Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Coronavirus: există o influenta genetică la unii pacienți?

Coronavirus: există o influenta genetică la unii pacienți?

04 mai 2020, 17:37,
în Sanatate

Influenta genetică duce la forme grave de Covid-19? În timp ce formele severe de Covid-19 sunt mai predispuse la pacienții cu boli cronice, o parte mica de pacienți bolnavi critici erau în stare bună de sănătate înainte de a se infecta cu noul coronavirus. Acesta este unul dintre multele mistere din jurul Covid-19, boala cauzată de infecția virală cu noul coronavirus, Sars-Cov-2: de ce dezvoltă la unii tineri sănătoși forme severe?

Într-adevăr, potrivit specialiștilor, 5% dintre pacienții afectați de forme severe de Covid-19 (cu simptome pulmonare, inflamatorii sau cerebrale severe) au mai puțin de 50 de ani și au avut o stare de sănătate bună înainte de a se întâlni cu virusul.

Influenta genetică duce la forme grave de Covid-19?

Pentru a studia această spinoasă întrebare, cercetătorii de la laboratorul de genetică umană a bolilor infecțioase din Inserm (Institutul Național de Sănătate și Cercetări Medicale) Franta au lansat un studiu amplu în februarie 2020. Obiectivul: genomul pacienților pentru a căuta mutații genetice comune, deoarece ipoteza cercetătorilor este aceea a unei chei genetice care ar favoriza dezvoltarea unor forme severe de Covid-19. „Pentru gripa, de exemplu, laboratorul nostru și alții au evidențiat variațiile genetice care rămân tăcute până la întâlnirea cu un virus”, explică profesorul Jean-Laurent Casanova, pediatru și imunolog, potrivit Top Sante.

„O variație genetică prezentă la naștere ar putea produce, în timpul unei întâlniri cu virusul, o manifestare clinică gravă”, explică specialistul. O ipoteză care ar putea explica eventual simptomele cardiace (care amintesc de boala Kawazaki) diagnosticate recent la copiii cu coronavirus.

Până în prezent, 600 de pacienți au fost incluși în studiu și au fost primite date pentru aproximativ 300 dintre aceștia. Când vom avea răspunsuri? Cercetătorii preferă să rămână precauți: „în câteva săptămâni, dacă avem mare noroc și reușim. Dar poate dura și ani”, estimează prof. Casanova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`