Titlurile zilei

Incredibil! Cele mai mari amenzi date în perioada Stării de urgență, la Iași. Administratorul unui magazin de cartier are de plătit 70.000 lei după ce a încălcat regulile în perioada pandemiei COVID-19

Publicat: 19 mai 2020

Amenzile aplicate în perioada stării de urgență la Iași au atins cote de-a dreptul uluitoare. Dacă cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru deranjarea liniștii publice în această perioadă de pandemie, cele mai mari amenzi au fost date unor persoane juridice care nu au respectat normele de protecție și de prevenire a răspândirii COVID-19. Practic, trei sancțiuni în valoare 70.000 lei au fost aplicate de polițiștii locali ieșeni încă din primele zile ale stării de urgență administratorilor unor magazine de cartier care au expus populația îmbolnăvirii cu Coronavirus și nu au luat măsurile obligatorii de protecție. Pentru încălcarea prevederilor legale, au fost constatate și aplicate un număr de 4.317 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4.551.481 lei în această perioadă

Câteva mii de ieșeni au fost amendați în perioada Stării de urgență decretată în perioada 18 martie 2020-15 mai 2020, iar multe dintre acestea au fost aplicate tocmai pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și diminuare a răspândirii virusului SARS-COV-2. Dacă cel mai mare număr de amenzi date de polițiștii locali ieșeni în perioada respectivă se referă la deranjarea liniștii publice și adresarea de expresii jignitoare agenților care au solicitat legitimarea cetățenilor, cele mai mari sancțiuni au fost aplicate unor persoane juridice. Este vorba despre trei societăți comerciale, mai exact magazine și baruri de cartier, a căror administratori nu au respectat obligațiile de protecție și de prevenire.

Practic, în perioada Stării de urgență, polițiștii locali ieșeni au aplicat trei amenzi în valoare de 70.000 lei fiecare către SC Trust Caravan SRL din zona Șoselei Naționale, SC Magic Only SRL și II Simargu Elena din zona Galata. Este vorba în special despre mici magazine/baruri de cartier, unde, pe lângă produsele alimentare, se comercializează și băuturi alcoolice, iar de multe ori la pahar. Trust Caravan SRL are ca domeniu de activitate comerțul cu amănuntul, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun. Amenda aplicată de polițiștii locali administratorului N.G. a venit pentru că nu au fost luate nici măcar măsurile elementare obligatorii de protecție cu măști și mănuși, iar populația a fost expusă pericolului fără păstrarea distanțării sociale.

Peste 4.000 de sancțiuni aplicate ieșenilor în perioada pandemiei Coronavirus

În perioada Stării de Urgență, zilnic, și-au desfășurat activitatea, în medie, 163 polițiști locali pe străzile din Iași. Pentru încălcarea prevederilor legale, au fost constatate și aplicate un număr de 4.317 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4.551.481 lei.

„În perioada 18 martie – 15 mai 2020, activitatea personalului operativ s-a desfășurat, în conformitate cu statul de funcții, pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică pe raza municipiului Iași, respectiv pe cele 6 Secții de Poliție, iar în contextul instituirii Stării de urgență pe teritoriul României, prin Decretul 195 din 16 martie 2020, o parte dintre polițiștii locali au efectuat serviciu de asigurare a ordinii și liniștii publice, verificare persoane aflate în izolare, precum și puncte fixe de control în sistem integrat, sub directa îndrumare al Poliției Municipiului Iași. Serviciul Intervenții a asigurat măsuri de ordine și liniște publică, precum și de informare și protejare a persoanelor fără adăpost care au fost cazate în spațiile puse la dispoziție de Primăria Municipiului Iași, respectiv Baia Publică și Căminul C.A. Rosetti”, au precizat oficialii Poliției Locale Iași.

Măsuri speciale și în perioada Stării de alertă

Concret, în această perioadă, polițiștii locali ieșeni au efectuat 5.301 verificări de persoane, autovehicule, societăți comerciale, iar atunci când pe camerele de supraveghere din cadrul Compartimentului Managementul Traficului Rutier au fost surprinse fapte de natură antisocială, au fost dirijate patrulele din teren.

„În perioada supusă analizei, patrulele mixte formate din polițiști locali și polițiști din cadrul Poliției Municipiului Iași au prins în flagrant 27 de infractori. Începând cu data de 15.05.2020, Poliția Locală Iași desfășoară activități specifice Stării de alertă conform Hotărârii Guvernului nr. 24/14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2, sub coordonarea Poliției Municipiului Iași”, au mai declarat reprezentanții Poliției Locale Iași.
Comentarii
  • stau si ma intreb, oare hypermarketurile de ce nu sunt verificate inopinant la sange, cum sunt verificati micii buticari din cartier? oare chiar atat de corecti sunt alea, comparativ cu buticarii?

  • La tatuci nu se duc ca primesc suturi in fund! Pe aia mici sa i doboare..militia interlopa si spagara! Asa functioneaza mafia in Romania!

  • La ce foloseste pexiglasul daca ..tot te atingi cu casierul..marfa merge pe banda atingi cu mana si etc….astia minti luminate care ne conduc INCOMPETENTII!

  • Sa ,,omoare,,micul comercinat sa ramana spagarii cu corporatistii..sa cumpere tot..justitia obedienta cu legea in mana! Romania! Chirica spagarul! bugetar!

Adauga un comentariu