Local

Infecția cu coronavirus crește riscul apariției unui accident vascular cerebral. Pacienții post-COVID-19 rămân cu o serie de afecțiuni grave

Publicat: 18 mart. 2021
Dr. Doru Baltag, directorul medical de la Spitalul de Recuperare din Iași în platoul BZI Live
Dr. Doru Baltag, directorul medical de la Spitalul de Recuperare din Iași, despre afecțiunile întâlnite la pacienții care s-au tratat de infecția cu coronavirus

După ce au trecut de infecția cu coronavirus, unii pacienți ajung la spital cu o serie de probleme grave. Medicii ieșeni au observat că, după infecția cu SARS-CoV-2, anumite afecțiuni ale bolnavilor se agravează, iar alții primesc un nou diagnostic

De la începutul pandemiei s-a discutat despre sechelele pacienților tratați de COVID-19. După ce sunt externați de pe un sector COVID-19, mulți pacienți au nevoie de consultații și tratament pentru recuperare. În afară de sechele pulmonare, s-a mai discutat și despre cele neurologice, care au nevoie de monitorizare atentă. Medicii ieșeni spun că sunt presupuneri și că nu a fost dovedită încă o legătură cauzală între COVID-19 și unele afecțiuni, dar sunt motive destul de clare care arată că infecția cu SARS-CoV-2 fie a agravat, fie a declanșat o boală. De asemenea, multe persoane care au trecut de infecția cu coronavirus au manifestări respiratorii mai mult sau mai puțin pronunțate. Simptome ale infecției cu coronavirus persistă o perioadă îndelungată. Durerile musculare, simțul mirosului sau gustului afectate, agitația și anxietatea se numără printre simptomele cu care se confruntă pacienții post-COVID-19.

Infecția cu coronavirus a provocat un accident vascular cerebral. Investigațiile medicale au arătat că pacientul era predispus

Un pacient în vârstă de 52 de ani a ajuns la Spitalul de Recuperare din Iași după ce a suferit un atac cerebral vascular (AVC). Acesta era internat de 5 zile într-un spital suport-COVID-19, acolo unde era tratat pentru infecția cu noul virus. A fost prima dată când bărbatul a avut un AVC. Medicii au constatat că era predispus, iar infecția cu coronavirus a fost cauza care l-a declanșat.

„Nu avem dovada directă, dar prin asociere cu infecția cu coronavirus, am ajuns la concluzia că putem incrimina virusul SARS-CoV-2 pentru apariția unor complicații. Am întâlnit un caz de atac vascular cerebral la un pacient pe care noi îl considerăm tânăr, fiind în vârstă de 52 de ani, care a paralizat fără să aibă un factor de risc vascular. A fost diagosticat cu 5 zile înainte de AVC cu coronavirus. Investigațiile din unitatea noastră medicală au arătat că avea o predispoziție pentru un accident vascular cerebral și infecția cu coronavirus a transformat-o în realitate. Tratamentul anticoagulant se continuă, însă de acum înainte se poate repeta oricând AVC-ul”, a spus dr. Doru Baltag, directorul medical al Spitalului de Recuperare din Iași.

Nervii periferici de la mâini și picioare au fost afectați la pacienții cu coronavirus

Mai sunt situații în care, pentru a evita infectarea pulmonară sau agravarea suferinței pulmonare, pacienții infectați cu coronavirus sunt așezați pe burtă cu o anumită poziție a membrelor. Dacă sunt ținuți un timp îndelungat, apar fenomene de elongație a nervilor de la mâini și de la picioare, resimțite de pacienți și după ce au ieșit din spitalul unde au fost tratați de COVID-19. Aceștia rămân cu un deficit motor sau senzitiv al membrelor superioare și inferioare. Acest deficit apare și în alte situații la pacienții infectați cu coronavirus, când boala le-a afectat nervii periferici.

„Este întâlnită la pacienții care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2 și o afecțiune a nervilor periferici de la mâini și picioare. Afecțiunea acută s-a instalat la un pacient după două săptămâni de la diagnosticarea cu coronavirus. Este un deficit motor sever al membrelor superioare și inferioare. A necesitat tratament cu imunoglobuline, fiind în faza acută. La spital a beneficiat de recuperare”, adaugă medicul ieșean.

Simptomele infecției cu SARS-CoV-2 se ameliorează lent, spun medicii ieșeni

Manifestările neurologice cel mai frecvent întâlnite pe parcursul unui an de la debutul pandemiei COVID-19 sunt diverse. Infecția cu coronavirus a declanșat și miastenia gravis, o afecțiune caracterizată prin slăbiciunea musculară. La pacienții care suferă de epilepsie, virusul a făcut ca dozele de medicamete antiepileptice să fie mult mai mari. Recuperarea pacienților post-COVID-19 este mult mai lentă. Gustul și mirosul apar după 4 sau 14 săptămâni, iar durerile musculare se ameliorează după o perioadă de 3-6 săptămâni post-infecție cu coronavirus.

„Cefaleea și amețeala sunt de asemenea simptome care persistă foarte mult timp după infecția cu coronavirus și vin pacienți care ne relatează că înainte de COVID-19 nu aveau nici dureri de cap, nici amețeli. Atunci am reușit să stabilim o relație cauzală. La unii pacienții s-au agravat crizele epileptice. Din cauza infecției cu coronavirus au apărut cicatrici pe creier care agravează crizele și a fost necesară creșterea dozelor de medicamente antiepileptice. De asemenea, starea de agitație a pacienților cu COVID-19 este cunoscută, o reacție fizică la starea de boală fiind un alt semn de encefalopatie cu virusul SARS-CoV-2”, încheie dr. Doru Baltag.

Adauga un comentariu