Local

Înmormântarea fostului edil al Iașului Constantin Simirad a fost amânată. Soţia a solicitat reprogramarea funeraliilor

Publicat: 30 mart. 2021

Momente dificile pentru familia fostului edil al Iașului Constantin Simirad. Acesta a trecut la cele veșnice pe 29 martie 2021. Deși astăzi , 30 martie 2021, era programată slujba de înmormântare a fostului primar, se pare că funeraliile au fost amânate pentru data de 3 aprilie, la ora 12.30.

Conform surselor Stela, soția lui Constantin Simirad a fost testată pozitiv cu noul coronavirus. Din fericire aceasta se confruntă cu o formă ușoară a bolii, starea sa permițându-i să participe la înmormântare. Aceasta a solicitat o derogare din partea autorităților pentru a putea participa la funeraliile soțului.

Cine a fost Constantin Simirad

Născut pe 13 mai 1941, în Coțușca, jud. Botoșani, Constantin Simirad a debutat publicistic cu rubrica „Tableta primarului”, în cotidianul „Monitorul”.

Săptămânal a publicat în perioada cât a fost primar seria de articole grupate sub titlul: „Tableta primarului” în ziarele locale. Din decembrie 2004 a realizat două rubrici săptămânale la cotidianele locale. De asemenea a publicat articole la rubrica „Tableta cu ecou” în Revista Națională de Administrație Publică.

Debutul editorial are loc în anul 2000 cu volumul de proză scurtă „Audiente în aer liber”, Editura Polirom. Dintre cărţile publicate menționăm: „În umbra zeilor”, proză scurtă, 2001, Editura Polirom; „Bordura de ipsos”, roman, 2001, Editura Polirom; „Simfonia vieţii”, proză scurtă, 2003, Editura Trinitas; „Arca lui Noe”, proză scurtă, 2003, Editura Polirom; „Izgoniţii din Rai”, proză scurtă, 2005, Editura Junimea; „Iguana neagră”, proză scurtă, 2006, Editura Junimea; „Berbecul de la cruce”, proză scurtă, 2008, Editura Junimea; „Coruptul”, roman, 2008, Editura Junimea; „Scena anonimilor”, proză scurtă, 2009, Editura Junimea; „Fotografii din eternitate”, proză scurtă, 2009, Editura Junimea; „Aduceri aminte/La taclale cu pixul Toma”, 2013, Editura Junimea

Constantin Simirad a fost Primar al Iașului în trei mandate (1992-2003), președinte al Consiliului Județean Iași (2008-2012) și ambasador al României în Cuba (2003-2006). Din funcțiile deținute a sprijinit lumea scriitoricească și actul de creație.

Ca o recunoaștere a meritelor sale i-au fost conferite următoarele distincții: Medalia de aur a Asociației Primarilor din Franța, Medalia Crucea Moldavă a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Premiul Steaua de aur acordat de Comisia Europeană pentru deschidere și cooperare europeană (Finlanda, iunie 2000), Medalia Sf. Andrei oferită de Sanctitatea Să Bartolomeu I – Patriarhul Constantinopolului, Medalia Golden Jubilee oferită de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (2002. Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate acordată de Regele Mihai I al României (2009).

Constantin Simirad a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași și a deținut titlurile de „Doctor Honoris Causa”, acordat de World Academy of Arts and Cultura, Diploma de Onoare și Titlul de Ctitor al Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Cetățean de Onoare al municipiului Iași și pe cel de Cetățean de Onoare al orașului Mobile, Alabama, SUA.

Prin trecerea în Veșnicie a lui Constantin Simirad Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași a pierdut o voce importantă a prozei române contemporane, dar și un apropiat prieten. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comentarii
 • Doamna cu covid poate sa iasa din casa????? Nu sunt aceleasi reguli pentru toti?????
  Cum sa-i aprobe asa ceva????
  Atunci iesim toti din casa…. ca nu suntem un pericol, nu?

 • Sotia nu a primit derogarea necesara sa participe la inmormantare, fiind in izolare la domiciliu. Din acest motv s-a amanat inmormantarea. Deci legea e aceeasi pentru toti. Iar inmormantarea e sambata la 12:00 nu 12:30

 • Parca pe cei care au murit de covid ii ingropa imediat, intr-un sac, cu sicriu inchis, fara martori, fara nimic.. De ce fostul domn primar primeste tratament special?

 • Anonim idiot ce ești. Acest Simirad a fost unul dintre cei mai mari bandiți ai Iasiului. Cu siguranță ești un lingău de al lui ce și a primit partea. Știi apartamentele din Lăpușneanu? Toate, dar toate au plecat spre cine a contribuit la succesul lui Simirad ca primar. Sau zeci de hectare de terenuri intravilan promise ziariștilor la acea vreme pentru succesul lui la primărie. Apoi medicilor. Ai auzit de Violeta Canila. Nu? Mă opresc ca s prea multe în mizeria ieșeanului de rând.

 • Eu zic sa puneti paza la mormant.. Nu sunt ateu, nici satanist dar merita sa ne pisam pe mormantul lui.. Si spun asta, deoarece, tot ceea ce se petrece azi in orasul nostru, magariile imobiliare, terenuri retrocedate, nepoti si rude in functii.. Jigodia asta este fondatorul!! Sa i fie tarana grea.

 • Buhaiul are parte de tratament preferential. Chiricul face invitatie la ingropare.
  Si nici una din autoritatile statului nu se sesizeaza despre incalcarea flagranta a Legii.
  O fi avut buhaiul 2 perechi de coaie ?
  O fi asteptand alai si fanfara pe strada ?
  Nu se gaseste nici un procuror integru in orasul asta sa ii futa cu Legea in mana pe pupicuristii nostalgici de la a 17a persoana incolo ?
  Si de la a 2a zi mai departe ?
  DSP, nimic ?
  Politie (aia adevarata) nimic ?
  Chiar sunteti cu totii sclavi si fricosi ?
  Chiar muistul de Todd sa fi mancat a jumate de cacat adevarat ?

Adauga un comentariu