devenit recalcitrant, fapt pentru care a fost folosit sprayul iritant lacrimogen din dotare.De asemenea, concubina bărbatului în cauză s-a apropiat de poliţist şi l-a muşcat de mână, fără a fi nevoie de îngrijiri medicale”, au precizat poliţiştii.

Cele două persoane sunt în custodia poliţiştilor şi vor fi cercetate pentru ultraj. Totodată, poliţistul respectiv a fost înlocuit din serviciul de protecţie.

Patru preşedinţi ai unor secţii de votare din Mehedinţi au plecat acasă cu ştampilele de control

Patru preşedinţi ai unor secţii de votare din oraşul Strehaia, judeţul Mehedinţi, au plecat acasă cu ştampilele de control, după ce sâmbătă seară au sigilat secţiile de votare. Poliţiştii au sesizat Autoritatea Electorală Permanentă.

„La data de 08 iunie a.c., ora 22.08, Poliţia oraşului Strehaia a fost sesizată de un bărbat de 37 de ani cu privire la faptul că preşedinţii a 4 secţii de votare din oraşul Strehaia ar fi plecat la domiciliile lor cu ştampile de control ale secţiilor de votare. Din verificările efectuate de poliţişti s-a stabilit că după sigilarea căilor de acces ale celor patru secţii de votare folosind ştampilele de control, preşedinţii acestor secţii ar fi plecat cu ştampilele de control la domiciliu”, a tranmsis IPJ Mehedinţi.

Cu privire la aceste aspecte poliţiştii au informat Autoritatea Electorală Permanentă – Direcţia Judeţeană Mehedinţi pentru dispunerea de măsuri legale.

Primarul Constanţei a fost acuzat că încearcă să deturneze votul

PNL Constanţa respinge acuzaţiile conform cărora Primăria şi primarul Vergil Chiţac nu au asigurat urnele necesare, conform specificaţiilor din legea electorală, pentru procesul de vot în toate secţiile din municipiu.

Organizaţia prezintă, în acest context, un document al Biroului Electoral Central care precizează că neasigurarea unor parametri tehnici în cazul urnelor de votare nu este de natură a vicia procesul de vot.

PNL Constanţa cataloghează acuzaţiile drept „manipulări” şi prezintă, duminică, un document al Biroului Electoral Central conform căruia neasigurarea unor parametri tehnici în cazul urnelor de votare nu este de natură a vicia procesul de vot.

„PNL Constanţa face un apel la responsabilitate publică şi respect pentru principiile de bază ale democraţiei. În urma comunicării Biroului Electoral Central, care invalidează acuzaţiile false de fraudă din partea PSD, USR şi AUR şi a candidaţilor aferenţi la funcţia de primar al municipiului Constanţa, sancţionăm public orice tentativă de a pune sub semnul întrebării corectitudinea procesului de vot în Constanţa. Biroul Electoral Central a specificat, foarte clar, printr-o comunicare oficială, că specificaţiile şi particularităţile tehnice ale urnelor de vot nu sunt de natură să vicieze rezultatele votului. Respingem ferm acuzaţiile de fraudă formulate de reprezentanţii principalelor de partide de opoziţie locală şi le plasăm în sfera unei tentative eşuate de manipulare publică a electoratului, doar cu câteva ore înainte de începerea procesului de vot”, transmit, duminică, oficialii PNL Constanţa.

O femeie care a votat la o secţie din Câmpeni a reclamat că a primit un buletin de vot deja ştampilat

O femeie din judeţul Alba care duminică a mers să voteze la o secţie deschisă în oraşul Câmpeni a reclamat la poliţie faptul că unul dintre buletinele de vot pe care le-a primit era deja ştampilat.

Buletinul a fost anulat, femeia şi-a exercitat dreptul la vot, iar poliţia a deschis dosar penal pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale, la nivelul judeţului Alba.

„În jurul orei 10.00, Poliţia Oraşului Câmpeni a fost sesizată de către o femeie care s-a prezentat pentru exercitarea dreptului la vot la Secţie 205 – Şcoala Gimnazială din localitatea Bistra, cu privire la faptul că buletinul său de vot era ştampilat în avans. Buletinul de vot a fost anulat, iar persoana a votat pe un alt buletin de vot. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 385 din Codul Penal”, informează, duminică, Poliţia judeţeană Alba.

Poliţiştii fac verificări, după o sesizare că o persoană a pierdut o ştampilă de vot la o secţie de votare din Sectorul 6 al Capitalei

Poliţia Capitalei a transmis că sunt făcute verificări în incinta unei secţii de votare din Sectorul 6, după ce o persoană ar fi pierdut ştampila, în timp ce se afla în incinta unei secţii de votare.

Conform unor surse, femeia care a pierdut ştampila ar fi reprezentantul USR.

Poliţia Capitalei a mai precizat că poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au identificat persoana în cauză, o femeie, în vârstă de 72 de ani, membru al comisiei, iar în urma efectuării controlului corporal şi al bagajului, asupra acesteia a fost găsită ştampila.

„Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Secţiei 20 Poliţie Poliţie, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt”, mai spune sursa citată.

Două amenzi şi două dosare penale în Timiş, la alegerile locale şi europarlamentare

Poliţiştii din judeţul Timiş au dat două amenzi şi au întocmit două dosare penale pentru fraudă electorală, după incidente care au avut loc în secţiile de votare.

„Cele mai frecvente sesizări au vizat frauda la vot, fotografierea buletinului de vot în timpul exercitării dreptului de vot şi continuarea propagandei electorale. Efectivele MAI au aplicat 2 sancţiuni contravenţionale şi au întocmit 2 dosare penale cu privire la posibile infracţiuni”, a transmis IPJ Timis.

Potrivit poliţiştilor, au fost date amenzi la Recaş (pentru propagandă electorală) şi la Voiteg (pentru fotografierea buletinului de vot). De asemenea, au fost întocmite dosare penale pentru suspiciuni de fraudă electorală la Iecea Mare, unde lipsesc trei buletine de vot şi la Săcălaz, unde alegătorii au primit buletine de vot deja ştampilate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *