Prima pagină » International » Inflația din Marea Britanie a ajuns la un nivel record al ultimilor zeci de ani
Inflația din Marea Britanie a ajuns la un nivel record al ultimilor zeci de ani

Inflația din Marea Britanie a ajuns la un nivel record al ultimilor zeci de ani

20 iul. 2022, 14:59,
în International

Inflația din Marea Britanie înregistrează un nou record al ultimilor 40 de ani, pe măsură ce secetă și criză economică se accentuează. Prețurile de consum au crescut accelerat, iar britanicii scot mai mulți bani din buzunar pentru aceleași cumpărături.

Marea Britanie traversează o perioadă neagră mai ales în contextul temperaturilor ridicate ce afectează și sectorul agricol, unul foarte important în Regatul Unit.

Inflația din Marea Britanie, record în ultimii 40 de ani

Inflația din Regatul Unit a atins încă un nou maxim din ultimii 40 de ani în iunie, deoarece prețurile alimentelor și energiei au continuat să crească, escaladând criză istorică a costului vieții din țară. Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a sugerat marți că factorii de decizie ar putea lua în considerare o creștere de 50 de puncte de bază la reuniunea sa de politică din august pentru a reduce inflația.

Indicele prețurilor de consum a crescut cu 9,4% anual, potrivit estimărilor publicate miercuri, ușor peste previziunile consensuale ale economiștilor chestionați de Reuters și în creștere de la 9,1% în mai . Aceasta a reprezentat o înclinare lunară de 0,8% a prețurilor de consum, depășind creșterea de 0,7% din luna precedentă, dar rămânând sub creșterea lunară de 2,5% din aprilie.

Biroul pentru Statistică Națională al Regatului Unit a declarat în raportul de miercuri că estimările sale orientative modelate privind inflația prețurilor de consum „sugerează că rata IPC ar fi fost mai mare în jurul anului 1982, unde estimările variază de la aproape 11% în ianuarie până la aproximativ 6,5% în decembrie”.

Cei mai semnificativi contribuitori la creșterea ratei inflației au provenit de la carburanții pentru motoare și produsele alimentare, a spus ONS, primele crescând cu 42,3% pe an, cea mai mare rată de înainte de începerea seriei istorice construite în 1989.

Inflația vine şi în contextul în care există un scandal politic ce îl are în prim plan pe premierul Boris Jonhson care a anunțat că va demisiona.

Care este situația din Europa din punct de vedere economic

Criză economică se accentuează şi în Europa, în Uniunea Europeană. Vorbim despre costuri tot mai mari la utilități, sau la produse de consum. În lipsa unei strategii şi în prezența restricțiilor impuse de Rusiei, gazele naturale sunt livrate în cantități mai mici, afectând industria europeană. O altă problemă este și valul de căldură din ultimele săptămâni care aduce mari dificultăți în domeniul agriculturii, și nu numai.

Criză economică este dublată de criza alimentară, iar în Franța nu se mai găsește celebrul muștar de Dijon. Nici în Germania situaţia nu este una mai fericită pentru că autoritățile au anunţat deja că înfiinţează adăposturile foamei destinate celor care nu vor avea bani să plătească utilitățile. Ba mai mult, autorităţile din Germania au anunţat recent că cetăţenii ar trebui să facă economie în utilizarea apei calde pentru că resursa nu este nelimitată.

Așadar, inflația record din Marea Britanie se va răsfrânge şi pe piața Uniunii Europene, inclusiv România, în contextul în care piețele economice sunt puternic legate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`