O clădire în care s-au băgat zeci de milioane de euro fără să fie folosită aproape deloc va mai înghiți o sumă aproape identică. Autoritățile județene nu vor să renunțe cu niciun chip la un imobil care nu a adus niciun beneficiu Iașului. Clădirea de la capătul cartierului CUG ar urma să fie transformată din nou după o reabilitare completă. În aproape un deceniu nu a adus nimic notabil la bugetul județului
Unul din cele mai notabile eșecuri ale județului Iași din ultimul deceniu continuă să fie o piatră de moară pentru administrația locală. Clădirea centrului Expozițional din zona cartierului CUG ar urma să înghită alte câteva milioane de euro pentru a fi transformată din nou în ceva util. Imobilul a zăcut nefolosit ani la rând, iar acum a ajuns cu subsolul inundat, iar structura de rezistență este afectată. A fost inaugurată în 2010 de către vechea conducere a județului și cea a municipiului din fonduri europene. După câteva luni în care a găzduit o serie de târguri obscure, imobilul a rămas închis. Acum, actuala conducere a Consiliului Județean vrea să o transforme. Acolo ar urma să apară un Palat al Invenției și Inovației pentru Copii, conform lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
„Vrem ca în luna ianuarie să facem un astfel de proiect de hotărâre pentru clădirea Centrului Expozițional Moldova. La această clădire este în derulare o expertiză privind reabilitarea clădirii. Ne dorim ca acolo să funcționeze și o parte a Bibliotecii Județene «Gheorghe Asachi», a Direcției Județene de Evidență a Persoanelor. Este o clădire pe care o putem folosi. Costurile totale ar fi de șapte milioane de euro”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
Încercare pentru Muzeul „Alecsandri”
Conducerea Consiliului Județean a arătat că va discuta din nou cu Academia Română pentru preluarea Muzeului „Vasile Alecsandri” de la Mircești. Imobilul se află într-un stadiu avansat de degradare, însă Academia nu are bani. Consiliul deține terenul, iar autoritățile încearcă de ani buni să intre în posesia clădirii.
„Ne dorim să preluăm casa de la Mircești. Aceasta se dărâmă și nu dorim să ajungem la așa ceva. Casa este la Academie, terenul este la noi. Noi le-am propus să facem un protocol în acest sens. Dorim să o reabilităm, însă acum nu avem cadrul legal. Dorim să reabilităm casele tuturor scriitorilor din Iași. Suntem în discuții avansate cu Academia Română și sper să ajungem la o înțelegere”, a mai spus Maricel Popa.