Prima pagină » Sanatate » Infecția în urechea internă. Simptome, cauze și tratament

Infecția în urechea internă. Simptome, cauze și tratament

01 dec. 2024, 16:30,
în Sanatate

O infecție a urechii interne cauzează iritarea sau inflamația unor părți ale acesteia. Ca urmare, auzul și echilibrul tău pot fi afectate. Afecțiunea poate apărea dacă răcești sau ai gripă, dar și atunci când o infecție a urechii medii se extinde.

Termenul medical este cel de „otită internă” și poate face referire la orice afecțiune care cauzează inflamație în urechea internă. În acest caz, multe persoane experimentează probleme cu auzul și echilibrul.

Infecția în urechea internă, simptome și cauze

Infecția în urechea internă poate apărea la orice vârstă, dar sunt mai frecvente în cazul adulților cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani. Copiii pot dezvolta, de asemenea, dureri de ureche, fiind un simptom al meningitei bacteriene sau al otitei. Este important de știut faptul că există două tipuri principale de infecții ale urechii interne, și anume labirintită și nevrită vestibulară.

Labirintita este o infecție a labirintului, care este partea urechii ce controlează auzul și echilibrul. Această afecțiune este cel mai frecvent cauzată de infecții virale. Nevrita vestibulară este o infecție a nervului vestibular, care este partea urechii ce se ocupă de echilibru și mișcarea ochilor. Aceasta se dezvoltă adesea înainte sau împreună cu o infecție virală.

Persoanele afectate pot experimenta o gamă largă de simptome asociate acestor simțuri. Semnele unei infecții a urechii interne pot include probleme de echilibru, vertij, amețeli, probleme de auz, greață și vărsături, o senzație de plenitudine în ureche, țiuit în ureche (tinitus), dureri de cap și de urechi. Uneori, o infecție se poate răspândi la urechea internă dintr-o altă zonă a corpului tău, cum ar fi căile respiratorii. În aceste cazuri, este posibil să ai și nas curgător sau probleme generalizate, cum ar fi febra. Adesea, simptomele inițiale încep să dispară atunci când simptomele urechii interne încep.

Cum se poate trata afecțiunea

Cele mai multe infecții ale urechii interne sunt cauzate de un virus, cum ar fi gripa, herpes zoster oticus sau Epstein-Barr, iar mai rar sunt rezultatul bacteriilor. Netratată, o afecțiune poate dăuna sistemului vestibular, care controlează echilibrul. În aceste cazuri, recuperarea poate dura mai mult. În plus, o infecție netratată ar putea duce la pierderea parțială sau totală permanentă a auzului. Este important să consultați un specialist la primul semn pe care îl observi.

Un medic specialist va efectua un examen de echilibru și, posibil, o evaluare neurologică. Spre deosebire de alte tipuri, infecțiile urechii interne nu pot fi diagnosticate corect printr-o examinare vizuală. O evaluare cuprinzătoare este necesară pentru a exclude alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi accidentul vascular cerebral, migrenele sau boala Meniere, care prezintă toate simptome similare.

Uneori, medicul poate prescrie antivirale sau antibiotice pentru a trata infecția urechii interne. Mai des, însă, se va concentra pe tratarea simptomelor decât pe afecțiune în sine. De exemplu, steroizii sunt adesea prescriși pentru a reduce inflamația. În plus, dacă ai dezvoltat vertij sau amețeli ca urmare a afecțiunii, un specialist poate recomanda antihistaminice. Dacă semnele infecției în urechea internă includ greață și vărsături, medicul poate prescrie un antiemetic sau un supresor vestibular.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Cum arăta Doinița Oancea cu păr drept! Toți o știu creață, însă e o femeie complet schimbată dacă o vezi cu părul drept
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Cine este pompierul înecat în lacul Siriu. Familia nu-şi poate explica tragedia, mai ales că tânărul fusese salvamar pentru o scurtă perioadă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Doliu în teatrul românesc. A murit un actor foarte popular
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Neluțu Varga a demis antrenorul și conducerea de la CFR Cluj! S-au bătut în vestiarul ardelenilor
Playtech.ro
Ce se face cu anafura primită de Paște și cum trebuie păstrată corect în casă
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Unde petrec Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță Paștele. Locul e de poveste, dar îi costă destul. Oricine ar vrea să fie aici / FOTO
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
TRAGEDIE înainte de Paște! A murit Dragoș Cristescu! Mare om a fost!
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025