International

Inflația a fost interzisă prin lege în Belarus! Aleksandr Lukașenko explică motivele

Publicat: 07 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Inflația a fost interzisă prin lege în Belarus Aleksandr Lukașenko explică motivele
Inflația este interzisă în Belarus, conform declarațiilor făcute de Aleksandr Lukaşenko

Aleksandr Lukașenko a declarat că în Belarus a fost interzisă inflația prin lege. Președintele explică faptul că cei care nu vor respecta decretul sunt pasibili de arestare.

Belarus este o țară care se confruntă cu mari probleme economice în contextul în care este o puternică susţinătoare a Rusiei. Țara s-a confruntat cu mișcări de proteste, iar autoritățile au arestat sute de oameni.

Inflația a fost interzisă prin lege în Belarus

Aleksandr Lukașenko, cel care conduce cu o mână de fier în Belarus a declarat recent faptul că, printr-o lege, a fost interzisă inflația în țară. Concret, președintele a explicat faptul că majorarea prețurilor este stric interzisă începând din momentul semnării decretului, iar cei care vor face acest lucru vor fi arestați imediat și puși sub acuzare.

„Începând din 6 octombrie, orice creştere de preţuri este interzisă. Interzisă!”, a spus dictatorul bielorus, joi, într-o şedinţă de guvern, potrivit agenţiei de presă oficiale Belta, citată de Agerpres. „Nu de mâine, de azi”, a adăugat el.

Acesta şi-a completat declarația cu faptul că nu exclude o posibilă creștere a prețurilor, pe viitor, și în anumite domenii. Pentru a face acest lucru, comerciantul va trebui să obțină o aprobare oficială din partea autoritățile. Este bine de menţionat faptul că inflația în Belarus a ajuns, în luna august, la peste 17%, majorându-se prețurile la mai multe tipuri de alimente. Specialiștii consideră că inflația ar ajunge, până la sfârșitul 2022, la un procent de 19%. Lucru care pare să nu se mai întâmple datorită legii care a intrat în vigoare de joi. De altfel, Aleksandr Lukașenko este un conducător care a mai făcut gestul ironice sau reprobabile. Belarus nu este o democrație, iar acest lucru s-a observat din faptul că președintele a acționat cu o mână de fier în înlăturarea protestatarilor care îi cereau demiterea după ce ar fi existat fraude electorale în procesul alegerilor prezidențiale.

România se confruntă cu o speculă

Vorbim despre cazul intern al țării care are o inflație extrem de mare. Conform marilor retaileri din România, majorările prețurilor la produse s-a făcut în contextul unei specule. Pe de altă parte, producătorii susţin că nu există speculă și că prețurile la materiile prime au crescut în mod simţitor. Sunt mai multe motive care au declanșat aceste valuri de scumpiri. De la cea mai gravă secetă din ultimele sute de ani, până la războiul din Ucraina care a făcut inaccesibil transportul numeroaselor materii prime care soțeau din estul Europei.

În altă ordine de idei, viitorul apropriat nu sună deloc bine pentru consumatorii români care se vor confrunta cu mai multe valuri de scumpiri. De exemplu, prețul cărnii ar putea să fie și cu 40% mai mare. Asta în condiţiile în care kilogramul de cartof s-a scumpit, iar litrul de ulei este mult mai scump decât un an în urmă. Una peste alta, criză economică este însoţită şi de criza energetică. Pe lângă produsele care s-au scumpit, vorbim de majorări extrem de mari și la gazele naturale și energia electrică. Legat de acest aspect, momentan, guvernanții nu au găsit nicio soluție concretă.

 

Adauga un comentariu