Prima pagină » Actualitate » Inflația, din 2021 până în prezent. Care este situația în România în raport cu celelalte țări din UE
Inflația, din 2021 până în prezent. Care este situația în România în raport cu celelalte țări din UE

Inflația, din 2021 până în prezent. Care este situația în România în raport cu celelalte țări din UE

01 iun. 2025, 19:20, 1 ,
în Actualitate

Adrian Vasilescu, consilier la Banca Națională a României, a discutat despre cum a evoluat inflația în Uniunea Europeană în ultimii ani și despre modul în care România a reușit să facă față șocului inflaționist din a doua jumătate a anului 2024, comparativ cu alte state membre, conform B1Tv.

Inflația în UE a început să crească în ianuarie 2021

El a menționat că inflația în UE a început să crească oficial în ianuarie 2021, după o perioadă relativ stabilă în 2020.

„În 2020, am avut o evoluție calmă a inflației, iar anul s-a încheiat cu o rată de 2,06%, cel mai bun rezultat din UE. De fapt, acesta a fost singurul rezultat sănătos din Uniune! După acest moment, a început inflația globală care ne afectează bugetele și nervii de atâția ani. Ianuarie 2021 a marcat începutul inflației la nivel mondial.”

În majoritatea țărilor din UE, prețurile au avut un parcurs „foarte complicat”, variind de la valori negative în 14 țări până la atingerea țintei de 2%, realizată abia în primăvara anului 2021.

România, prima care a intervenit împotriva inflației
Vasilescu a subliniat că, deși statisticienii continuă să folosească termenul de inflație, realitatea este mai complexă.

„Noi am început inflația în ianuarie. România a fost prima care a intervenit împotriva inflației în octombrie și noiembrie 2021, crescând rata de politică monetară. În noiembrie 2022, inflația a început să scadă, dar prețurile s-au complicat atât de mult încât termenul inflație nu mai era adecvat. Statisticienii, în special Eurostat, rămân conservatori și continuă să folosească termenul inflație, dar în realitate, cel mai corect ar fi să vorbim despre dezordinea prețurilor.”

El a adăugat că România are „cea mai bună stabilitate din întreaga UE”, cu o curbă de dezinflație „foarte precisă, sănătoasă și corectă”. În contrast, alte țări europene au atins ținta de 2% a inflației, dar nu au reușit să oprească creșterea prețurilor, care au început să scadă foarte lent.

„Ce s-a întâmplat în această perioadă pentru multe țări din UE care s-au străduit să înfrunte inflația este că au ajuns la 2%, dar nu au reușit să oprească inflația, iar dinamica prețurilor a început să scadă treptat către zero în 15 țări din UE.”

Inflația la apogeu

Septembrie 2024 a fost o lună crucială, când 15 țări din UE, inclusiv Germania și Suedia, s-au apropiat de deflație.

„Septembrie a fost o lună specială în dinamica prețurilor, deoarece 15 țări din UE au ajuns în antecamera deflației, fiind foarte aproape de acest stadiu. Acestea includ țări mari precum Germania, Danemarca, Suedia și Finlanda. Aici s-a întâmplat ceva extraordinar. Pe un aliniament care începe din SUA, trece prin Marea Britanie și ajunge în UE, a intervenit ceea ce numim în economie „mâna invizibilă”.

Această noțiune, folosită de economiști încă dinainte de 1800, se aplică și în acest context. De exemplu, după un război, se naște un număr mare de băieți, deoarece mulți bărbați au murit. Mâna invizibilă a acționat și aici, în condițiile în care Irlanda se apropia de o rată anuală a prețurilor de 0,0, fiind la un pas de deflație. A intervenit mâna invizibilă în America, iar Marea Britanie și întreaga UE au fost afectate de un șoc inflaționist care a schimbat direcția.”

România a gestionat bine inflația

În perioada octombrie-decembrie 2024, când prețurile au crescut brusc, România a fost una dintre cele patru țări din UE care au gestionat cel mai bine această situație, alături de Grecia.

„România a fost printre primele patru țări din UE care, după șocul inflaționist, au intrat într-o dezinflație perfectă și cursivă. Dacă ne uităm la datele Eurostat, vom observa că România a fost una dintre cele patru țări care au făcut față foarte bine șocului inflaționist, având cea mai mică lovitură, de doar 0,7%. Alte țări au suferit pierderi semnificative și încă nu și-au revenit. România, însă, și-a revenit, intrând într-o dezinflație perfectă.”

Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
redactia.ro
De ce nu mai vrea Ilie Bolojan să fie premier. Nicușor Dan a dat răspunsul
Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
a1.ro
Ce se întâmplă cu ajutorul de înmormântare. Anunțul făcut de Dragoş Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan
Playtech.ro
Cine este singurul supraviețuitor al tragediei aviatice din India. Pe ce loc stătea în avion și ce a auzit cu câteva minute înainte de prăbușire
observatornews.ro
Viaţa dublă a lui Iulian Albăceanu, şeful jandarmilor din Brăila. Cu 17.000 lei salariu şi-a luat avion
Playsport.ro
OFICIAL | Edi Iordănescu a semnat cu Legia Varșovia! Când va avea loc prezentarea
Evz.ro
Vremea, din ce în ce mai chinuitoare. Vine ce e mai greu
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
Momente sfâșietoare la priveghiul fiului de doi ani al lui Ionel Ganea. Fostul fotbalist, distrus de durere: ”Scoală-te tată, haide! Haide că nu mai pot”. O ambulanță la intrarea în locuința familiei
Playtech.ro
Lege nouă pentru viitorii șoferi: cine nu va mai susține sala pentru permis
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
EXCLUSIV Revin ploile, vremea se schimbă la 180 de grade. Romica Jurca anunță potop și furtuni în aceste zone
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ciprian Pian avea probleme GRAVE în viața personală. Înainte să facă infarct, soția îi ceruse DIVORȚUL! El o înșelase în trecut!
redactia.ro
Scandal la Bacalaureat 2025. Este căutat elevul care ar fi fotografiat subiectele la română și puse pe internet. Unde s-ar fi întâmplat totul
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`