Local

Incredibil. În plină pandemie de COVID-19, ieșenii pleacă în străinătate la cules sparanghel! Avion special către o zonă roșie din Germania

Publicat: 25 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Incredibil. În plină pandemie de COVID-19 ieșenii pleacă în străinătate la cules sparanghel Avion special către o zonă roșie din Germania

Situație ceva mai specială petrecută la Iași. Un charter pus la dispoziție de Blue Air a dus mai mulți ieșeni către o regiune din zona Germaniei aflată deja în alertă de COVID-19 și situată în zona roșie. Oamenii vor lucra în agricultură la o companie locală care a recrutat sute de români

Decizie șocantă pentru un număr ridicat de persoane din județul Iași. În plină pandemie de COVID-19 (coronavirus), circa 150 de ieșeni au ales să plece la muncă în străinătate. Oamenii au fost tocmiți de o firmă din zona Dortmund, landul Renania de Nord-Westfalia, să muncească în agricultură, la cules de sparanghel.
Compania din orașul Munster, aflat aproape de Dortmund, a căutat persoane care să lucreze în agricultură și astfel a ajuns să recruteze români care să muncească acolo pe o perioadă nedeterminată de timp. Culmea, landul respectiv este cuprins de pandemia de COVID-19 și se află în zona roșie, însă asta nu a împiedicat firma din Germania să caute persoane dispuse să muncească.

În aceste condiții, ieri, 24 martie, la ora 16:00, a decolat un charter pus la dispoziție de compania Blue Air, cu circa 150 de oameni la bord, cu destinația Germania. Nu este prima cursă care face acest lucru. Atât la Iași, cât și la Suceava de exemplu, au mai decolat curse speciale cu destinația Germania.

Sute de români ajung în zonă

Zilele trecute, o cursă charter a transportat peste o sută de persoane din Suceava spre aceeași destinație, oamenii urmând a munci în agricultură la cules de sparanghel. Firma germană care a făcut angajările le-a pus la dispozițe salariaților, majoritatea din județul Suceava, un zbor charter pentru a ajunge vineri în Germania. Toți aceștia au fost tocmiți ca muncitori sezonieri pentru compania germană.

Dubios este faptul că firma din landul Renania de Nord-Westfalia preferă muncitorii din alte state, din zone de asemenea afectate de pandemia de COVID-19! Germania este unul din statele puternic lovite de virusul COVID-19. Țara este pe locul trei în Europa după Italia și Spania la numărul de cazuri, autoritățile raportând peste 15.000 cazuri. Peste o mie au fost raportate tocmai în landul în care trebuie să ajungă muncitorii români.

Disperare sau inconștiență?

Românii ar urma să fie testați împotriva COVID-19 pentru a fi apți de muncă. Ce se întâmplă însă în cazul în care unul se îmbolnăvește, mai ales că ajunge într-o zonă roșie de pe continent? Practic, pleacă sănătos din România și se poate întoarce bolnav de coronavirus pentru că a ajuns într-o zonă roșie, recrutat de o firmă germană aflată în căutare disperată de muncitori. Săptămâna trecută a mai plecat un avion plin de ieșeni cu destinația Hamburg, tot pentru muncă sezonieră.

Practic, Germania este în criză de muncitori și apelează la români pentru a recolta sparanghel! Nimeni nu poate însă controla situația, iar dacă românii sunt retrimiși în țară bolnavi de COVID-19, situația va deveni una și mai gravă, iar acești oameni vor fi tratați apoi pe banii din bugetul României, adică banii strânși din taxele și impozitele celor care au rămas în țară și nu au plecat la muncă în străinătate.

Adauga un comentariu